Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ανάβαση στο Πλατάνι Παναιτωλικού

πλατανι βουνο ευρυτανιας αναβαση
   Το Πλατάνι ή Πλατανάκι είναι βουνοκορφή του Παναιτωλικού όρους, με υψόμετρο 1.777 μέτρα. Πρόκειται για έναν εκτεταμένο ορεινό όγκο με πολλές κορυφές, ο οποίος σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα βουνά του ανατολικού Παναιτωλικού (Κουκουρέχι, Τσιμπλοβούνι, Ορσί, Άννινος), δημιουργεί ένα πολύπλοκο,  άγριο, και εντυπωσιακό ορεινό συγκρότημα που παρά την μοναδικότητά του, παραμένει εντελώς άγνωστο και ελάχιστα επισκέψιμο.

   Αποτελεί την ανατολική απόληξη του Παναιτωλικού Όρους, ενώ στα ανατολικά ενώνεται μέσω της Λύρας με τα Όρη της Ναυπακτίας. Το Πλατάνι είναι το βουνό που σε συνδυασμό με τον μεγαλοπρεπή όγκο της Καλιακούδας, δημιουργεί το πασίγνωστο και πανέμορφο φαράγγι Πάντα Βρέχει, του Κρικελοποτάμου. Σχηματίζει τέσσερις κύριες κορυφές (1.777, 1.768, 1.745 και 1.728μ.), αλλά και πολλές μικρότερες, οι οποίες το συνδέουν δυτικά με το φοβερό Κουκουρέχι και βορειοδυτικά με την Αρκουδότρυπα και τις Γούρνες. Στα νότια συνδέεται με το Τσιμπλοβούνι, το Ορσί και τον Άννινο, ενώ τα κοντινότερα χωριά-οικισμοί είναι η Ροσκά, η Μεσοκώμη, το Ρυάκι, και ο Γρανάς Ευρυτανίας.


   Από αυτό το βουνό, πηγάζει το ρέμα Πλατανάκι (που χύνεται στον Κρικελοπόταμο), με το ομώνυμο και υπέροχο φαράγγι που ονομάζεται και «φαράγγι της Δεκατιάς». Ύστερα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έναν μοναδικό ορεινό όγκο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις. 


    Μία από αυτές είναι γεωλογικής φύσεως, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του '80, το βουνό άρχισε να βγάζει καπνούς, να εκρήγνυται και να κατολισθαίνει, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα στο βορειοδυτικό τμήμα του, και απειλώντας τα γύρω χωριά όπως η Ροσκά. Τα φοβερά αυτά γεγονότα, που αναλύονται περαιτέρω σε σχετικό άρθρο (δείτε εδώ), μας έρχονται κατά νου σήμερα, καθώς παρατηρούμε τα παράξενα χαρακτηριστικά του βουνού, όπως ο κρατήρας, οι τεράστιες σάρες με τους γκρι και πορφυρούς χρωματισμούς και τα καμμένα έλατα στην Αρκουδότρυπα...

   Όσον αφορά τη διαδρομή, αφετηρία μας ήταν η Ροσκά Ευρυτανίας, ένα χωριό στους βόρειους πρόποδες του βουνού. Λίγο πριν το χωριό, και σε περιοχή με παλιές πεζούλες και χωράφια, βρίσκουμε το μονοπάτι που μας ανεβάζει στην τοποθεσία «Μουτσιώρη» και στο διάσελο ανάμεσα από το Πλατάνι και την Αρκουδότρυπα. Από εκεί και μετά η πορεία γίνεται σε γυμνό πεδίο με όμορφα λιβάδια και συγκλονιστική, πανοραμική θέα προς την επιβλητική Καλιακούδα που ορθώνεται απέναντι, σε απόσταση αναπνοής. Λεπτομέρειες για την διαδρομή μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου. Προς το παρόν, ας περάσουμε στις φωτογραφίες...


ποτιστρα ζωων ροσκα ευρυτανιας
Η ποτίστρα που συναντάμε δίπλα σε στάνη (μέχρι αυτό το σημείο φτάνει και χωματόδρομος).

πλατανι βουνο ευρυτανια κρατηρας
Αρκετά πιο πάνω, και μιάμιση ώρα μετά την εκκίνηση, βρισκόμαστε στο διάσελο. Απέναντι μας ο κρατήρας που δημιουργήθηκε το Πάσχα του 1986...

κοπαδι στο βουνο ροσκα ευρυτανιας πλατανακι βουνο
Τσοπάνος με το κοπάδι του κατεβαίνει προς το διάσελο!

ροσκα ευρυτανιας
Πίσω μας η Ροσκά.

αρκουδοτρυπα διασελο πλατανακι βουνο
Το διάσελο και η Αρκουδότρυπα (1.554μ.), με τις εκτεταμένες σάρες και τα καμμένα έλατα στην κορυφογραμμή της. Στο βάθος, δεξιά οι Γούρνες (1.585μ.) και αριστερά το Κουκουρέχι (1.746μ.).

κουκουρεχι παναιτωλικου
Το φοβερό Κουκουρέχι, μας αφήνει άφωνους για ακόμα μία φορά...

στεγκος κουκουρεχι βουνο κορυφες
Ο Στέγκος (1.625μ.).

παναιτωλικο ορος κορυφες κουκουρεχι κουκουρεχοπουλο
Κουκουρέχι (1.746μ.) και Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.).

αρκουδοτρυπα ροσκα γουρνες ευρυτανιας
Πανοραμική άποψη του διάσελου και της Αρκουδότρυπας, με τις υπόλοιπες κορυφές του Παναιτωλικού να είναι πλέον ορατές.

καλιακουδα βουνο ευρυτανιας νοτια πλευρα
Βαδίζοντας στα πλατώματα του βουνού, με ανεπανάληπτη θέα προς Καλιακούδα και Χελιδόνα!

κρατηρας πλατανακι παναιτωλικου ροσκα αρκουδοτρυπα
Ο κρατήρας. Από εδώ πηγάζει το ρέμα Πλατανάκι, με το υπέροχο φαράγγι του. Στο βάθος Κουκουρέχι, Τριανταφυλλιά, δυτικό Παναιτωλικό, και πάνω αριστερά η κορυφή (1.777μ.).

παναιτωλικο ορος διαδρομες πλατανακι αναβαση πλατανι ευρυτανιας
Η βόρεια (1.768μ.) και η κεντρική κορυφή (1.777μ.).

πλατανι ευρυτανιας πλατανακι αναβαση διαδρομη ροσκα
Μοναδικά τα τοπία στο Πλατάνι! Κάτω αριστερά το διάσελο, δεξιά η βόρεια κορυφή και στο βάθος Χελιδόνα - Καλιακούδα.

κρατηρας στο πλατανακι παναιτωλικου
Ο φοβερός κρατήρας και η αρχή του φαραγγιού στην βάση του. Δεξιά η Αρκουδότρυπα (1.554μ.) και το διάσελο.

πλατανακι κουρκουρεχι βουνοκορφες παναιτωλικου ορους
Η εντυπωσιακή συνέχεια του Πλατανιού προς τα δυτικά: η τέταρτη σε ύψος κορυφή του (1.728μ.), το Κουκουρέχι (1.746μ.) και στο βάθος η Τριανταφυλλιά (1.817μ.).

κορυφη πλατανακι παναιτωλικου ορους πλατανι ευρυτανιας
Στην κορυφή Πλατάνι (1.777μ.), περίπου 4 ώρες μετά την εκκίνηση.

θεα απο το πλατανακι παναιτωλικου τσιμπλοβουνι αννινος
Πανόραμα του νότου... αριστερά η κορυφή 1.745μ., δεξιά η 1.728μ. και στο κέντρο το Τσιμπλοβούνι, το Ορσί και ο Άννινος.

Το Τσιμπλοβούνι (1.680μ.) και στο βάθος αριστερά αχνοφαίνεται η Καστανιά ορεινής Ναυπακτίας.

αννινος βουνο παναιτωλικο ορος
Άννινος (1.702μ.), ακόμα ένα εντυπωσιακό βουνό της περιοχής. Στο κάτω μέρος το Ορσί (1.599 και 1.584μ.).

Όλες οι εποχές είναι όμορφες στο βουνό!

Η τέταρτη κορυφή του Πλατανιού (1.728μ.) και το Κουκουρέχι με τη συνέχεια της οροσειράς προς τα δυτικά (Μέγα Ίσωμα, Τριανταφυλλιά, Κατελάνος).

Το Κουκουρέχι (1.746) και το Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.).

Η ογκώδης Τριανταφυλλιά (1.817μ.) ξεπροβάλει επιβλητικά πίσω από το Μέγα Ίσωμα (1.660μ.), και στο βάθος ο Κατελάνος (1.924μ.), η ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού!

προδρομος προυσου ευρυτανιας ραχημυλος γρανας
Στο πάνω μέρος ο Πρόδρομος (Κόπραινα) Ευρυτανίας και κάτω οι οικισμοί Ραχημύλος και Γρανάς. Κάπου εκεί κάτω βρίσκεται και το φαράγγι της Δεκατιάς (Πλατανάκι)...

καστανια ευρυτανιας προυσος
Η Καστανιά Ευρυτανίας.

βουνο πλατανι ευρυτανιας
Κοιτώντας βόρεια.

γουρνες ευρυτανιας
Σε πρώτο πλάνο οι Γούρνες (1.538 και 1.585μ.), πίσω δεξιά το Κεραμίδι (1.547μ.), ο Πύργος (1.629μ.) και το Τρύπιο Βνι (1.695μ.) και αριστερά στο βάθος οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού Παλούκι (1.605μ.), Τσόκα (1.662μ.) και Μεγάλη Ράχη (1.487μ.).

χελιδονα βουνο
Η Χελιδόνα (1.974μ.) ξεπροβάλει πάνω από το Κοντιβιώτικο διάσελο... μπροστά το Κεραμίδι (1.547μ.), ο Πύργος (1.629μ.) και η Πράσινη Λαγκάδα (1.687μ.), κορυφές που ανήκουν στο συγκρότημα της Καλιακούδας.

καλιακουδα βουνο ευρυτανιας διασελο δρομος
Η μεγαλειώδης και επιβλητική Καλιακούδα (2.099μ.) με τον δρόμο που ανηφορίζει από Στουρνάρα (Δολιανά) προς το διάσελο, και έπειτα κατεβαίνει προς το Μεγάλο Χωριό.

Πλατάνι, η βόρεια κορυφή (1.768μ.).

Η Λύρα (1.640μ.) και κάτω δεξιά η Μεσοκώμη.

Βαδίζοντας προς την βόρεια κορυφή, με το βλέμμα κολλημένο στην Καλιακούδα!

Τα λιβάδια κάτω από την βόρεια κορυφή... στον ορίζοντα οι βουνοκορφές του δυτικού Παναιτωλικού, η Χελιδόνα και η Καλιακούδα.

Στην βόρεια κορυφή (1.768μ.) κοιτώντας νότια.

Η περιοχή της Μεσοκώμης. Δεξιά ο Καρφοπεταλιάς και αριστερά στο βάθος η Κοκκινιά.

Κοκκινιά (1.832μ.), το ψηλότερο βουνό της Ορεινής Ναυπακτίας, με φόντο την οροσειρά των Βαρδουσίων (2.495μ.).

Ο Καρφοπεταλιάς (1.563μ.).

Μεσοκώμη (Τέρνος), το νοτιότερο χωριό της Ευρυτανίας.

πλατανακι παναιτωλικου πλατανι βουνο ευρυτανιας
Οι βουνοκορφές του ανατολικού Παναιτωλικού, πανέμορφες από κάθε οπτική γωνία.

Κοντινή ματιά στην ψηλή κορυφή (1.777μ.).

Από την βόρεια κορυφή η θέα προς το επιβλητικό «τείχος» που ονομάζεται Καλιακούδα, είναι ανεμπόδιστη και συγκλονιστική! Στο βάθος διακρίνονται αριστερά η Χελιδόνα και δεξιά το Βελούχι.

κοντιβα ευρυτανιας
Κοντίβα Ευρυτανίας, ίσως το πιο δύσκολα προσβάσιμο και απομονωμένο χωριό της Ελλάδας. Διακρίνονται το μονοπάτι που έρχεται από Στουρνάρα (Δολιανά), το φωλιασμένο στα βράχια εκκλησάκι του Άϊ Γιώργη, και το μοναδικό σπίτι που στέκει ακόμα όρθιο.

ροσκα ευρυτανιας ρωσκα
Η Ροσκά.

Χελιδόνα (1.974μ.), η άγνωστη όψη της...

Η Καλιακούδα (2.099μ.) ορθώνεται σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο στα βόρεια του Πλατανιού. Δεξιά το Μέγα Ίσωμα (1.946μ.) και στο βάθος το Βελούχι (2.313μ.). Στις παρυφές της Καλιακούδας, διακρίνονται τα χωριά Στουρνάρα και Ψιανά Ευρυτανίας.

Η Στουρνάρα ή Δολιανά, το χωριό του Πάντα Βρέχει. Διακρίνεται και ο δρόμος που ανηφορίζει προς το διάσελο της Καλιακούδας.

Τα Ψιανά.

Πλησιάζοντας ξανά στο διάσελο και την Αρκουδότρυπα (1.554μ.).

Μια τελευταία ματιά στον κρατήρα και την συνέχεια του βουνού προς Κουκουρέχι, πριν κατηφορίσουμε για Ροσκά...


Η διαδρομή στο Wikiloc:


Powered by Wikiloc

*Κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη «Wikiloc», για περισσότερες πληροφορίες.


1 σχόλιο:

  1. Ο πατέρας μου γεννήθηκα και μεγάλωσε στη Ροσκά, που θεωρώ χωριό μου και αγαπώ...Μπράβο για τις υπέροχες φωτογραφίες και τη σωστή πληροφόρηση! Κάθε ανάβαση στο Πλατάνι, από τα εφηβικά μου χρόνια είναι μια μοναδική εμπειρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή