Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Σήμανση και καθαρισμός μονοπατιού «Χωριό Χελιδόνα - κορυφή Χελιδόνας»

χελιδονα βουνο ευρυτανιας
  Ύστερα από τον καθαρισμό του μονοπατιού από Άνω Άγιο Βλάσιο προς Προφήτη Ηλία, στο Παναιτωλικό Όρος, ήρθε να προστεθεί ακόμα μια παρόμοια ενέργεια στις δραστηριότητες της ομάδας μας. Αυτή την φορά, σειρά είχε το μονοπάτι από το χωριό Χελιδόνα (Λάστοβο) Ευρυτανίας, προς την ψηλότερη κορυφή του ομώνυμου βουνού.

  Εδώ και χρόνια, μας «βασάνιζε» η ανυπαρξία ενός ορειβατικού μονοπατιού που θα προσέγγιζε την κορυφή από την δυτική πλευρά του βουνού... την πλευρά που αντικρίζουμε όταν βρισκόμαστε στις βουνοκορφές του Παναιτωλικού, την πλευρά που όσο εντυπωσιακή και άγρια, άλλο τόσο άγνωστη και λιγότερο επισκέψιμη είναι! Η φύση αποφάσισε με αυτή την όψη να συστήσει σ' εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες την οντότητα αυτού του μοναδικού βουνού που ονομάζεται Χελιδόνα, οπότε έτσι το γνωρίσαμε, έτσι το χαράξαμε στη μνήμη μας, και η προσέγγιση της κορυφής του από αυτή την πλευρά ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία...

  Η ώρα για την υλοποίηση της ιδέας επιτέλους έφτασε, και έτσι, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μαζευτήκαμε στην Χελιδόνα με αυτό τον σκοπό.

 Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε το δυσκολότερο μέρος του εγχειρήματος, δηλαδή ο καθαρισμός από το Χελιδονόρεμα μέχρι την τοποθεσία «Πέτρα», όπου τελειώνει το δάσος, ενώ την δεύτερη μέρα μια μικρότερη ομάδα ατόμων τοποθέτησε κόκκινα σημάδια από την πλατεία του χωριού (υψ. 600μ.) μέχρι και την Πέτρα (υψ. 1.300μ.). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαδρομή (αποστάσεις, ακριβείς τοποθεσίες, περιγραφές) παρέχονται στην συνέχεια του άρθρου.








   Όλα κύλισαν απροσδόκητα καλά, αφού μέσα σε μόλις δυο ημέρες υλοποιήθηκε ένα δύσκολο έργο που σίγουρα θα απαιτούσε παραπάνω χρόνο εάν η όρεξη, η θέληση, η συνεννόηση και η συνεργασία δεν ήταν όμοιες με αυτές των ατόμων που συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του.

  Σ' αυτό το σημείο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι χωρίς την συμμετοχή του συλλόγου της Χελιδόνας, και γενικά των ανθρώπων του χωριού, ο καθαρισμός του μονοπατιού θα ήταν αδύνατος! Η γνώση του παλιού μονοπατιού, η προσφορά εργαλείων και μπογιάς για την σήμανση, η μίσθωση δύο εργατών, καθώς και η άμεση συμμετοχή και προσωπική εργασία των ατόμων της Χελιδόνας, είναι μερικά από τα στοιχεία που όχι μόνο συνέβαλαν τα μέγιστα στην διάνοιξη αυτού του πανέμορφου μονοπατιού, αλλά αποδεικνύουν στην πράξη την αστείρευτη αγάπη και το ζωντανό ενδιαφέρον τους για το χωριό και το βουνό τους, την Χελιδόνα Ευρυτανίας!


  Δεν έχουμε παρά να τους συγχαρούμε γι' αυτό, και να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την υπέροχη φιλοξενία που τόσο απλόχερα μας προσέφεραν, όπως και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να γνωρίσουμε τους ίδιους αλλά και το πανέμορφο χωριό τους, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

  Από την πλευρά μας, προβάλλουμε μέσω του παρόντος άρθρου αυτή την προσπάθεια, και προτρέπουμε την πανελλήνια ορειβατική κοινότητα, από εδώ και στο εξής να τιμά με την παρουσία της αυτό το χωριό, αυτούς τους ανθρώπους, κι αυτό το απίστευτο βουνό που μέχρι τώρα παρέμενε εντελώς άγνωστο ορειβατικά, από την δυτική του πλευρά...


Η θέα από το «Μπλο». Κάτω η Χελιδόνα και στο βάθος οι κορυφές Κέδρος (1.654μ.), Νεραϊδοβούνι (1.781μ.) και Κούτπας (1.795μ.) του Παναιτωλικού όρους.

Άποψη της Χελιδόνας από το Μπλο.

Λίγο πριν το Διάσελο.



Από το Διάσελο κοιτώντας την συνέχεια της διαδρομής. Πάνω δεξιά η Πέτρα.

Η ομάδα στο Διάσελο και η «καλύβα του Τσιαντή».

Σε υψόμετρο 1.300μ. και σε χαρακτηριστικό ξέφωτο στο τέλος του δάσους, συναντάμε την Πέτρα και το τελευταίο σημάδι της διαδρομής. Από εδώ και ύστερα το πεδίο παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία (μεγάλη κλίση, σάρες, λούκια) αλλά η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τη θέση «Κόμπολος», είναι προφανής και στην κρίση του καθενός, γι αυτό και δεν τοποθετήθηκαν σημάδια (προς το παρόν).

Συνεχίζοντας από την Πέτρα προς τον Κόμπολο, με αρκετή κόντρα.

Κοιτώντας πίσω.

Το εντυπωσιακό κι απόρθητο Τρύπιο Βνι (1.695μ.).

Τοποθεσία Κόμπολος (1.600μ.). Από εδώ η ανάβαση προς την ψηλή κορυφή της Χελιδόνας (αριστερά), είναι σαφώς πιο εύκολη υπόθεση... στο βάθος η Καλιακούδα (2.099μ.).

Κοιτώντας νότια απ' τον Κόμπολο: το Τρύπιο Βνι (1.695μ.) με φόντο τις βουνοκορφές του Παναιτωλικού.

Άποψη της διαδρομής μέσω του Google Earth. Το τμήμα από Ρέμα μέχρι Πέτρα είναι αυτό που καθαρίστηκε, ενώ η σήμανση (τόσο για ανάβαση όσο και για κατάβαση) τοποθετήθηκε από την πλατεία του χωριού μέχρι την Πέτρα.

Κοντινή ματιά στην διαδρομή εντός του χωριού.

Η Χελιδόνα όπως φαίνεται από το Νεραϊδοβούνι Παναιτωλικού. Στην φωτογραφία έχουν επισημανθεί οι σχετικές τοποθεσίες και οι αποστάσεις για το τμήμα της διαδρομής στο οποίο δεν τοποθετήθηκε σήμανση.


1 σχόλιο: