Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Χειμερινή ανάβαση στο Βελούχι Ευρυτανίας

βελουχι αναβαση
   Το Βελούχι ή Τυμφρηστός είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Ευρυτανίας, με υψόμετρο 2.313 μέτρα. Αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου, και τον «συνδετήριο κρίκο» των Αγράφων με τα βουνά της Ρούμελης (Οξυά, Παναιτωλικό, Χελιδόνα, Καλιακούδα κτλ.). Από το βουνό πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης, ενώ σημαντικές κορυφές του είναι η Ψηλή Κορυφή ή Σεϊντάνι (2.313μ.), το Συμπεθεριακό (2.115μ.), ο Άνεμος (2.044μ.) και το Κουμπί (1.877μ.).

   Ο τεράστιος όγκος του, το μεγάλο υψόμετρο, καθώς και το επιβλητικό ανάστημά του, είναι τα χαρακτηριστικά που του δίνουν μια θέση στη λίστα με τα γνωστότερα βουνά της Ελλάδας. Στο γεγονός αυτό βέβαια, συντελεί και το ότι στους πρόποδές του είναι χτισμένο το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας.


   Δυστυχώς όμως, μετά την εκμετάλλευσή του και τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου, το βουνό έχει χάσει την αυθεντική, βουνίσια αίγλη του και έχει υποβαθμιστεί ορειβατικά, καθώς διασχίζεται κάθετα από έναν ασφαλτόδρομο που αγγίζει το υψόμετρο των 1.860 μέτρων, αλλά και από άλλους μικρότερους δρόμους εκ των οποίων ο ένας φτάνει ως τα 2.180 μέτρα! Στο βουνό υπάρχει μικρή αλπική λίμνη, στην οποία επίσης φτάνει δρόμος...

   Θέλοντας λοιπόν να γνωρίσουμε την παρθένα και αναλλοίωτη πλευρά του βουνού, επιλέξαμε μια πιο δύσκολη και λιγότερο γνωστή διαδρομή από την κλασσική. Με σημείο εκκίνησης τους Αγίους Αποστόλους, ανεβήκαμε στην κορυφή Κουμπί και στη συνέχεια διασχίσαμε ολόκληρη την ανατολική κορυφογραμμή του βουνού μέχρι να καταλήξουμε στην Ψηλή Κορυφή, η οποία μας υποδέχτηκε με φοβερό κρύο και πολύ δυνατό αέρα. Στα χειμερινά χαρακτηριστικά της ανάβασης προστέθηκε και το χιόνι, που αν και ήταν λιγοστό για τέλη Δεκεμβρίου, δυσκόλευε την προσπάθειά μας στα σημεία που ήταν παγωμένο. Η κατάβαση έγινε από τα ίδια, με μόνη εξαίρεση την παράκαμψη του Κουμπιού από τα βόρεια.

αγιοι αποστολοι κουμπι βελουχι μονοπατι ευρυτανια καρπενησι
Το σημείο εκκίνησης στους Αγίους Αποστόλους και πίσω το Κουμπί (1.877μ.).

αναβαση στο κουμπι βελουχιου ευρυτανιας
Ανεβαίνοντας το Κουμπί.

τυμφρηστος χιονια βελουχι ψηλη κορυφη
Αριστερά μας ξεπροβάλλει η Ψηλή Κορυφή.

κορυφη κουμπι ευρυτανιας καρπενησι βελουχι
Η κορυφή Κουμπί (1.877μ.)

κουμπι βελουχι ευρυτανιας χιονια βουνο αναβαση
Από το Κουμπί κοιτώντας νοτιοδυτικά. Στο βάθος η επιβλητική Καλιακούδα και η οροσειρά του Παναιτωλικού όρους.

σουφλες βαρδουσιων χιονια
Η θέα προς τον εκπληκτικό όγκο των Βαρδουσίων είναι καθηλωτική...δεξιά οι Σούφλες (2.343μ.) και αριστερά η Πλάκα (2.348μ.).

μονοπατια βελουχι ευρυτανιας κουμπι ορειβασια χειμωνας χιονι
Η κατάβαση από την χιονισμένη και απότομη κόψη του Κουμπιού
απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή. Στο βάθος το Βελούχι και η
υπόλοιπη διαδρομή.

χειμερινη αναβαση στο βελουχι ευρυτανιας
Έχοντας συμπληρώσει τρεις ώρες ανάβασης, και τραβερσάροντας τις πλαγιές του Βελουχίου από τη νότια πλευρά. Πίσω μας το Κουμπί

χειμερινη αναβαση στο ορος τυμφρηστος

χειμερινη αναβαση ψηλη κορυφη βελουχιου ευρυτανια καρπενησι
Ανεβαίνοντας τα τελευταία μέτρα.

ψηλη κορυφη βελουχι τυμφρηστος ευρυτανια χιονια
Στην κορυφή του Βελουχίου (2.313μ.) μετά από 5,5 ώρες. Με τον αέρα να λυσσομανά και το κρύο να «τρυπάει», η παραμονή μας εκεί επιβαλλόταν να είναι ολιγόλεπτη.

αννινος πλατανακι κουκουρεχι ανατολικο παναιτωλικο μεγα ισωμα καλιακουδας
Το Μέγα Ίσωμα (1.946μ.) της Καλιακούδας, με φόντο τις βουνοκορφές του ανατολικού Παναιτωλικού (Άννινος, Τσιμπλοβούνι, Πλατανάκι, Κουκουρέχι). Στην φωτογραφία αποτυπώνεται και το χιόνι που παρασύρονταν από τον θυελλώδη άνεμο...

μεγα ισωμα καλιακουδα ευρυτανιας δρομος για δολιανα στουρναρα
Μέγα Ίσωμα και διάσελο Καλιακούδας, με τον δρόμο από Μεγάλο Χωριό προς Στουρνάρα (Δολιανά) Ευρυτανίας. Στο βάθος, το Κουκουρέχι (1.746μ.) και το Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.) του Παναιτωλικού όρους.

καλιακουδα βουνο ευρυτανιας απο βελουχι
Η επιβλητική Καλιακούδα (2.099μ.), ένα από τα ψηλότερα βουνά της περιοχής (μετά το Βελούχι), ορθώνεται στα νότια τραβώντας μας την προσοχή. Στο βάθος δεξιά, η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) του Παναιτωλικού όρους.

βελουχι ψηλη κορυφη κεντρικο λουκι
Ακριβώς μπροστά μας, βρίσκεται τo κεντρικό λούκι της κορυφής ή αλλιώς «Imagine Couloir» , όπως το ονομάζουν όσοι το κατεβαίνουν με τα σκι. Πιο πίσω η Ροβόλακα.

κατελανος παναιτωλικου χελιδονα ευρυτανιας
Νοτιοδυτικά βλέπουμε την Χελιδόνα (1.974μ.) και τον Κατελάνο (1.924μ.), την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού όρους, και το τελευταίο βουνό πριν τον κάμπο του Αγρινίου.

χελιδονα ευρυτανιας απο βελουχι
Η εντυπωσιακή Χελιδόνα (1.974μ.). Στο βάθος δεξιά η Καταβόθρα (1.752μ.) του Παναιτωλικού όρους.

βελουχι χειμωνας χιονια

καρπενησι ευρυτανιας κωνισκος
Η πόλη του Καρπενησίου στους πρόποδες του βουνού, με τον Κωνίσκο (1.408μ.) και την κοιλάδα του Καρπενησιώτη.

συμπεθεριακο βελουχι καλανα ορη βαλτου χιονι
Μέρος του χιονοδρομικού κέντρου, το Συμπεθεριακό (2.115μ.) και στο βάθος η λίμνη Κρεμαστών με τα Όρη Βάλτου. Δεξιά διακρίνονται και τα χωριά Κρέντη, Κερασοχώρι και Βίνιανη Ευρυτανίας.

αετοι ορη βαλτου αστρι ορος τομαρος ολυτσικα ιωαννινων
Η ψηλότερη κορυφή των Ορέων Βάλτου, οι Αετοί (1.852μ.) και πίσω ο Τόμαρος ή Ολύτσικα (1.971μ.), βουνά των νομών Άρτας και Ιωαννίνων αντίστοιχα.

νοτια πινδος ανατολικα και δυτικα αγραφα βουνα
Πανόραμα νότιας Πίνδου (δυτικά & ανατολικά Άγραφα).

φτερη αγραφων
Η επιβλητική Φτέρη (2.127μ.) των δυτικών Αγράφων με φόντο τα Τζουμέρκα (κορυφή Καταφίδι, 2.393μ.).

μπαλντενησι αγραφων δυτικα αγραφα ευρυτανιας
Το Μπαλντενήσι (2.030μ.) με την Πλάκα (1.853μ.) ακριβώς από κάτω του, και δεξιά η Κορυφή (2.009μ.). Στο  βάθος αριστερά ο Κρυάκουρας (2.147μ.) και δεξιά η Ρουίστα (2.254μ.).

σαλαγιαννη ντελιδημι αγραφων δυτικα αγραφα βουνα ευρυτανια
Σαλαγιάννη (2.130μ.) και Ντελιδήμι (2.163μ.). Στο βάθος, αριστερά η Κακαρδίτσα (2.429μ.) και πιο δεξιά ο Καταραχιάς (2.280μ.) με την Τσούμα Πλαστάρι (2.191μ.). Τέρμα κάτω, το Πουλί (1.671μ.) και το Προσηλιάκο (1.862μ.) ανατολικών Αγράφων.

προσηλιακο αγραφων κουκουρουντζος ανατολικα αγραφα βουνα
Το Προσηλιάκο (1.862μ.) και ο Κουκουρόυντζος (1.721μ.). Στο βάθος αριστερά το Ντελιδήμι (2.163μ.) και δεξιά το Αυγό Τρικάλων (2.148μ.).

anatolika agrafa svoni voutsikaki ανατολικα αγραφα σβωνη βουτσικακι αγραφων
Το δαιδαλώδες συγκρότημα των ανατολικών Αγράφων. Στο κέντρο η μυτερή Σβώνη (2.040μ.) με φόντο το Βουτσικάκι (2.152μ.). Αριστερά από το Βουτσικάκι, στο βάθος, η Τριγγία (2.204μ.) και η ψηλότερη κορυφή της Νεράιδας, η Μπριτσιάσα (2.135μ.). Τέρμα δεξιά στο βάθος, διακρίνεται επίσης και ο Κόζιακας (1.900μ.).

βελουχι χιονια χειμωνας χειμερινη αναβαση κουμπι
Εγκαταλείποντας την κορυφή του Βελουχίου.

Ξεκούραση σε πιο «φιλικά» κι απάνεμα υψόμετρα.

Κοντινή ματιά στον Άγιο Νικόλαο.

Πίσω μας η κορυφή.

ορος οθρυς
Ανατολικά βλέπουμε το όρος Όθρυς (1.725μ.).

Η Οίτη (2.151μ.) και στο βάθος δεξιά ο Παρνασσός (2.456μ.).

Πλησιάζοντας το Κουμπί. Αυτή τη φορά το παρακάμψαμε από τη βόρεια πλευρά, εγκαταλείποντας την κορυφογραμμή από το διάσελο στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας.

Το απόκρημνο και εντυπωσιακό Κουμπί (1.877μ.) και η κόψη που κατεβήκαμε το πρωί.

Μερική άποψη των Βαρδουσίων...στο κέντρο ο Κόραξ (2.495μ.).

Η Οξυά ή Σαράνταινα (1.923μ.) και κάτω τα Κοκκάλια (1.716μ.). Αυτός ο εκτεταμένος ορεινός όγκος, εμποδίζει τους χιονιάδες που έρχονται από τα ανατολικά να μετατοπιστούν δυτικότερα (σε Καλιακούδα, Χελιδόνα, Παναιτωλικό), με αποτέλεσμα να δέχεται περισσότερο χιόνι ακόμα κι από το Βελούχι.

Παγωμένο τμήμα του ρέματος που παρακάμψαμε κατά την κατάβαση.

Έχοντας βγει στον ασφαλτόδρομο για Αγίους Αποστόλους. Πάνω μας το Κουμπί, με τους χαώδεις γκρεμούς στην βόρεια πλευρά του.


Η διαδρομή στο Wikiloc:


Powered by Wikiloc


1 σχόλιο: