Δεν είναι λίγες οι φορές που μπροστά στη θέα ενός επιβλητικού ορεινού τοπίου συνηθίζεται και τα δικά μας, ελληνικά βουνά, να παρομοιάζονται με τις Άλπεις... οι μεταξύ τους διαφορές άλλωστε, δεν αρκούν για να ακυρώσουν αυτή την σύγκριση μιας και το δέος που αισθάνεσαι όταν αντικρίζεις ένα φοβερό βουνό είναι ένα και το αυτό, ανεξάρτητα από το θέαμα.
Στις βουνοκορφές του Παναιτωλικού Όρους, και γενικότερα της Πίνδου, αυτό το μοτίβο δεν αλλάζει. Πολλά από τα τοπία αυτών των απίστευτων βουνών που διασχίζουν ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, παραπέμπουν σε μέρη του εξωτερικού όπως οι Άλπεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας, και μάλιστα «ένα βήμα» από την πόλη του Αγρινίου, ο Κούτουπας: αυτό το λεπτό και μυτερό κομμάτι γης που ορθώνεται επιβλητικά στον ορίζοντα ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα γύρω βουνά, με τρόπο που θυμίζει κάτι από το... Μάτερχορν της Ελβετίας!
Στις βουνοκορφές του Παναιτωλικού Όρους, και γενικότερα της Πίνδου, αυτό το μοτίβο δεν αλλάζει. Πολλά από τα τοπία αυτών των απίστευτων βουνών που διασχίζουν ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, παραπέμπουν σε μέρη του εξωτερικού όπως οι Άλπεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας, και μάλιστα «ένα βήμα» από την πόλη του Αγρινίου, ο Κούτουπας: αυτό το λεπτό και μυτερό κομμάτι γης που ορθώνεται επιβλητικά στον ορίζοντα ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα γύρω βουνά, με τρόπο που θυμίζει κάτι από το... Μάτερχορν της Ελβετίας!
Προς αναζήτηση όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, βρεθήκαμε ακόμα μια φορά στην κορυφή του Κούτουπα (ή Κούτ'πα, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι), και σ' εκείνη τη γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας που αν και προικισμένη με ποικίλες ομορφιές, εξακολουθεί να παραμένει στην αφάνεια... απ' τον Άγιο Βλάσιο στου Κυνηγού, με σκοπό το ταξίδι κι όχι τον προορισμό:
Λίγο μετά τον Προφήτη Ηλία, κοιτώντας τις κορφές και τη συνέχεια της διαδρομής.
(δείτε σχετικό χάρτη εδώ)
Έχοντας παρακάμψει ήδη τρεις κορυφές, συνεχίζουμε για την τέταρτη και τελευταία. Στο βάθος ο Κούτουπας.
Στην τελευταία κορυφή (1.660μ.) κοιτώντας ανατολικά. Από εδώ, η θέα προς τα 130 μέτρα κάθετης γης που ορθώνονται επιβλητικά μπροστά μας είναι φοβερή... το όνομα αυτής, Κούτουπας!
Κοντινή ματιά στην κορυφή.
*Διαθέσιμη η ποιότητα βίντεο 1080p HD
Σε ορεινά βοσκοτόπια, με φόντο τις περήφανες βουνοκορφές του Παναιτωλικού!
Όσο άγνωστα, τόσο άγρια κι επιβλητικά τα τοπία σ' ετούτη τη γωνιά της Αιτωλίας... η βόρεια κόψη του Κούτουπα και στο βάθος οι τελευταίες κορυφές του Παναιτωλικού Όρους πριν την λίμνη Κρεμαστών.
Συνεχίζοντας για την τελική ανάβαση. Πλέον, περνάμε στη νότια πλευρά του βουνού, με τα πολυάριθμα μικρά λούκια και το σαθρό έδαφος να αποτελούν τα χαρακτηριστικά του δρόμου προς την κορυφή.
Ανεβαίνοντας με προσοχή τα σαθρά λούκια της νότιας πλευράς.
Έξοδος από το τελευταίο λούκι, λίγο πριν την κορυφή.
Η... απάτητη πλευρά του Κούτουπα!
Τέσσερις ώρες μετά την εκκίνηση βρισκόμαστε στην κορυφή, 1.795 μέτρα πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας... πόσο ξένη κι απόμακρη φαντάζει εδώ πάνω αυτή η λέξη!
Οι πολυάριθμες βουνοκορφές του Παναιτωλικού απλώνονται προς τα ανατολικά και νότια, οριοθετώντας τα σύνορα Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας.
Σε πρώτο πλάνο το φοβερό Νεραϊδοβούνι (1.781μ.), με το μοναδικό ανάγλυφο και τις πολλές κορυφές του να μαγνητίζουν το βλέμμα. Στο βάθος ανατολικό και δυτικό Παναιτωλικό.
Πανόραμα ανατολικού Παναιτωλικού... στον ορίζοντα, μερικά από τα βουνά της Ναυπακτίας (Αρδίνης, Τσακαλάκι, Μακρυνόρος).
Ο οικισμός Κυνηγού με τον δρόμο για Σταυροχώρι.
Το Νεραϊδοβούνι (1.781 και 1.761μ.) και στο βάθος η Τριανταφυλλιά (1.817μ.).
Ο Κατελάνος (1.924μ.) ξεπροβάλλει πίσω από την Καταβόθρα και το Κοφτερό.
Ο Κέδρος (1.641μ.) και το Κοφτερό (1.605μ.).
Η Καστανούλα στους πρόποδες της Τσούκας, και πίσω η Παλιοκερασιά με την Κερασιά Αιτωλοακαρνανίας (πρώην δήμος Παναιτωλικού).
Η νότια απόληξη του Προφήτη Ηλία και στο βάθος η Αγία Δευτέρα.
Σκάρος... στον δρόμο για Κυνηγού!
Η συνέχεια του Κούτουπα προς τα δυτικά, με όλες τις κορυφές που παρακάμψαμε, και στο τέλος ο όγκος του Προφήτη Ηλία (Αϊ-Λιας).
Κοντινή ματιά στον Αϊ-Λιά (1.602μ.). Στο βάθος η λίμνη Καστρακίου!
Τα Αμπέλια Παρακαμπυλίων.
Μια ματιά προς τα Όρη Βάλτου: Καλάνα (1.508μ.), Αντρώνης (1.373μ.), Προφήτης Ηλίας (1.584μ.), Κορυφούλα (1.643μ.), Πλατοβούνι (1.542μ.), Τσούμα Πρατίνας (1.586μ.) και Γάβρογο (1.781μ.). Διακρίνεται και η Αλευράδα Αιτωλοακαρνανίας.
Τεχνητή λίμνη κρεμαστών, η μεγαλύτερη της Ελλάδας.
Τσόκα (1.662μ.), Μεγάλη Ράχη (1.487μ.), Παλούκι (1.605μ.) και η τεράστια κατολίσθηση στο Στενό (1.466μ.).
Τα γκρέμια στη βόρεια πλευρά του Κούτουπα... η βόρεια κόψη του, το Χουνόρεμα και στο βάθος η Χούνη.
Η Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, με τους οικισμούς Μπισδουναίκα, Κάμπος και Ριό.
Κοντινή ματιά στην Χούνη. Διακρίνονται ο ναός της Αγίας Παρασκευής και το Χουνόρεμα.
Ακόμα μια άποψη των γκρεμών του Κούτουπα. Από εδώ ξεκινά και το Χουνόρεμα, για να καταλήξει στον Αχελώο, λίγο μετά το φράγμα κρεμαστών...
Χελιδόνα (1.974μ.) και Καλιακούδα (2.099μ.), τα αμέσως επόμενα βουνά προς τα ανατολικά του Παναιτωλικού Όρους.
Η νότια κόψη του Κούτουπα. Δεξιά Αιτωλοακαρνανία, αριστερά Ευρυτανία!
Καθώς κατεβαίνουμε την κόψη, πίσω μας δημιουργείται μια φοβερή εικόνα! Το «Μάτερχορν της Αιτωλίας», εξίσου μαγευτικό κι από αυτή του την πλευρα...
Φωτογραφίζοντας.
Ο λόγος που ποτέ δεν λέμε ότι κατακτήσαμε μια κορυφή... ποιός έχει άραγε την δύναμη να κατακτήσει αυτό το μεγαλείο;
Πανόραμα της νοτιοδυτικής πλευράς. Κάτω χαμηλά το Πεντάκορφο.
Συνεχίζοντας με στόχο το διάσελο Κυνηγού.
Μια ματιά στο ακριτικό Σταυροχώρι... διακρίνεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων.
Στο τέλος της κόψης, λίγο πριν κατηφορίσουμε για Κυνηγού.
Και κάπως έτσι, βρεθήκαμε για ακόμα μια φορά «στ' Κυν'γού», σε ένα από τα πολλά, ορεινά ξεκαλοκαιριά του Παναιτωλικού Όρους! Μια σύντομη στάση εδώ, και έπειτα επιστροφή στον Άγιο Βλάσιο, στο σημείο απ' όπου ξεκίνησαμε...
__________
Ακολουθούν φωτογραφίες με διάφορες απόψεις του συγκροτήματος Κούτουπα - Προφήτη Ηλία και της διαδρομής που ακολουθήθηκε, προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα η μοναδικότητα και το μεγαλείο αυτών των βουνών, που έχουμε την τύχη να βρίσκονται στα μέρη μας:
Η νότια πλευρά του Κούτουπα και η διαδρομή.
Το εντυπωσιακό συγκρότημα Κούτουπα - Προφήτη Ηλία και των ενδιάμεσων κορυφών που παρακάμφθηκαν όπως δείχνει η εικόνα, από την βόρεια πλευρά.
Άποψη του συγκροτήματος από την κορυφή της Τσόκας.
Εναέρια άποψη του Κούτουπα, του δικαίως αποκαλούμενου «Μάτερχορν της Αιτωλίας»...
*Αποποίηση: Η προβολή της τελευταίας φωτογραφίας γίνεται καθαρά για σχολιασμό και ενημέρωση και δεν αποσκοπεί σε προσωπικό κέρδος ή όφελος. Όλα τα δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στον κάτοχο και δημιουργό Νίκο Δανιηλίδη.
παλι "γραψατε" παιδια , μπραβο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα τα καλύτερα παιδικά μου χρόνια εκεί... Τώρα μας τρώνε τα τσιμέντα τις Αθήνας! Να είστε καλά να μας τα θυμίζετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποιό σημείο θα μπορούσαμε να διανυκτερεύσουμε σε σκηνές για να ακολουθήσουμε την συγκεκριμένη διαδρομή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην αρχή της διαδρομής (θέση «Κλουρ»), στον Άγιο Βλάσιο, υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο όπου μπορεί να γίνει κατασκήνωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε την αντίστροφη διαδρομή κατασκηνώνοντας στου Κυνηγού και ανεβαίνοντας στον Κούτουπα από εκείνη την πλευρά. Επίσης, στον Άγιο Βλάσιο υπάρχει και ξενώνας που μπορεί να σας εξυπηρετήσει.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την απάντηση!1
Διαγραφή