Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ανάβαση σε Σαράνταινα, Ψηλή Ράχη και Πορτοκάλι (όρος Οξυά)

γραμμενη οξυα σαρανταινα αναβαση
   Εκεί που η ατέλειωτη και χαοτική βουνοθάλασσα της Πίνδου, με τις μυτερές και άγριες βουνοκορφές της, συνδέεται με τους «γίγαντες» της Ρούμελης (Βαρδούσια, Γκιώνα, Παρνασσός), ένα μοναδικό και ιδιαίτερα όμορφο βουνό ορθώνει τον όγκο του.

   Πρόκειται για την Οξυά, έναν αρκετά εκτεταμένο και ομαλό ορεινό όγκο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η ιδιαιτερότητα του βουνού αυτού, πέραν της γεωμορφολογίας του η οποία ελάχιστα κοινά έχει με τα γύρω βουνά, οφείλεται στο υπέροχο δάσος οξυάς που φύεται εκεί και αποτελεί το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της οξυάς στην Ευρώπη.

   Στα βόρεια ενώνεται με το Βελούχι, μέσω της Ράχης Τυμφρηστού, ενώ στα νότια καταλήγει στον Εύηνο ποταμό και δημιουργεί δύο κλάδους. Ο πρώτος  ενώνεται νοτιοανατολικά με τα Βαρδούσια και αποτελείται από τις κορυφές  Πύργος, Πολεμίστρα, Μηλιά, Γιδοβούνι και Ομαλό, ενώ ο δεύτερος ενώνεται νοτιοδυτικά με την Κοκκινιά, μέσω του αυχένα Παλιόχανο - Δεντρούλι. Οι ψηλότερες κορυφές της Οξυάς είναι οι σχεδόν ισοϋψείς Σαράνταινα (1.923μ.) και Τρυπήρι (1.922μ.), με τον υπόλοιπο όγκο του βουνού να απαρτίζεται από τις κορυφές Καστρί, Κοκκάλια, Καράβι, Αλογοβούνι, Τύμπανο, Ψηλή Ράχη, Μεσοβούνια, Πύργος και Πορτοκάλι. Από την Οξυά πηγάζουν πολλά ρέματα - τμήματα του άνω ρου των ποταμών Κρικελλοπόταμος, Ίναχος, Εύηνος και Σπερχειός. 

 Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του βουνού βρίσκεται το χωριό Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας, η ονομασία του οποίου λανθασμένα χρησιμοποιείται και ως ονομασία του βουνού. Άλλα χωριά που βρίσκονται στον όγκο της Οξυάς, είναι η Λεύκα (Αιτ/νίας), η Μανδρινή, η Άμπλιανη και οι Στάβλοι από την πλευρά της Ευρυτανίας, και τα χωριά Πουγκάκια, Παλιοχώρι και Γαρδίκι από την πλευρά της Φθιώτιδας.

  Το φθινόπωρο, η Οξυά μετατρέπεται σε έναν επίγειο παράδεισο, καθώς τα χρώματα από τις φυλλωσιές του δάσους οξυάς σε συνδυασμό με τα μικτά δάση ελάτης-οξυάς και τα απέραντα, γυμνά από βλάστηση λιβάδια, δημιουργούν μαγευτικά τοπία απίστευτης βουνίσιας ομορφιάς.

   Δυστυχώς, ολόκληρος ο όγκος του παρθένου αυτού βουνού, όπως και όλα τα βουνά της χώρας μας (βλ. χάρτη της ΡΑΕ), κινδυνεύει να μετατραπεί διαπαντός σε βιομηχανική περιοχή και νταμάρι, χωρίς καμία δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική του κατάσταση, στο όνομα της δήθεν «προστασίας του περιβάλλοντος» και της «πράσινης ενέργειας» των άπληστων μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών-απατεώνων, οι οποίοι στοχεύουν αυστηρά και μόνο στο προσωπικό τους κέρδος. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησαν ήδη οι χωματουργικές εργασίες στην κάποτε ανέγγιχτη κορυφή Τρυπήρι, με σκοπό την δημιουργία νέου οδικού δικτύου για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών...

Η αρχή του τέλους της Οξυάς... Ιούνιος 2021

  Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση 12 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή που ενώνει την Οξυά με τα Βαρδούσια (Πύργος-Πολεμίστρα). Αυτή η μελέτη αναμένεται να εγκριθεί σύντομα εάν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα κι αυτές οι κορυφές να ισοπεδωθούν (δείτε εδώ).

  Έτσι λοιπόν, μόλις ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Οξυάς, αποφασίσαμε να βρεθούμε για πρώτη μας φορά εκεί και να γνωρίσουμε μέσα σε ένα διήμερο, το απέραντο και μοναδικό μεγαλείο της. Την πρώτη ημέρα ανεβήκαμε στην κορυφή Πορτοκάλι και διανυκτερεύσαμε σε σκηνή, στην τοποθεσία «Καρβουνόλακκα», όπου βρίσκεται το (κλειστό πλέον) ορειβατικό καταφύγιο «Λάμπρος Ευταξίας». Από εκεί, ανεβήκαμε την επόμενη ημέρα στην Ψηλή Ράχη και την Σαράνταινα, απολαμβάνοντας τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα της Οξυάς καθώς και μια διαφορετική άποψη των γύρω βουνών, με τα Βαρδούσια, το Παναιτωλικό και το Βελούχι να μαγνητίζουν το βλέμμα.

κορυφή πορτοκάλι οξυά
Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο, από την Γραμμένη Οξυά προς το καταφύγιο. Απέναντι, ο όγκος της κορυφής Πορτοκάλι (1.760.μ.).

μεικτό δάσος οξυάς ελάτης φθινόπωρο γραμμένη οξυά
Κέδρα, έλατα, οξυές και φτέρες, στολίζουν τις πλαγιές!

Αφού στήσαμε σκηνή, βρισκόμαστε ξανά στο διάσελο, κοιτώντας την διαδρομή προς Πορτοκάλι.

Fagus sylvatica οξιά δέντρο
Στην αρχή της διαδρομής! Οξυά (Fagus sylvatica)

anavasi grammeni oxya
Μετά από λίγη ώρα, βγαίνουμε στην κορυφογραμμή (άποψη προς βορρά).

κορυφογραμμη οξυας προς βαρδουσια
Η συνέχεια προς την κορυφή...

ορος οξυα διαδρομες
...με απίστευτη θέα προς τα Βαρδούσια!

δυτικα βαρδουσια
Άκρως εντυπωσιακό το θέαμα των Βαρδουσίων... Γιδοβούνι, Πιτιμάλικο, Κόρακας, Πάνω Ψηλό, Πυραμίδα, Πλάκα, Αλογόραχη, Κάτω Ψηλό, Σούφλες, Κοκκινιάς. Τέρμα αριστερά στο βάθος, η Πυραμίδα της Γκιώνας.

σουφλες βαρδουσιων
Η Πλάκα, με φόντο τις Σούφλες (2.260μ.).

λιβαδια ορους οξυα νομός φωκίδας
Αχανή λιβάδια στην κορυφογραμμή, περιμένουν την «πράσινη ανάπτυξη»...

Κορυφή Πορτοκάλι (1.760μ.).

βουνα φωκιδας
Κοιτώντας προς τον νομό Φωκίδας και την μικρή οροσειρά που ενώνει τον όγκο της Οξυάς με τα Βαρδούσια. Μπροστά η κορυφή Πύργος (1.731μ.) και πιο πίσω η Πολεμίστρα (1.680μ.), η Μηλιά (1.784μ.), το Ομαλό (1.820μ.), το Γιδοβούνι (1.840μ.), το Σινάνι (2.055μ) και το Βουνό Χωμήριανης (2.294μ.).

Μάρμαρα Φθιώτιδας πέρα συνοικία
Γελάδια βόσκουν στις πλαγιές του Πύργου, λίγο πριν κατέβουν στα χειμαδιά. Στο βάθος τα Μάρμαρα Φθιώτιδας (Σέλιανη).

γραμμενη οξυα φωτογραφιες
Του ορίζοντα σκιές. Μηλιός, Κουκουρέχι, Πλατάνι, Τριανταφυλλιά και Κατελάνος.

καταφυγιο γραμμενης οξυας σαρανταινα
Το καταφύγιο, χαμένο μέσα στο δάσος, και πίσω η Σαράνταινα (1.923μ.) με την αυριανή μας διαδρομή.

ορος βελουχι
Μετά τα Βαρδούσια, το δεύτερο βουνό που τραβά την προσοχή: Βελούχι!

ανατολικα αγραφα ορη
Δεξιά από το Βελούχι, ένα κολλάζ ανατολικών και βορείων Αγράφων: Χονδροσπάνι, Καράβα, Καρνόπι, Καταραχιάς, Σβώνη (ή Σβον ή Μαράθια), Πετράλωνα, Πουλί (ή Πλιού), Πλάκα, Βουτσικάκι, Φλυτζάνι, Μπορλέρο, Πέντε Πύργοι, Παπαδημήτρης, Τραγόσταλος, Κουφόλογγος και Πετσαλούδα...

παλαιά γιαννιτσού φθιώτιδας τσούκκα
Ο Όλυμπος (2.917μ.) και κάτω τα χωριά Παλαιά Γιαννιτσού και Τσούκκα Φθιώτιδας.

όρος γουλινάς φθιώτιδας νικολίτσι
Ο Γουλινάς (1.459μ.), ντυμένος με τα χρώματα του φθινοπώρου απ άκρη σ' άκρη. Στις παρυφές του το Νικολίτσι Φθιώτιδας, και στον ορίζοντα ο Κίσσαβος ή Όσσα (1.978μ.).

Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας!

δεντρο οξυα οξια
Ξανά στο δάσος.

καταφυγιο οξυας λαμπρος ευταξιας
Επιστροφή στο καταφύγιο, την κατάλληλη ώρα.

καταφυγιο οξυας κατασκηνωση
Πρωινό ξύπνημα, με την καλύτερη θέα.

Βαρδούσια!

Το κρύο τσουχτερό, οπότε ξεκινάμε γρήγορα το ζέσταμα. Στον δρόμο προς την Ψηλή Ράχη, κοιτώντας πίσω. Στο βάθος δεξιά η Οίτη (2.151μ.) και αριστερά η Όθρυς (1.725 μ.) με τον κάμπο της Λαμίας στην ομίχλη.

ορειβατικες διαδρομες στην οξυα
Η βουνοθάλασσα των Κραββάρων.

ψηλη ραχη οξυας
Στην κορυφή της Ψηλής Ράχης (1.799μ.), κοιτώντας δυτικά. Οι βουνοκορφές του ορίζοντα λούζονται στο πρωινό φως!

αννινος βουνο καρφοπεταλιας
Ο Άννινος (1.702μ.) και ακριβώς μπροστά του η άγρια κορυφογραμμή του Καρφοπεταλιά (1.563μ.).

πλατανι βουνο κατελανος παναιτωλικο
Η Λύρα (1.657μ.), το Πλατάνι, (1.777μ.), η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) και ο Κατελάνος (1.924μ.).

Μπροστά αριστερά η Λύρα (1.657μ.) και πίσω ο Κατελάνος (1.924μ.).

οξυα σαρανταινα
Η Σαράνταινα (1.923μ.), με την συνέχεια της πορείας στον αυχένα. Δεξιά: Φθιώτιδα, αριστερά: Αιτωλοακαρνανία.

αλογοβουνι οξυα σανταινα
Το Αλογοβούνι (1.725μ.) και πίσω ο επιβλητικός όγκος του Τυμφρηστού, με τις κορυφές Συμπεθερικό (2.115μ.), Ψηλή Κορυφή (2.313μ.) και Κουμπί (1.877μ.). Στο βάθος διακρίνονται κορυφές των δυτικών και ανατολικών Αγράφων.

ανατολικα αγραφα βουνα
Τα ανατολικά Άγραφα και στο βάθος δεξιά ο Κόζιακας (1.901μ.), βουνό του νομού Τρικάλων.

δάσος οξυάς (fagus sylvatca)
Το νοτιότερο δάσος οξυάς (fagus sylvatica) στην Ευρώπη! Στο βάθος οι κορυφές Λιάκουρα (2.041μ.) και Φτέρη (2.127μ.) των δυτικών Αγράφων.

Ο Πύργος (1.724μ.) και στον ορίζοντα τα βουνά της Πελοποννήσου Μικρή Ζήρεια (2.117μ.), Μεγάλη Ζήρεια (2.375μ.), Ολίγυρτος (1.935μ.) και Αροάνια (2.355μ.).

μεσοβούνια ορος οξυα
Η κορυφή Μεσοβούνια (1.699μ.), με φόντο τα βουνά της Ναυπακτίας (Κερασοβούνι, Τσακαλάκι, Τσεκούρα, Αρδίνης).

μεικτό δάσος οξυας και κεφαλληνιακης ελάτης
Αντίθεση...

δενδροχωρι ναυπακτιας Τέρνοβα
Το Δεντροχώρι (Τέρνοβα) Αιτωλοακαρνανίας στους πρόποδες του Ξεροβουνίου (1.415μ.), και στο βάθος το Τσακαλάκι (1.710μ.).

αρδινης ναυπακτιας
Ο Αρδίνης (1.699μ.).

κοκκινια ναυπακτιας
Η Κοκκινιά (1.832μ.)

Κοκκινιά, λεπτομέρεια. Ακόμα ένα πανέμορφο βουνό που θα ισοπεδωθεί στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος»...

όρος οξυά φωκίδας
Στον αυχένα προς Σαράνταινα (1).

γραμμενη οξια σαρανταινα ορειβασια
Στον αυχένα προς Σαράνταινα (2).

Στον αυχένα προς Σαράνταινα (3).

sarantaina grammeni oxya
Μοναδική ομορφιά!

βουνα αιτωλοακαρνανιας αξιοθεατα
Πλησιάζοντας  την Σαράνταινα, και τις τελευταίες οξυές πριν την κορυφή.

νομός αιτωλοακαρνανίας ορειβασία

λιβαδακι ναυπακτιας
Το Λιβαδάκι (Αβώρανη) Αιτωλοακαρνανίας, στους πρόποδες της Κοκκινιάς.

κορυφη σαρανταινα
Κορυφή Σαράνταινα (1.923μ.).

παναιτωλικο ορος απο σαρανταινα
Βουνοκορφές της οροσειράς του Παναιτωλικού. Ξεχωρίζουν το Πλατάνι, (1.777μ.), η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) και ο Κατελάνος (1.924μ.).

τυμπανο τρυπηρι οξυα σαρανταινα
Αριστερά το Τύμπανο (1.886μ.) και δεξιά το Τρυπήρι (1.922μ.), με τα καμώματα της «πράσινης ανάπτυξης». Φανταστείτε τι έπεται στην συνέχεια! Στο βάθος το Νεραϊδοβούνι Παναιτωλικού, η Καλιακούδα και η Χελιδόνα .

καλιακουδα και χελιδονα απο σαρανταινα
Καλιακούδα (2.099μ.) και Χελιδόνα (1.974μ.).

Φωτογραφίζοντας τα βουνά βορειοδυτικά της Σαράνταινας.

αετοι άρτας αστρί γεραμπής
Δεξιά οι Αετοί (1.852μ.) και αριστερά το Μεσοβούνι (1.775μ.), προέκταση των βουνών του Βάλτου προς την Άρτα. Διακρίνεται το αιολικό εργοστάσιο στην θέση Γεραμπή... έτσι θα καταντήσουν τα βουνά όλης της χώρας!

Δεξιά η Λιάκουρα (2.041μ.), το Λούτσι (2.045μ.) και η Φτέρη (2.127μ.) και αριστερά το Καυκί (1.751μ.) με φόντο τα Τζουμέρκα (2.393μ.).

Ο Τυμφρηστός (2.313μ.) και στο βάθος δεξιά τα ανατολικά Άγραφα.

Αριστερά ο Όλυμπος (2.917μ.) και δεξιά ο Κίσσαβος (1.978μ.).

Παρυφές της κορυφής Τρυπήρι!

αποδοτία ναυπακτίας λεύκα κυδωνιά
Τα χωριά Λεύκα και Κυδωνιά Αιτωλοακαρνανίας.

λεύκα ναυπακτίας μικρή παλούκοβα
Η Λεύκα (Μικρή Παλούκοβα).

κυδωνιά ναυπακτίας ζηλίστα
Η Κυδωνιά (Ζηλίστα).

ορος οξυα ψηλη ραχη
Η Ψηλή Ράχη (1.799μ.).

Κατηφορίζοντας απ' τη Σαράνταινα.

ψηλή ράχη σαράνταινα οξυά
Ψηλή Ράχη. Μαγεία!

γραμμένη οξυά
Λιβάδια, έλατα, οξυές...


Παρακάμπτοντας την Ψηλή Ράχη, μια τελευταία ματιά στην Σαράνταινα...


Η διαδρομή στο Wikiloc:

Powered by Wikiloc

*Κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη Wikiloc για περισσότερες λεπτομέρειες



13 σχόλια:

  1. Χάρηκα που ήμουν έστω και σαν "υποσημείωση" μέρος αυτού του συμβάντος. Να είσαστε καλά, ας μας συγχωρέσουν τα εγγόνια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να είσαι καλά Ξενοφών! Πάμε για το επόμενο. Όσο για τα εγγόνια μας, δύσκολο το βλέπω να μας συγχωρέσουν...

      Διαγραφή
  2. Ο,τι πιο ωραιο σε παρουσιαση χωρου εχω διαβασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/11/21, 5:17 π.μ.

    ευχαριστούμε θερμά που μοιράζεστε το υλικό αυτό..
    Το πιο απτό μάθημα γεωγραφίας..
    βοήθημα για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί την περιοχή,
    αλλά οι γνώσεις του τον περιορίζουν...
    Υπέροχες εικόνες!
    Καλές εξορμήσεις - καλόν αγώνα!!
    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική περιγραφή και φωτογραφική απεικόνηση της υπέροχης κορυφογραμής της Γραμμένης Οξυάς, που κινδυνεύει από τον Λαιλαπα των ΑΕΠ. Ολοι μαζί ενάντια στην ισοπέδοση των βουνοκορφών. Χαραλαμπόπουλος Φώτης (Α.Ο.Σ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ! ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά με υγεία και ελεύθερα βουνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/11/22, 6:27 π.μ.

    Λατρευω αυτη τη πανεμορφη περιοχη!!Μαγευτικη φυση,υπεροχες διαδρομες με χρωμματα κ αντιθεσεις.Στη Μανδρινη-Μεγαλη Παλουκοβα,διατηρουμε ενα πετρινο σπιτι,τοπος καταγωγης των παππουδων,διπλα στην πετροκτιστη εκκλησια!!Λυπαμε για τα αιολικα παρκα,ευχαριστω για τη ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/11/23, 2:34 μ.μ.

    Σπουδαία δουλειά, όπως κάθε φορά. Μπράβο!

    (επ ευκαιρία, σχετικά με το θέμα των αιολικών εργοστασίων που σχεδιάζεται να χτιστούν και στις υπόλοιπες κορυφογραμμές της χώρας, σκέφτομαι μήπως ένας τρόπος για να καταλάβουν οι ανημέρωτοι ακόμα τι έρχεται θα ήταν να βγουν διαφημίσεις εκδρομών με πανάκριβο τίμημα προς με την προϋποδοποίηση ότι θα έχουν το προνόμιο να δούν το βουνό με τρόπο που κανείς στο μέλλον δεν θα μπορέσει ξανά). Ακόμα και αν δεν θα γίνουν ποτέ, νομίζω ότι μόνο έτσι θα γυρίσουν να κοιτάξουν το θέμα τα γίδια των πόλεων...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/11/23, 10:08 π.μ.

    Σπουδαία ξενάγηση που δεν χορταίνεις να θαυμάζεις το κάλλος της φύσης - Πατρίδας μας. Η μη ως τώρα αξιοποίησή της μας γεμίζει θλίψη!
    Βασ. Σταμοκώστας Φτέρη Φθιώτιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή