Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μια βόλτα κοντά στη Φτελιά και τα Αλέστια Ευρυτανίας

    Η Φτελιά και τα Αλέστια είναι δύο ορεινά χωριά του νομού Ευρυτανίας, χτισμένα στις πλαγιές των βόρειων κορυφών του Παναιτωλικού όρους. Λίγο πριν κατηφορίσουμε προς τη Φτελιά, σταθήκαμε σε ένα χαρακτηριστικό διάσελο του δρόμου κάτω από την Τσόκα και τη Μεγάλη Ράχη, όπου αντικρίσαμε μια σχετικά ασυνήθιστη όψη των βουνών της περιοχής. Αν και περαστικοί, πήραμε μια γεύση από το πανέμορφο τοπίο που περιβάλλει τα δυο αυτά χωριά και είμαστε σίγουροι πως την επόμενη φορά θα τα επισκεφτούμε.

Η Τσόκα (1.662μ.) όπως φαίνεται λίγο πριν ανέβουμε στο διάσελο.

Σε πρώτο πλάνο το Παλούκι (1.605μ.) και πίσω του ορθώνονται με εντυπωσιακό τρόπο το Νεραϊδοβούνι και ο Κούτουπας.

Νεραϊδοβούνι (1.781μ.). Τέρμα αριστερά στο βάθος διακρίνεται και η κορυφή του Κατελάνου (1.924μ.)

Κούτουπας (1.795μ.)

Μετά το διάσελο, κατηφορίζοντας προς Φτελιά και Αλέστια...πάνω μας η κορυφή της Τσόκας.

Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνονται τα πρώτα σπίτια των Αλεστίων, και πάνω οι κορυφές Πετρωτό (1.445μ.) και Παλούκι (1.605μ.) με φόντο το υπόλοιπο Παναιτωλικό.

Ανατολικά ορθώνεται ο άγριος ορεινός όγκος της Χελιδόνας... στο βάθος, πίσω από τη Χελιδόνα, διακρίνεται ελάχιστα και η Καλιακούδα (2.099μ.)

Χελιδόνα (1.974μ.)

Ο Πύργος (1.629μ.) και το Κεραμίδι (1.500μ.). Κορυφές που αποτελούν τη νοτιοδυτική απόληξη της Καλιακούδας.

Νοτιοανατολικά ο ορίζοντας κλείνει από το Πλατανάκι (1.777μ.) και το Κουκουρέχι (1.746μ.), μια τραχιά κορυφογραμμή στα ανατολικά του Παναιτωλικού όρους. Κάτω διακρίνεται ο δρόμος από Ασπρόπυργο προς Προυσσό Ευρυτανίας.




5 σχόλια: