Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Ένα απόγευμα στη γέφυρα Τατάρνας

λιμνη κρεμαστων γεφυρα ταταρνας παναιτωλικο ορος
    Η γέφυρα Τατάρνας βρίσκεται στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών (η μεγαλύτερη της Ελλάδας), και ενώνει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία. Στο σημείο που είναι χτισμένη σήμερα η γέφυρα, βρίσκονταν το παλιό γεφύρι της Τατάρνας, πάνω από τον Αχελώο, ο οποίος λίγο πιο νότια ενώνονταν με δύο άλλα ποτάμια, τον Αγραφιώτη και τον Μέγδοβα ή Ταυρωπό. Όλα αυτά βέβαια, ίσχυαν πριν δημιουργηθεί η τεράστια λίμνη,  που έπνιξε ιστορικά γεφύρια και ναούς, αλλά και πολλά χωριά, φέρνοντας τον ξεριζωμό των κατοίκων και αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη της περιοχής...

  Ένα απόγευμα  λοιπόν, βρεθήκαμε  εκεί για να απολαύσουμε το γύρω τοπίο και να αγναντέψουμε στα νότια τις εντυπωσιακές βουνοκορφές του Παναιτωλικού όρους και πιο βόρεια, αυτές των Δυτικών Αγράφων.

Φτάνοντας στην γέφυρα, από την πλευρά της Ευρυτανίας.

γεφυρα ταταρνας δυτικα αγραφα βουνα tatarna bridge lake kremaston
Κοιτώντας προς την Ευρυτανία, παρατηρούμε ότι η γέφυρα κατηφορίζει ελαφρώς. Στο βάθος τα Δυτικά Άγραφα.

δυτικα αγραφα λουτσι λιακουρα αγραφων
Το Λούτσι (2.045μ.) και η Λιάκουρα (2.040μ.), βουνοκορφές των Δυτικών Αγράφων.

 τεχνητη λιμνη κρεμαστων
Εδώ κάποτε ηχούσαν τα νερά του Αχελώοου...

πανοραμικη φωτογραφια παναιτωλικο ορος απο γεφυρα ταταρνας τσοκα κουτουπας αη λιας παναιτωλικου
Παναιτωλικό Όρος. Πανόραμα των κορυφών Μεγάλη Ράχη, Τσόκα, Παλούκι, Κούτουπας και Άη Λιας. Με ζουμ στη φωτογραφία διακρίνεται λίγο η μύτη της κορυφής του Νεραϊδοβουνίου στο βάθος, ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Χούνη, τα Σοβολακίτικα, τα Καραμαναίικα και μέρος του Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων.

κουτουπας κουτπας παναιτωλικου ορους αη λιας προφητης ηλιας πανοραμικη φωτογραφια γεφυρα ταταρνας
Το εντυπωσιακό συγκρότημα Κούτουπα (1.795μ.) και Άη Λια (1.602μ.), με τις πολλές ενδιάμεσες κορυφές. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, στο μέσον, βρίσκονται τα Ταμπούρια του Καραϊσκάκη, όπου έγινε η γνωστή μάχη της Κορομηλιάς.

καραμαναίικα αιτωλοακαρνανιας αγιος βλασιος παρακαμπυλιων αη λιας βουνο παναιτωλικο ορος
Ο Άη Λιας  (1.602 και 1.568μ.) και από κάτω τα Σοβολακίτικα και τα Καραμαναίικα. Τέρμα δεξιά, μέρος του Αγίου Βλασίου. Επίσης, κάτω από την ψηλή κορυφή του Άη Λια, διακρίνεται το ομώνυμο εκκλησάκι.

γεφυρα ταταρνας
Η γέφυρα όπως φαίνεται από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.

γεφυρα ταταρνας λιμνη κρεμαστων θεμελια
Ακόμα μια άποψη της γέφυρας.

γεφυρα ταταρνας παγκοσμιο ρεκορ αρισταρχος οικονομου

δυτικα αγραφα βουνα φτερη λουτσι λιακουρα αγραφων ευρυτανιας
Έχοντας φύγει από τη γέφυρα και λίγο πριν το Λογγίτσι Ευρυτανίας, βλέπουμε τις επιβλητικές κορυφές Φτέρη (2.126μ.), Λούτσι (2.045μ.) και Λιάκουρα (2.040μ.) των Δυτικών Αγράφων.


2 σχόλια: