Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανάβαση στην Γιόρλα Παναιτωλικού

   Η Γιόρλα (ή Γκιόρλα) είναι η δεύτερη σε ύψος κορυφή του Παναιτωλικού Όρους, με υψόμετρο 1.820 μέτρα, και η τρίτη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της οροσειράς, ακριβώς δίπλα από τον Κατελάνο, ενώ συνδέεται επίσης με τις κορυφές Ξάνθη και Ζυγός (ή Βγένα) προσφέροντας πολύ ωραία θέα προς την Τριχωνίδα, τον Αμβρακικό κόλπο, την Πίνδο και τα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου.

  Ξεκινώντας από την Αγία Παρασκευή Αιτωλοακαρνανίας (Ζελίχοβο), φτάσαμε μετά από 4 ώρες στην κορυφή της Γιόρλας, μέσω του σηματοδοτημένου μονοπατιού που ανηφορίζει για Κατελάνο. Αν και η ανάβαση έγινε τέλη Δεκεμβρίου, το χιόνι δυστυχώς ήταν ανύπαρκτο όχι μόνο στις κορυφές του Παναιτωλικού, αλλά και σε όλη την Πίνδο, με εξαίρεση κάποια βουνά στα νότια-νοτιοανατολικά που θύμιζαν κάτι από χειμώνα, μα σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση δεν ήταν φυσιολογική... το θετικό της ημέρας ήταν η πολύ καλή ορατότητα, αφού μπορέσαμε να δούμε βουνά του νομού Ιωαννίνων όπως ο Τόμαρος και η Αστράκα, καθώς και πολλά άλλα της κεντρικής Πίνδου.

Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια.

Χαρακτηριστικό σημείο που μετατράπηκε από δάσος σε ξέφωτο, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε αρκετά χρόνια πριν. Στο βάθος ο Κατελάνος.

Η Αγία Παρασκευή (Ζελίχοβο).

Μερική άποψη του Κατελάνου.

Κοιτώντας δυτικά, το φράγμα Στράτου, την Λευκάδα και τον Μπούμστο (1.577μ.). Διακρίνονται και τα χωριά Φυτείες και Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας.

Η βρύση στα καμμένα.


Λίγο πιο πάνω, έχουμε την πρώτη οπτική επαφή με την Γιόρλα (δεξιά).

Χειμωνιάτικες ενδείξεις...

Ανηφορίζοντας για το διάσελο Ζυγού - Γιόρλας. Πάνω μας η Γιόρλα.

Η Γερακούλα (1.644μ.)

Το διάσελο Ζυγού - Γιόρλας και πίσω ο Ζυγός.

Τριχωνίδα, Βαράσοβα, Πατραϊκός κόλπος και Σανταμέρι.

Στην κορυφή της Γιόρλας (1.820μ.).

Βορειοανατολικά βλέπουμε τον επιβλητικό Κατελάνο (1.924μ.).

Κατελάνος, η ψηλότερη κορυφή του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το Βελούχι ή Τυμφρηστός (2.313μ.) και το Κουμπί (1.877μ.).

Θέα προς τα ανατολικά. Μπροστά μας το διάσελο Κατελάνου - Ξάνθης - Γιόρλας.

Μια από τις ψηλότερες κορυφές του Παναιτωλικού, η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) με φόντο την Οξυά, την Οίτη και τα Βαρδούσια.

Η Ξάνθη (1.810μ.) και η Ντόμη (1.660μ.) του Παναιτωλικού όρους. Στο βάθος τα όρη Λιδωρικίου, όρη Ναυπακτίας και η χιονισμένη Ζήρεια.

Η κορυφογραμμή της Ξάνθης με φόντο το λεηλατημένο Ξεροβούνι Ναυπακτίας, τον Αρδίνη και τα όρη Λιδωρικίου.

Θέα προς τα νοτιοανατολικά.

Λεπτομέρεια Τριχωνίδας. Στο βάθος η Κάτω Μακρινού Αιτωλοακαρνανίας.

Η Κοκκινιά  ορεινής Ναυπακτίας (1.832μ.) με φόντο τα επιβλητικά Βαρδούσια. Στο κάτω μέρος, βουνοκορφές του ανατολικού Παναιτωλικού.

Άννινος (1.702μ.), η τελευταία κορυφή προς τα νοτιοανατολικά του Παναιτωλικού όρους. Πίσω ξεπροβάλλει η νότια κορυφογραμμή των Βαρδουσίων και η Γκιώνα (διακρίνεται ελάχιστα).

Πανοραμική λήψη των βουνών της βόρειας Πελοποννήσου (Ζήρεια, Χελμός, Παναχαϊκό, Καλλιφώνι, Ερύμανθος). Σε πρώτο πλάνο το Ριγάνι Ναυπακτίας, η Κλόκοβα και μέρος της Τριχωνίδας.

Το όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη, με «αρκετό» χιόνι για τα δεδομένα της ημέρας. Αριστερά η Μικρή Ζήρεια (2.117μ.) και δεξιά η Μεγάλη Ζήρεια (2.375μ.).

Μπροστά το Ριγάνι Ναυπακτίας (1.469μ.) και πίσω ο Χελμός ή Αροάνια Όρη (2.339μ.).

Παναχαϊκό όρος (1.924μ.). Κάτω η Ανάληψη Αιτωλοακαρνανίας.

Μερική άποψη της Τριχωνίδας και τα βουνά Κλόκοβα (1.038μ.) και Βαράσοβα (914μ.). Στο βάθος ο Πατραϊκός κόλπος με τον Ερύμανθο (2.224μ.) και το Σανταμέρι (1.000μ.).

Ο Ζυγός ή Βγένα (1.722μ.) του Παναιτωλικού όρους και ο κάμπος του Αγρινίου στο βάθος.

Λίμνη Λυσιμαχία, Ιόνιο Πέλαγος και η Κεφαλονιά με το βουνό της, τον Αίνο (1.627μ.).

Τέρμα κάτω η Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας, με τη λίμνη Καστρακίου και τον Αμβρακικό κόλπο στο βάθος.

Το όρος Τόμαρος ή Ολύτσικα (1.971), υψώνεται πίσω από το Ξεροβούνι Άρτας.

Ένα πανόραμα κορυφών της κεντρικής Πίνδου: μέρος της Τύμφης, Τζουμέρκα, Όρη Βάλτου Κακαρδίτσα, Τσιγκόρι, Χατζή, Κοκκινόλακκος... με λίγα λόγια, Πίνδος, το «στολίδι» της ηπειρωτικής Ελλάδας!

όρος χατζή τρικάλων νότια πίνδος
Ο Άη Λιας Παναιτωλικού (1.602μ.), ο Κοκκινόλακκος Άρτας (1.796μ.) και το Χατζή Τρικάλων (2.038μ.)! Τέρμα αριστερά, μέρος του όρους Τσιγκόρι ή Δοκίμι (2.023μ.).

Ο Κούτπας (1.795μ.) με φόντο το Αυγό Τρικάλων (2.148μ.) αριστερά, και το Γαλάτσι Αγράφων (1.894μ.) δεξιά.

Μια τελευταία ματιά προς τα δυτικά, πριν κατηφορίσουμε από την κορυφή. Μπροστά ο Βλοχός (688μ.) και στο βάθος η Λυσιμαχία με την Κεφαλονιά.


Η διαδρομή στο Wikiloc:


Powered by Wikiloc


1 σχόλιο:

  1. Άψογο υλικό με όλες τις κορυφές + τα ύψη τους και προς τα 4 σημεία του ορίζοντα. Για μένα είναι απόλαυση να βλέπω τόσες κορυφές και να παίρνω τόσες πληροφορίες. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή