Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πλατάνι Παναιτωλικού: Το βουνό που «περπατάει»...

   Δεν πρόκειται για φανταστική ιστορία ή μύθο, αλλά για πραγματικό γεγονός που συνέβη μερικές δεκαετίες πριν, στο χωριό Ροσκά της Ευρυτανίας.

   Ο λόγος, για το παράξενο γεωλογικό φαινόμενο που έλαβε χώρα σε μια από τις κορυφές του Ανατολικού Παναιτωλικού, το Πλατάνι, προκαλώντας τρόμο και ανησυχία στους κατοίκους της Ροσκάς, ενός απομονωμένου χωριού που είναι χτισμένο στους βόρειους πρόποδες του βουνού αυτού. Παράξενο, γιατί δεν επρόκειτο μόνο για μια απλή κατολίσθηση, αλλά για μια βίαιη αποκόλληση του βορειοδυτικού μέρους του βουνού, συνοδευόμενη από κρότους, καπνούς και αιωρούμενη σκόνη που θύμιζε έκρηξη ηφαιστείου...

Το Πλατάνι και το Κουκουρέχι. Αριστερά, ο κρατήρας
που δημιουργήθηκε εκείνο το Πάσχα του 1986...
  Ήταν Μεγάλη Παρασκευή, 2 Μαΐου 1986, όταν ένας κάτοικος γύρισε από τη βοσκή έντρομος στο χωριό και μετέφερε στους υπόλοιπους τα εξής: «Το βουνό πάνω στην Αρκουδότρυπα γκρεμίζεται! Έχει καθίσει απ' τη μία άκρη ως την άλλη. Κοτρώνια και βράχοι έχουνε λασκάρει...θα πέσουν πάνω μας!»

  Δεν έδωσαν και πολλή σημασία στα λεγόμενά του, όμως ανήμερα του Πάσχα και την Δευτέρα, κάποιοι περίεργοι κρότοι που προέρχονταν από το βουνό, τους παραξένεψαν, και την επόμενη μέρα όλα επιβεβαιώθηκαν: μέσα σ' έναν τρομακτικό θόρυβο, τεράστιοι βράχοι, όγκοι χωμάτων και πέτρες άρχισαν να γκρεμίζονται στη χαράδρα που οδηγεί στο χωριό, 600 μέτρα ψηλότερα από τα τελευταία σπίτια. Ένα σύννεφο -κάτι ανάμεσα σε καπνό και σκόνη-  σκέπασε ολόκληρη την πλευρά του βουνού...το φαινόμενο ησύχασε για κάποιες ώρες, όμως αργότερα επαναλήφθηκε πιο μανιασμένο. Από τότε, και κάθε δυο ώρες, το κακό άρχιζε, σταματούσε και ξανάρχιζε, μέρα και νύχτα.

Δορυφορική άποψη της περιοχής. Η Ροσκά,
 η Αρκουδότρυπα, το Πλατάνι και ο κρατήρας του.
   Ένας νεαρός που τόλμησε να ανέβει πάνω στην Αρκουδότρυπα για να δει με τα μάτια του τι συνέβη, έκανε τους υπόλοιπους χωριανούς να πανικοβληθούν ακόμα πιο πολύ με όσα τους περιέγραψε. Οι φόβοι τους μήπως το βουνό πέσει και τους καταπλακώσει, και έχουν κι αυτοί την ίδια μοίρα με το Μικρό Χωριό, άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονοι.

  «Έχει μια τεράστια τρύπα. Σαν κρατήρα. Εκατό μέτρα πλάτος και βάθος δυο φορές το μπόι μου. Το βουνό "κάθισε" και "περπατάει" συνεχώς. Είναι έτοιμα να ξεγλιστρήσουνε βράχια δυο μέτρα πάχος».

 Το μοναδικό τηλέφωνο του χωριού κουδούνιζε συνεχώς. Ήταν συγγενείς των ντόπιων που είχαν μάθει τι συμβαίνει και παρακαλούσαν τους δικούς τους να εγκαταλείψουν τη Ροσκά. «Να φύγουμε από 'δω, αλλά να πάμε πού;», έλεγαν όλοι.

  Οι γεωλόγοι που επισκέφθηκαν την περιοχή, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την Αρκουδότρυπα, και το μόνο που ανακοίνωσαν ύστερα στον πρόεδρο της κοινότητας, ήταν ότι επρόκειτο για φαινόμενο κατολίσθησης οφειλόμενο στην γεωλογική ιδιαιτερότητα που θα εξακολουθούσε για καιρό να δίνει τα ίδια φαινόμενα, χωρίς όμως να απειλεί το χωριό.

   Δήλωση η οποία δεν κατάφερε να καθησυχάσει πλήρως τους κατοίκους, που τη μέρα έτρεμαν και τη νύχτα αγρυπνούσαν ακούγοντας και νιώθοντας το βουνό να σείεται και να γκρεμίζεται συνεχώς πάνω απ' τα κεφάλια τους...

Πλατάνι...ο τεράστιος κρατήρας που δημιουργήθηκε κάτω από την βόρεια κορυφή του βουνού.

   Όλα τα παραπάνω, διαβάσαμε στο απόκομμα της εφημερίδας «Μεσημβρινή», που εκδόθηκε στις 16 Μαΐου 1986, μερικές μέρες μετά την έναρξη του γεωλογικού φαινομένου. Το απόκομμα αυτό, υπήρχε στην παλιά ιστοσελίδα «Ευρυτανία», του Γιώργου Τάσιου, όταν αυτή ήταν ενεργή.

Το απόκομμα της εφημερίδας «Μεσημβρινή».
  Ακόμα και χωρίς να γνωρίζει κάποιος όσα συνέβησαν στο Πλατάνι πριν 30 χρόνια, και απλά παρατηρώντας την παραπάνω φωτογραφία, καταλαβαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο έχει αυτό βουνό...

   Η τεράστια, ενιαία σάρα με τους γκρι και πορφυρούς χρωματισμούς της καμμένης γης που δύσκολα συναντάς αλλού, οι διάσπαρτες συστάδες από νεαρά έλατα, καθώς και η εμφανέστατη αποκόλληση ενός μεγάλου μέρους του βουνού, επιβεβαιώνουν όσα διαβάσαμε παραπάνω και δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακόμα θα κοιμάται το «θεριό» που κρύβει στα σπλάχνα του όλα αυτά τα χρόνια το Πλατάνι, το βουνό που «περπατάει»...

Το Πλατάνι, με την τεράστια σάρα κάτω από τις κορυφές του, έκτασης 50 στρεμμάτων περίπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου