Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Οι...εκπλήξεις του φετινού Γενάρη

   Πολλές καιρικές εκπλήξεις μας επιφύλασσε ο φετινός Γενάρης...ένας μήνας που εκτός από το νέο έτος, έφερε μαζί του και τα άφθονα χιόνια που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να κυλήσουν φυσιολογικά και οι επόμενες εποχές του χρόνου.

  Φυσικά, δεν αποτελούν έκπληξη οι κάτασπρες βουνοκορφές Φτέρη, Λούτσι και Λιάκουρα που απεικονίζονται στην παραπάνω φωτογραφία καθώς όπως λέει και ο λαός, «μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια», αλλά αυτό που μπορεί να προκαλέσει την έκπληξη και τον θαυμασμό, είναι οι χιονισμένες όχθες της λίμνης Κρεμαστών που βρίσκονται ασύγκριτα πιο χαμηλά και που σπάνια το χιόνι καταδέχεται να τις επισκεφθεί κι αυτές.

Η χιονισμένη λίμνη Κρεμαστών με φόντο τις ψηλές
και περήφανες βουνοκορφές των Δυτικών Αγράφων.
  Βέβαια, βλέποντας αυτά τα τοπία κάποιος ηλικιωμένος πλέον κάτοικος του ευλογημένου τούτου τόπου, το πιθανότερο είναι να μην εντυπωσιαστεί όπως εμείς οι νεότεροι, που καμία σχέση δεν έχει ο τρόπος ζωής μας με τον δικό τους, γιατί πολύ απλά τέτοιου είδους «χιονιάδες» τους είχαν δεδομένους.

  Επίσης, δεδομένο είχαν το ότι θα κατάφερναν (έστω και δύσκολα μερικές φορές) να τα βγάλουν πέρα με το χιόνι που έθαβε αυλές σπιτιών, χωράφια, μονοπάτια, στάβλους και ό,τι ήταν μέρος της καθημερινής τους ζωής, και δεδομένο επίσης είχαν ότι τα μικρά παιδιά θα πήγαιναν κανονικά στο σχολείο, και ο καθένας θα έκανε αυτό που είχε να κάνει τέλος πάντων...

   Οι δουλειές ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν να πάρουν αναβολή, αλλά πέρα απ' αυτό, οι ίδιοι οι άνθρωποι είχαν μάθει να μάχονται και να προσπαθούν καθημερινά, και όχι να επαναπαύονται απολαμβάνοντας ανέσεις που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ανάγκες. 

Ακόμα μια άποψη της λίμνης Κρεμαστών, με τη συνέχεια των Δυτικών Αγράφων προς τον βορρά.
 Στο αριστερό άκρο της λίμνης διακρίνεται και η γέφυρα Τατάρνας.  

   Σε μια εποχή που τα χωριά (ειδικά τα ορεινά) φαντάζουν ξεχασμένες και έρημες γωνιές που μόνο τα καλοκαίρια «ανασταίνονται» από τους περιστασιακούς κατοίκους, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τη σχέση τους με την άγνωστη και απομακρυσμένη από τις μεγαλουπόλεις φύση, και γι' αυτόν τον λόγο θα ενθουσιαστούν έστω κι απ' αυτό το λίγο χιόνι που κατέβηκε τόσο χαμηλά και κατάφερε να ασπρίσει εκτός από τις αγέρωχες βουνοκορφές των Αγράφων, και τις όχθες της λίμνης Κρεμαστών, μαζί και την γέφυρα Τατάρνας βεβαίως...

Η γέφυρα Τατάρνας χιονισμένη
 Έτσι, οι κάποτε συνηθισμένες εικόνες της χιονισμένης ελληνικής υπαίθρου, μετατράπηκαν σήμερα σε ευχάριστες εκπλήξεις και αίτιο συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, τα οποία κατακλύστηκαν από χιλιάδες φωτογραφίες.

 Αφού λοιπόν ο χειμώνας μάς έκανε φέτος την χάρη να αντικρίσουμε τούτα τα τοπία και μέσα απ' αυτά να δημιουργηθεί και η ανάγκη έκφρασης των παραπάνω σκέψεων, ας απολαύσουμε τις πολύ ωραίες και σπάνιες φωτογραφίες που τράβηξε από τα πέριξ του Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων ένας καλός φίλος και συγχωριανός μας, τον οποίον και ευχαριστούμε που μας τις παραχώρησε απλόχερα.

Ο Κάτω Άγιος Βλάσιος (διακρίνεται και ο ναός), και στο βάθος η οροσειρά των Ανατολικών Αγράφων με την λίμνη Κρεμαστών.
Ανατολικά Άγραφα...δεξιά ο Καταραχιάς (2.003μ.).


1 σχόλιο: