Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Αιολική ενέργεια: ελπίδα σωτηρίας ή σοβαρότατη απειλή για την φύση;

  Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αναμφισβήτητα «σοβαρότατη απειλή», αν ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο μέλει να κορυφωθεί η υλοποίηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, ειδικά στην Ελλάδα. 

  Την ώρα που αιολικά «πάρκα»  (παραπλανητική και ωραιοποιημένη εκδοχή του όρου «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας») ξεφυτρώνουν απ' το πουθενά πάνω σε κορυφογραμμές και αλπικά τοπία, χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και με μηδενική ενημέρωση των πολιτών, είναι δύσκολο να πούμε ότι μειώνεται η επίδραση των ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον.


  Κι εδώ είναι που γεννιέται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, όταν αυτό που πρέπει να θυσιάσουμε για να είναι εφικτή η παραγωγή αυτής της ενέργειας είναι το ίδιο το περιβάλλον; Ποιό θα είναι το όφελος αν τα βουνά, οι θάλασσες, οι πεδιάδες και τα νησιά μας μετατραπούν σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή χωρίς τη δυνατότητα επαναφοράς τους στην πρότερη κατάσταση; 

  Η τελευταία πρόταση δεν αποτελεί υπερβολή. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελάχιστοι από όσους θα διαβάσουν το παρόν άρθρο, γνωρίζουν τα μελλοντικά σχέδια των άπληστων ιδιωτικών εταιρειών (ή καλύτερα «απορροφητών παχυλών επιδοτήσεων») για την γη και τον τόπο μας. Στις εικόνες που ακολουθούν θα δούμε μερικά από αυτά, αποτυπωμένα στον χάρτη της Ελλάδας, όπως αυτός δημοσιεύεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οριοθέτηση αιολικών σταθμών (ήδη υπαρχόντων και μελλοντικών) στην Ελληνική επικράτεια (βλ. και υπόμνημα).

  Παρατηρούμε λοιπόν, την κυριολεκτικά χαμένη Ελλάδα μέσα στην πληθώρα των αμέτρητων αιολικών σταθμών που έχουν ήδη κατασκευαστεί και που αναμένεται σύντομα να κατασκευαστούν σε ΟΛΑ τα βουνά μας, μηδενός εξαιρουμένου. Ελάχιστες είναι οι περιοχές που δεν υποθηκεύονται επ' αόριστον από τα «κοράκια» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης ρυθμίστηκε στην προκειμένη περίπτωση να προβάλλει μόνο τους αιολικούς σταθμούς, χωρίς τις υπόλοιπες ΑΠΕ (γεωθερμικοί, υδροηλεκτρικοί, φωτοβολταϊκοί σταθμοί κτλ.), οπότε καταλαβαίνουμε πως διαμορφώνεται η εικόνα εάν προστεθούν και αυτές...


Η Πίνδος στο έλεος των ανεμογεννητριών...
 Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Πίνδο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική... ολόκληρο αυτό το μοναδικής ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας ορεινό οικοσύστημα, θα λεηλατηθεί χωρίς κανένα δισταγμό με μόνο σκοπό να εισπραχθούν οι πολυπόθητες επιδοτήσεις από θρασύτατους ιδιώτες που ποσώς ενδιαφέρονται για το περιβάλλον! Δυστυχώς, κανένα απολύτως βουνό δεν φαίνεται να γλιτώνει από την επικείμενη ολοκληρωτική καταστροφή.

  Το θράσος των δήθεν ενεργειακών εταιρειών έχει ήδη φτάσει και στην θρυλική γη των Αγράφων (!!!), καθώς πρόσφατα εγκρίθηκε η άδεια για εγκατάσταση δυο τερατωδών αιολικών πάρκων αποτελούμενα το κάθε ένα από 20 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα τοποθετηθούν ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή αυτών των πανέμορφων βουνών... (δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Οριοθέτηση αιολικών σταθμών στα Όρη Βάλτου (αριστερά), τα Δυτικά Άγραφα (μέσον) και τα Ανατολικά Άγραφα (δεξιά). Όλες οι κορυφές, θυσία στον βωμό της αισχροκέρδειας και της απάτης των αιολικών!!!
 


  Ας δούμε τώρα, τους λόγους για τους οποίους τα αιολικά είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, εντελώς αναξιόπιστα και ανίκανα να υποστηρίξουν τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματά τους, έναντι των συμβατικών τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:


Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα χαμηλότερο της ονομαστικής αξίας τους.  
Καμιά πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε δεν δουλεύει με απόδοση 100%. Για παράδειγμα οι σύγχρονοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί άνθρακα καθώς και οι πυρηνικοί σταθμοί δουλεύουν με απόδοση 80% έως 90%. Αντίθετα οι α/γ παράγουν λιγότερο από το μισό της ονομαστικής αξίας τους, (περίπου το 25% έως 30% αυτής). Η ονομαστική ισχύς δεν συμπίπτει σε καμιά περίπτωση με την πραγματική παραγόμενη ισχύ, γεγονός που αποκρύπτεται από την αιολική βιομηχανία.

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή και απρόβλεπτη ενέργεια
Τα αιολικά δεν είναι πάντα λειτουργικά...
Η παραγωγή ρεύματος από τα ΑΠ είναι ασταθής και διακοπτόμενη επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά. Η ταχύτητα του ανέμου για να λειτουργήσει μια α/γ κυμαίνεται μεταξύ 3m/s και 25m/s. Κάτω ή πάνω από αυτά τα όρια οι α/γ μένουν ακίνητες. Όταν όμως σταματούν να λειτουργούν, χάνουν το συγχρονισμό τους με το κεντρικό σύστημα και η παραγωγή ενέργειας σταματάει. Αυτό είναι ένα βασικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας ότι δηλ. δεν μπορούμε να την έχουμε τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε. Κάθε kWh από α/γ είτε χρησιμοποιείται στιγμιαία, είτε χάνεται επειδή δεν υπάρχει τρόπος αποθήκευσης της ενέργειας.

Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα
Η έντονη διακύμανση του ρεύματος που παρέχουν οι α/γ, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη σταθερότητα του συστήματος. Επειδή το φορτίο που παράγουν οι α/γ μπορεί να χαθεί ξαφνικά λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, αυξάνεται ο κίνδυνος των γενικών μπλακ-αουτ ιδιαίτερα στην περίπτωση μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα.

Οι ανεμογεννήτριες απαιτούν την υποστήριξη θερμοηλεκτρικών σταθμών
H παραγόμενη ενέργεια είναι τόσο ασταθής και χαοτική (κυμαίνεται μεταξύ του μηδενός και του μέγιστου) που τα ΑΠ ποτέ δεν θα μπορέσουν να παράγουν φορτίο βάσης. Το σύστημα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα ΑΠ για να μείνει σταθερό, αλλά χρειάζεται πάντα διαθέσιμες εφεδρείες (φορτίο βάσης) από άλλη πηγή όπως τα ορυκτά καύσιμα. Όταν ο άνεμος σταματάει να φυσάει ή φυσάει λίγο, οι σταθμοί ορυκτών καυσίμων αναλαμβάνουν να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Όσο επεκτείνονται τα αιολικά πάρκα τόσο επεκτείνονται και τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας.
Το σημαντικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠ είναι η ανυπαρξία επαρκών δικτύων υψηλής τάσης για τη μεταφορά της ενέργειας. Επειδή τα ΑΠ εγκαθίστανται σε απομακρυσμένες περιοχές απαιτούν εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων υψηλής τάσης. Στην χώρα μας έχουμε το πρόσθετο πρόβλημα ότι κατασκευάζονται υπέργεια ακόμη και τα δίκτυα μεσαίας τάσης με αποτέλεσμα χιλιάδες κολόνες και χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά και τα νησιά όπως για παράδειγμα στην Εύβοια.





Οι ανεμογεννήτριες δεν μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές του CO2
Είναι αλήθεια ότι οι α/γ δεν παράγουν καθόλου CO2, ωστόσο μοιάζουν περισσότερο με τη χρήση ακριβών φαρμάκων αμφίβολης αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα η εξοικονόμηση του CO2, ακόμη και αν η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο σύστημα φτάσει στο 10%, θα είναι μικρή και αδικαιολόγητη σε σχέση με το κόστος. Ο ισχυρισμός ότι μία MWh ανανεώσιμης ενέργειας αντικαθιστά μία MWh θερμοηλεκτρικής ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία των α/γ προϋποθέτει την παράλληλη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών που παρέχουν το φορτίο βάσης και συνεπώς δεν υπάρχει ένα προς ένα αντικατάσταση της ανανεώσιμης με την συμβατική ενέργεια. Κατά δεύτερο λόγο κάθε MW εγκαταστημένης αιολικής ισχύος έχει μειωμένη απόδοση κατά τουλάχιστον 30%. Παρόλα αυτά η βιομηχανία αιολικής ενέργειας υπολογίζει παραπλανητικά το όφελος σε εκπομπές CO2 με βάση την ονομαστική ισχύ και όχι την πραγματική!

Η αιολική ενέργεια δεν είναι «καθαρή»
Η τοποθέτηση και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και η κατασκευή των υλικών και εξαρτημάτων από τα οποία αποτελούνται, απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία μπορεί να αντιστοιχούν ακόμα και στο τριπλάσιο της συνολικής ενέργειας που θα παράξουν συνολικά οι ίδιες.


Η μεταφορά εξαρτημάτων ανεμογεννητριών γίνεται αναγκαστικά με οχήματα σαν κι αυτά...


...αν είστε υπέρ της εγκατάστασης των αιολικών σε βουνά σαν την Πίνδο, ετοιμαστείτε να δείτε εκατοντάδες χλμ νέων δρόμων σε εξωφρενικά υψόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό τοπίο και την φθορά των δασών και του παρθένου εδάφους.





Αιτία θανάτου πτηνών και πρόκλησης πυρκαγιών
Κατά την λειτουργία τους οι α/γ τραυματίζουν ή -ακόμα χειρότερα- σκοτώνουν τα διερχόμενα πτηνά (κυρίως αρπακτικά), δημιουργούν έναν ενοχλητικό θόρυβο και συχνά παρουσιάζουν δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να αναφλέγονται προκαλώντας πυρκαγιές.

Οι ανεμογεννήτριες δεν «ζουν» για πάντα
Ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα των α/γ που παραδόξως σπάνια λαμβάνεται υπόψη είναι ότι ο χρόνος ζωής τους -προφανώς- δεν είναι άπειρος. Μετά την πάροδο κάποιων ετών, οι αναπόφευκτες φθορές των υλικών των α/γ που προκαλούνται από την συνεχή έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα, καθιστούν ένα αιολικό πάρκο ανίκανο να συνεχίσει την λειτουργία του. Επομένως, τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι τόνοι από άχρηστα παλιοσίδερα και μπετόν παρατημένοι πάνω στις κορυφές των βουνών; Απάντηση σ' αυτό το ερώτημα φυσικά και δεν μπορούν να δώσουν οι ιδιώτες επενδυτές των ΑΠ, διότι ποτέ δεν δεσμεύονται για την απεγκατάσταση των α/γ και την ομολογουμένως πολύ δύσκολη έως ανέφικτη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου που κατακρεουργήθηκε από τις εργασίες εγκατάστασης.

«Πράσινη» ενέργεια... φανταστείτε παρόμοιο περιστατικό
πάνω στις βουνοκορφές των Αγράφων!





Οι δήθεν θέσεις εργασίας
Το δόλωμα που ρίχνουν οι επενδυτές των ΑΠΕ προκειμένου να δελεάσουν όσους διαφωνούν με την εγκατάσταση αιολικών, είναι οι θέσεις εργασίας και τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη». Διατυμπανίζουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν ότι στους κατοίκους περιοχών με εγκατεστημένα αιολικά πάρκα θα παρέχεται πιο φθηνό ρεύμα, θέσεις εργασίας, και ότι θα αναπτυχθεί η περιοχή τους. ΨΕΜΑ! Οι περισσότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται εκεί όπου κατασκευάζονται α/γ, δηλαδή στις εξής χώρες : Δανία, Γερμανία, Ισπανία και ΗΠΑ. Στην χώρα μας που απλά εισάγει α/γ, οι θέσεις εργασίας περιορίζονται μόνο στην εγκατάσταση και συντήρηση λειτουργίας, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες, επειδή οι α/γ παρακολουθούνται και ελέγχονται εξ αποστάσεως με αυτοματοποιημένα συστήματα. 

Το οικονομικό της υπόθεσης
Ας υποθέσουμε ότι επενδύετε μερικά εκατομμύρια ευρώ σε ένα αιολικό πάρκο.  Θα έχετε το δικαίωμα μιας  εγγυημένης τιμής, στην οποία ο διαχειριστής, πχ η εταιρία EDF είναι υποχρεωμένη να αγοράσει το παραγόμενο ρεύμα σας (τιμή, η οποία σήμερα είναι καθορισμένη στα 90 €/MWh και η οποία σας επιτρέπει να έχετε μία απόδοση πάνω από 6% στο επενδυμένο κεφάλαιό σας). Με άλλα λόγια, η EDF είναι υποχρεωμένη από το νόμο να αγοράσει το παραγόμενο από εσάς ρεύμα στα 90 €/MWh,  ενώ μπορούσε να προμηθευτεί την ίδια ποσότητα ρεύματος από την αγορά χονδρικής με μόνο 35 €/MWh. Ποιός πληρώνει τη διαφορά; Ε! Λοιπόν, είναι ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος που αποζημιώνει την EDF. Για κάθε MWh που θα παράγεται από τα δικά σας αιολικά, η EDF θα σας δίνει 90 € και θα λαμβάνει από το κράτος μία αποζημίωση 55 € που θα χρηματοδοτείται  από έναν φόρο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και αν η τιμή ρεύματος στην χονδρική πέσει ας πούμε στα 20 €/MWh; Κανένα πρόβλημα, ο παραγωγός δεν παίρνει κανένα ρίσκο: ο καταναλωτής ρεύματος θα είναι ενθουσιασμένος να αναλάβει το μερίδιο αποζημίωσης που αναλογεί, των 70 €/MWh. Και αυτή η επιδότησή σας είναι εγγυημένη για ολόκληρη τη ζωή των αιολικών σας ή των φωτοβολταϊκών σας, για 15 με 20 χρόνια, ανάλογα με τα συμβόλαια. (περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ)

_______

  Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Ξεροβούνι Πλατάνου Ναυπακτίας, προκειμένου να κατανοηθεί από όλους ο τρόπος με τον οποίο «σώζουν» το περιβάλλον οι ιδιώτες επενδυτές της αισχροκέρδειας. Παρόμοιες εικόνες θα αντικρίσουμε προσεχώς, και στις περήφανες βουνοκορφές των Αγράφων...


























  Στο παρόν άρθρο αναφέραμε τα κυριότερα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας. Τα δήθεν πλεονεκτήματα, αν δεν τα γνωρίζετε ήδη, μπορείτε να τα μάθετε από τους ιδιώτες ΑΠΕτεώνες επενδυτές και τους ανενημέρωτους ή βολεμένους υποστηρικτές τους, αν φυσικά σας αρέσουν τα παραμύθια...

Δηλώνουμε ότι:
  • ΔΕΝ είμαστε κατά των ΑΠΕ, αν φυσικά αυτές αφήνουν εντελώς ανεπηρέαστες τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (όπως πχ. η Πίνδος), και αν είναι ικανές να σταθούν ενεργειακά ισάξιες των συμβατικών μορφών ενέργειας (πράγμα που φαντάζει ουτοπία). Βέβαια σε καμία περίπτωση, δεν ''αγιοποιούμε'' την παραγόμενη ενέργεια των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων... οι επιπτώσεις αυτής της βιομηχανίας είναι γνωστές και ορατές στο περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια.
  • ΔΕΝ έχουμε κανένα απολύτως προσωπικό όφελος από την μη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε οποιοδήποτε βουνό, πέραν της ευχαρίστησης του να απολαμβάνουμε την φύση όπως μας την παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές.
  • ΔΕΝ δεχόμαστε την θυσία της φύσης σε κανένα βωμό, με μόνους κερδισμένους τους θρασύτατους επενδυτές της αισχροκέρδειας, εις βάρος των καταναλωτών, και με την απαράδεκτη πρόφαση-κοροϊδία ότι μέλημά τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Είμαστε ΥΠΕΡ των πιο αποδοτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και σε μικρότερη κλίμακα αυτών και όχι με την μορφή της βαριάς βιομηχανίας που αναμένεται να εδραιωθεί  με την σημερινη τους μορφη για τα καλά και στην Ελλάδα.


Κύριοι των ΑΠΕ: κανένα μα κανένα «αντισταθμιστικό όφελος» δεν είναι αρκετό να εξαλείψει την ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή της φύσης που προξενεί η βαριά σας βιομηχανία!!! Σταματήστε το δούλεμα!

Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ, Η ΦΥΣΗ...
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ!!!


Η ομάδα «Κατελάνος & Περίχωρα»


10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/5/18, 12:15 π.μ.

    Αυτό το "δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ", συγγνώμη, σημαίνει ότι δεν σε ενοχλούν, απλά δεν τα θες στο δικό σου βουνό. "Δεν είμαι κατά των αιμορροΐδων, απλά όχι πάνω μου". Είμαι κατά κάθε ΑΠΕ που υπάρχει με εγγυημένες και μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις. Οι μικρές ΑΠΕ είναι εξ ίσου απάτη με τις μεγάλες. Οι μόνες ΑΠΕ που δεν με ενοχλούν είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (πραγματική, κατανεμόμενη ισχύς και διαχείριση νερών) και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες (το ζεστό νερό αποθηκεύεται εύκολα -- όχι το ρεύμα). Κατά τα λοιπά, πλήρης η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως ΑΠΕ, στην προταση "δεν ειμαστε κατα των ΑΠΕ...", δεν εννοουμε την καλοστημενη μπιζνα των αδιστακτων απατεωνων, αλλά μονο τις μορφες ενεργειας που ανηκουν στην κατηγορια αυτη, και που φυσικα αφηνουν εντελως ανεπηρεαστες τις περιοχες ιδιαιτερου φυσικου καλλους, όποιες κι αν ειναι αυτες. Τι παει να πει "δικο μου βουνο"??? Σε κανενα βουνο δεν συμφωνουμε να μπουν ανεμογεννητριες!!! Αν ηξερες σε ποιον αναφερεσαι, τοτε δεν θα σου περνουσε καν απο το μυαλο αυτο που εγραψες.

      Διαγραφή
  2. μονο τεχνοφοβικες ανακριβειες και μια λογικη "μακρια απ τον κωλο μου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πισω απο τα ανωνυμα σχολια μαλλον κρυβεται καποιο συμφερον ή μεγαλη αγνοια, δεν εξηγειται αλλιως... το οτι τα θελετε στα βουνα, αυτο δεν ειναι 'μακρια απ το κωλο μου',οπως ισχυρεζεσαι και ο ιδιος? Μακρια απο το σπιτι μου, το κτημα μου κτλ..ετσι ειναι ο Ελληνας δυστυχως... κατα τα αλλα μασαμε το παραμυθι που μας πουλανε και τους πληρωνουμε απο πανω! Μπραβο ωραιο σκεπτικο!Πανεξυπνο!

      Διαγραφή
    2. Τεχνοφοβικες ανακριβειες...το ακουσαμε κι αυτο! Η εισαι τερμα κουτός, ή βολεμενος, δεν εξηγειται αλλιως. Ψαξε οπου θες γεγονοτα και λεπτομερειες σχετικα με οσα αναφερονται στο αρθρο φιλε μου, κι αν τα δεις ολα μελι γαλα, τοτε εισαι αξιος της μοιρας σου. Εδω ο κοσμος καιγεται και το μ..νι χτενιζεται!!! Οταν θα πληρωνεις τα μαλλιοκεφαλα σου για ρευμα στο γραφειακι σου και στο σπιτακι σου (εχοντας μετατρεψει τη φυση σε μια απεραντη βιομηχανικη περιοχη) και δεν θα ξερεις απο που σου `ρχεται, τοτε εγω θα γελαω. Αν σου αρεσει η κοροϊδία και η απατη, τοτε παω πασο φιλε... με γεια σου με χαρα σου!!!

      Χρηστος Παρθενης

      Διαγραφή
  3. Λεύτερα βουνά με λεύτερους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας αυτό το αξιόλογο θέμα στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σας ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το κειμενο εχει καποιες ανακριβειες αλλα ειναι καλο
    η ενεργεια απο απε αποθηκευεται και διανέμεται
    αν πχ βαλεις ενα μικρο ανεμιστήρα-γεννήτρια σπιτι σου, με το που παιρνεις την ενεργειας μέσω regulator την.φερνεις στην κυμματομορφη που θες και μετα σε inverter ετσι ωστε να φορτισεις μια μπαταρια πχ
    αυτο που εννοείται μαλλον ειναι.οτι λογω της πιθανης μεταβολης της ταχυτητας δεν παραγεται σταθερα ενεργεια, αρα και δεν μπορει να κανονιστεί ευκολα η ενεργεια που παραγεται
    εχει μια λογικη αλλα υπαρχουν ISO που διαφυλάσσουν το ποτε παιρνω ή οχι ρευμα
    πχ σε μερικους τυπους ανεμογεννήτριων δινεται μια αρχικη ταση ετσι ωστε να αριχσουν.την.περιστροφή και παραγονται σχετικες τασεις
    αυτα καθαρα επιστημονικα
    συμφωνω με.την.λογικη του κειμενου
    εναντια σε ιδιώτες καρπωτες αισχροκέρδειας με πρασινα προσωπεία
    αν.νοιαζονταν τοσο πολυ θα μπορουσαν να βαλουν.πχ κυμματοθραυστες
    λεφτερα βουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αποθηκεύεται? Σε δική σου μπαταρία? Με δικά σου λεφτά? Δοκίμασέ το και έλα να μας πεις πώς τα πάει... Βάλε και στο νοσοκομείο της περιοχής σου (με λεφτά των ασθενών, αλλά να χρησιμοποιείς και εσύ το νοσοκομείο)

      Διαγραφή