Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Σήμανση και καθαρισμός μονοπατιού «Άνω Αγ. Βλάσιος - Άη Λιας»

    Μετά από ενάμιση χρόνο δράσεων της ομάδας μας στην ευρύτερη περιοχή του Παναιτωλικού όρους, με διάφορες εξορμήσεις και αναβάσεις, ήρθε να προστεθεί ακόμα μια δραστηριότητα που θα εξυπηρετεί από εδώ και πέρα όλους όσους θέλουν να περπατήσουν το μονοπάτι «Άνω Άγιος Βλάσιος - Άη Λιας - Κούτουπας».

   Το μονοπάτι αυτό σηματοδοτήθηκε από τον ΕΟΣ Αγρινίου αρκετά χρόνια πριν (δεκαετία και πλέον), και έκτοτε το πρώτο του μέρος είχε αφεθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να το περπατήσει και να φτάσει άνετα στον προορισμό του.

    Αντί του μονοπατιού, ο δρόμος από Σοβολακίτικα προς Άη Λια είναι αυτός που εξυπηρετεί την πλειοψηφία των επισκεπτών, μέχρι το τέλος του στο σημείο Β της εικόνας που ακολουθεί. Από εκεί και πάνω, το μονοπάτι συνεχίζει καθαρό, ευδιάκριτο και άνετο μέχρι το ξωκλήσι του Άη Λια και η μόνη βελτίωση που ίσως χρειάζεται είναι το φρεσκάρισμα των σημαδιών.

Το τμήμα του μονοπατιού που καθαρίστηκε, συνολικού μήκους 1,4 χλμ.

    Αφού ολοκληρώσαμε μέσα σε δυο ημέρες το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της βελτίωσης του μονοπατιού με προσωπική εργασία και δικά μας έξοδα, επόμενος στόχος είναι να τοποθετηθούν οι σχετικές ταμπέλες καθώς και να κάνουμε τη διαδρομή να περνά μέσα από το χωριό, με αφετηρία την Πλατεία Ευέλπιδος Ηλία Τσαλάκου.







     Ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να χρησιμοποιείται κι αυτό το τμήμα του μονοπατιού, που σαφώς είναι πολύ πιο όμορφο από τον χωματόδρομο, αφού διασχίζει όλο το ελατόδασος που βρίσκεται πάνω από το χωριό.

   Πέραν αυτού όμως, θα είναι και αρκετά πιο εύκολο για ορειβατικούς συλλόγους και πεζοπόρους που επισκέπτονται κατά καιρούς την περιοχή, να έχουν την κατάλληλη πρόσβαση στα βουνά του Αγίου Βλασίου (Αη Λιας, Κούτουπας), που ομολογουμένως είναι από τα ομορφότερα του Παναιτωλικού όρους.

   Άλλα ορεινά χωριά στην Ευρυτανία και την Ορεινή Ναυπακτία, με φυσικό περιβάλλον σαν του Άνω Αγίου Βλασίου,  φροντίζουν και διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού τα βουνά τους που αποτελούν το κυριότερο θέλγητρο και αξιοθέατο για επισκέπτες, τουρίστες και συλλόγους, και μετατρέπουν τα χωριά αυτά σε σημεία αναφοράς και πόλους έλξης, εν αντιθέσει με αυτά των Παρακαμπυλίων που παρακμάζουν και αφήνονται στην τύχη τους...

  Είμαστε πρόθυμοι και θετικοί σε οποιαδήποτε συνεργασία που θα διευκολύνει την προσπάθεια ανάδειξης του ορεινού περιβάλλοντος του Άνω Αγίου Βλασίου και των γειτονικών χωριών, και πρόθυμοι να υλοποιήσουμε κάθε τι που έχει σχέση με αυτό.

Η ομάδα «Κατελάνος & Περίχωρα»


4 σχόλια:

  1. Σπύρος Σκαλτσάς21/7/22, 5:53 π.μ.

    Θερμά συγχαρητήρια για την προσφορά σας. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η σημάνση του πρόσθιου μονοπατιού της Φαφούτας. Ελπίζω με την βοήθειά να καταφέρω να το ανέβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Σπύρο! Χαρά μας να περπατήσουμε μαζί, και αυτό αλλά και τα υπόλοιπα μονοπάτια του χωριού.

      Διαγραφή