Μιας και πριν λίγο καιρό πραγματοποιήσαμε μαζί με τον ΕΟΣ Αγρινίου μια πολύ όμορφη και επιτυχημένη ανάβαση (δείτε το σχετικό άρθρο μας εδώ), αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά, έχοντας όπως πάντα κατά νου τις μοναδικές στιγμές και εικόνες που απολαμβάνει κανείς όταν βρίσκεται στο βουνό, με καλή παρέα...
Η προγραμματισμένη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου για τον μήνα Φεβρουάριο είχε ως προορισμό τον Τυμφρηστό (Βελούχι), και συγκεκριμένα την Ψηλή Κορυφή ή Σεϊντάνι (2.313μ.), από την κλασσική διαδρομή. Σημείο εκκίνησης η τοποθεσία «Διαβολότοπος» (όπου και οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου) και διανυκτέρευση την προηγούμενη της ανάβασης στο Ορειβατικό Καταφύγιο Βελουχίου (υψ. 1.875μ.).
Η γνωριμία μας με αυτό το επιβλητικότατο, παινεμένο και ξακουστό βουνό της Ευρυτανίας, είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια μέσω μιας επίσης χειμερινής, αλλά διαφορετικής διαδρομής. Όπως τότε, έτσι και τώρα, το βουνό μάς υποδέχτηκε με έναν «δαιμονικό», θυελλώδη και παγερό βοριά (λίγο σπάνιο για το Βελούχι να μην συμβεί κάτι τέτοιο...), αλλά αυτή τη φορά, με πολύ περισσότερο χιόνι καθώς ο χειμώνας τώρα βρίσκονταν στο αποκορύφωμά του.
Με αρχηγό τον Χρήστο Χαντζή, η ομάδα των επτά ατόμων έφτασε ύστερα από μιάμιση ώρα στο Σεϊντάνι, την ψηλότερη βουνοκορφή της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, όπου η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν απίστευτη... Απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καθώς το χιόνι ήταν εντελώς παγωμένο και οι θερμοκρασίες πολικές. Λόγω των συνθηκών η παραμονή μας στην κορυφή ήταν αυστηρά ολιγόλεπτη, αλλά οι απίστευτες εικόνες και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε εκείνη την ημέρα ήταν δώρο ανεκτίμητης αξίας! Όλα σχεδόν τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας προσφέρονταν για αναγνώριση... τα χιόνια των περήφανων ελληνικών βουνοκορφών λαμπύριζαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα κρυστάλλινης διαύγειας, και η έντονη αίσθηση του βουνίσιου, χειμωνιάτικου ψύχους, κάτι παραπάνω από απολαυστική: γι' αυτούς που το έζησαν, γι' αυτούς που ξέρουν... για εκείνους που αγαπούν το βουνό και οτιδήποτε σχετίζεται μ' αυτό.
Στον Διαβολότοπο.
Μπροστά μας εμφανίζεται σιγά-σιγά το μεγαλείο της Ψηλής Κορυφής...
Μαγικό Βελούχι!
Το Σεϊντάνι ή Ψηλή Κορυφή... πλησιάζοντας το απόλυτο λευκό!
Το πρώτο πλάτωμα που συναντάμε, λίγο πριν τις απότομες ανηφόρες... μια στάση για να χαζέψουμε το τοπίο, επιβάλλεται!
Κοιτώντας πίσω. Δεξιά το χιονοδρομικό και στο βάθος Ποταμιά, Καλιακούδα, Χελιδόνα, Παναιτωλικό.
Δεξιά το Συμπεθερικό (2.115μ.).
Το πλατό στα 2.300μ.
Λίγο πριν την κορυφή, η αίσθηση μαγική... τα πάντα κρυσταλλωμένα, καλυμμένα με απίστευτη ποσότητα χιονιού, και ο βοριάς να λυσσομανά!
Κορυφή Σεϊντάνι (2.313μ.)!
Κοιτώντας νοτιοανατολικά.
Η κορυφή Κουμπί (1.877μ.) και στο βάθος τα βουνά Οίτη, Παρνασσός και Βαρδούσια, ανατολικά του Τυμφρηστού.
Τα «αλπικά» Βαρδούσια (2.495μ.) και μέρος της Γκιώνας (2.508μ.).
Παρνασσός... οι κορυφές Καλόγηρος (2.327μ.), Λιάκουρα (2.456μ.) και Γεροντόβραχος (2.396μ.).
Βορειοανατολικά βλέπουμε τον Όλυμπο (2.918μ.) να «αιωρείται» στον ορίζοντα! Στο βάθος αριστερά, ο Τίταρος (1.834μ.) και τα Πιέρια Όρη (2.188μ.).
Όλυμπος, λεπτομέρεια... διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή του, ο Μύτικας (2.918μ.).
Βορειοδυτικά, το εκπληκτικό πανόραμα των βουνοκορφών της Πίνδου. Η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα μάς επέτρεψε να αντικρίσουμε βουνά όπως ο Σμόλικας και η Μουργκάνα!
Αφήνοντας πίσω την Ψηλή Κορυφή.
Η φωτο-περιήγηση θα συνεχιστεί σε πιο «φιλόξενα» υψόμετρα...
Η φωτο-περιήγηση θα συνεχιστεί σε πιο «φιλόξενα» υψόμετρα...
Η ομάδα, με φόντο τα Δυτικά Άγραφα, τα Τζουμέρκα, τον Κρυάκουρα και την Κακαρδίτσα!
Ο Ξηριάς.
Στον ορίζοντα τα Αροάνια Όρη ή Χελμός (2.355μ.), της βόρειας Πελοποννήσου.
Όρη Ναυπακτίας με φόντο τον Ερύμανθο! Διακρίνονται οι κορυφές Μουγγίλα (2.169μ.), Ωλενός (2.223μ.) και Προφήτης Ηλίας (2.125μ.).
Καλιακούδα Ευρυτανίας... το φοβερό, αλπικό βουνό στα νότια του Τυμφρηστού. Στον ορίζοντα διακρίνονται ελάχιστα μερικές από τις κορυφές του ανατολικού Παναιτωλικού.
Σε πρώτο πλάνο το Μέγα Ίσωμα της Καλιακούδας και πίσω ο Άννινος (1.702μ.), το Τσιμπλοβούνι (1.680μ.), και το Πλατάνι (1.777μ.), του ανατολικού Παναιτωλικού.
Ο κωνικός Άννινος και το Τσιμπλοβούνι.
Το Μέγα Ίσωμα (1.946μ.) και το διάσελο της Καλιακούδας, με τον δρόμο για το χωριό Στουρνάρα (Δολιανά). Πίσω από το διάσελο, οι κορυφές Κουκουρέχι (1.746μ.) και Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.) του ανατολικού Παναιτωλικού.
Η τρομερή, βόρεια όψη της Καλιακούδας...
Καλιακούδα (2.099μ.)... και στο βάθος το Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.).
Σε πρώτο πλάνο ο Πύργος (1.629μ.) της Καλιακούδας και πίσω η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) με το Ξεροβούνι (1.660μ.)... βουνοκορφές του ανατολικού Παναιτωλικού.
Η Χελιδόνα με φόντο το δυτικό Παναιτωλικό (Κατελάνος, Καταβόθρα, Κέδρος, Νεραϊδοβούνι, Κούτουπας).
Η Χελιδόνα (1.974μ.) και στο βάθος δεξιά η Καταβόθρα (1.752μ.) κι αριστερά ο Κατελάνος (1.924μ.).
Το συγκρότημα των κορυφών του νοτιοδυτικού Παναιτωλικού... ψηλά ο Κατελάνος (1.924μ.) και αριστερά η Ξάνθη (1.810 και 1.820μ.). Μπροστά από τον Κατελάνο η Κρημνίτσα (1.816μ.) και μερικές ακόμα κορυφές (Τσίνα, Σουφλιά, Αραποκέφαλα).
Μπροστά οι βουνοκορφές Σωρός (1.553μ.), Ψηλή Ράχη (1.549μ.) και Τέμπλα (1.710μ.) της Χελιδόνας, και πίσω το Νεραϊδοβούνι (1.781μ.) με τον Κέδρο (1.654μ.) Παναιτωλικού. Στον ορίζοντα αχνοφαίνεται η Κεφαλλονιά.
Ο Κούτουπας Παναιτωλικού (1.795μ.).
Τσόκα (1.662μ.), η τελευταία κορυφή του Παναιτωλικού προς τον βορρά.
Το βόρειο τμήμα των Ορέων Βάλτου (Μεσοβούνι 1.775μ. και Αετοί 1.852μ.), και στο βάθος ο Τόμαρος ή Ολύτσικα (1.971μ.).
Δυτικά Άγραφα (Λιάκουρα - Φτέρη) και στο βάθος τα Τζουμέρκα.
Κοντινή ματιά στην κατάλευκη Φτέρη (2.127μ.). Ακριβώς πίσω, το Καταφίδι (2.393μ.), η ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων!
Η οροσειρά των Δυτικών Αγράφων και δεξιά η Καράβα (2.184μ.). Στο βάθος, μερικά ακόμα βουνά της Νότιας Πίνδου.
Δυτικά Άγραφα. Το σύμπλεγμα των κορυφών Σαλαγιάννη (2.135μ.) και Ντεληδήμι (2.163μ.).
Η οροσειρά των Ανατολικών Αγράφων, με την Καράβα, το Βουτσικάκι, και τα βουνά του νομού Τρικάλων: Νεράιδα (2.135μ.) και Τριγγία (2.204μ.).
Πλάκα (2.004μ.), Φλυτζάνι (2.017μ.), Μπορλέρο (2.017μ.) και Πέντε Πύργοι (2.004μ.). Στο βάθος, η Καζάρμα ή Ζυγουρολίβαδο (1.977μ.).
Κατεβαίνοντας.
Με φόντο την Καλιακούδα!
Βελούχι... τα λόγια περιττά!
Το Ορειβατικό Καταφύγιο Βελουχίου. Ζεστασιά, ξεκούραση και φαγητό, μετά από μια απίστευτη εμπειρία σε ένα μαγευτικό βουνό...
Η διαδρομή στο Wikiloc:
Η διαδρομή στο Wikiloc:
Powered by Wikiloc
*Για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη Wikiloc
Απίστευτες φώτο , μπράβο σε όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτική διαδρομή σε ένα χειμώνα που μας χάρισε πολύ χιόνι. Και του χρόνου παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή