Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Αιολική βιομηχανία στο Παναιτωλικό Όρος. Οριοθέτηση έργων, επιπτώσεις &... ηθική


*Προτροπή: παρακαλούμε πολύ, όποια κι αν είναι η άποψή σας για το θέμα, αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, δείτε με προσοχή όλες τις εικόνες και τις λεζάντες και έπειτα είναι ευπρόσδεκτο κάθε σχόλιο και τεκμηριωμένος αντίλογος...


   Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ριζικών αλλαγών  σε πολλούς τομείς, με αυτόν της οικονομίας να ενδιαφέρει (δικαίως) τους περισσότερους. Παράλληλα όμως, στο περιβάλλον, και σύμφωνα με την πολιτική που επιβάλλεται και στην πατρίδα μας, λαμβάνουν χώρα εξίσου σημαντικές αλλαγές που δυστυχώς περνούν απαρατήρητες λόγω της σκόπιμης μη ενημέρωσης και της ανάγκης για επίλυση σοβαρότερων, για την ώρα, προβλημάτων.

   Και ποιός μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι αλλαγές στο περιβάλλον, που στους περισσότερους μπορεί τώρα να περνούν απαρατήρητες κι αμελητέες, δεν θα έχουν στο άμεσο μέλλον τις οικονομικές επιπτώσεις που τότε μάλλον θα μας ενδιαφέρουν όλους και μάλιστα πολύ; Η απάντηση είναι «κανένας» κι αυτό όχι γιατί δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα οικονομικά, πολιτικά  και -πάνω απ' όλα- εφήμερα συμφέροντα των λίγων, ως συνήθως.

Κατασκευή αιολικού σταθμού στην Κλόκοβα (Παλιοβούνα) Αιτ/νίας.
Αύγουστος 2016

 Πρόκειται για την αιολική βιομηχανία, που σκοπίμως διατυμπανίζεται για την φιλικότητά της προς το περιβάλλον (χωρίς κανένας να αναφέρει τα πολύ σοβαρά και  βεβαίως υπαρκτά μειονεκτήματά της) και που συνήθως περιγράφεται από τους υποστηρικτές της με παραπλανητικούς και αναληθείς όρους, όπως «πράσινη ανάπτυξη»«αιολικά πάρκα» «αειφορία» κτλ, με σκοπό την ωραιοποίησή της ώστε να είναι ευκολότερα αποδεκτή από την πλειοψηφία που πείθεται εύκολα.





   Φυσικά, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ως πάρκο μπορεί  

κάποιος νοήμων άνθρωπος να εννοεί αυτό:



και ΟΧΙ αυτό:




   Βλέπετε όμως, μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, όπως και όλοι όσοι έχουν τα συμφέροντά τους σ' αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας απλός άνθρωπος και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (ειδικά) σε περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ΔΕΝ έχει ατράνταχτα στοιχεία και -κυρίως- πραγματικό όφελος ώστε να διατυμπανίσει το καλό που του έκαναν τα αιολικά «πάρκα», προκειμένου να επωφεληθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί του. Με λίγα λόγια, κανένας τυχαίος δεν υποστηρίζει την αιολική βιομηχανία!

    Αντιθέτως, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, να υπάρχουν σοβαρές και οργανωμένες αντιδράσεις απλών πολιτών που στην περιοχή τους πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ ο ορθός όρος). Την υποστήριξη της αιολικής ενέργειας την βρίσκουμε μόνο σε ιστοσελίδες εταιριών και  σε λόγους διεφθαρμένων πολιτικών, δημάρχων ή ακαδημαϊκών «με κύρος», πλαισιωμένη με σαθρά και γελοία επιχειρήματα και δήθεν «αντισταθμιστικά οφέλη» που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του απλού ανθρώπου. Η απάτη που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ωραιοποιημένη ιστορία αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται, και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθεί για το καλό όλων και όχι να συνεχιστεί για το καλό λίγων και διαλεχτών...


____________



    Ας πάμε όμως τώρα στο κύριο θέμα του παρόντος άρθρου... Θα επιχειρήσουμε, διαθέτοντας  όσες πληροφορίες έχουν προς το παρόν δημοσιευτεί, και έχοντας την «εμπειρία» από παρόμοια και πρόσφατα περιστατικά στην χώρα μας, να παραθέσουμε μια ενημέρωση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της μελλοντικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Παναιτωλικό Όρος.


   Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), πρόκειται να εγκατασταθούν τρεις (3) αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την οροσειρά του Παναιτωλικού,  με τον συνολικό αριθμό ανεμογεννητριών (α/γ) να ανέρχεται σε 75! Πολύ καλά διαβάσατε... 75 ανεμογεννήτριες πάνω σε παρθένες κορυφογραμμές και πανέμορφα αλπικά τοπία και λιβάδια, για χάρη της πολυπόθητης ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας πλήρως τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την αισθητική του τοπίου ενός πολύ σημαντικού και μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος που μάλιστα είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας «Natura 2000»...



   Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η οριοθέτηση αυτών των σταθμών όπως και οι θέσεις των ανεμογεννητριών. Παρατηρούμε:

  • Τον πρώτο σταθμό, με 41 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Τσόκα, Μεγάλη Ράχη, Στενό, Παλούκι, Προφήτης Ηλίας, Κούτουπας, Νεραϊδοβούνι και Κέδρος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της άδειας παραγωγής έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο (αξιολόγησης).
  • Τον δεύτερο σταθμό, με 26 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει επίσης η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Ξάνθη, Γιόρλα, Κατελάνος, Κρημνίτσα, Κοκκινάκη, Τσίνα, Σουφλιά και Αραποκέφαλα, και που βρίσκεται τώρα στο πρώτο στάδιο, δηλαδή της αξιολόγησης.
  • Τον τρίτο σταθμό, με 3 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η «Ενεργειακή Κοινότητα Ανεμοέσσα Ακαρνανία ΣΥΝ.ΠΕ.» στην κορυφή Άννινος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης.
  • Έναν τέταρτο σταθμό, με 5 ανεμογεννήτριες, (η αίτηση αναφέρει 6) που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Αιολικό Πάρκο Αρέντα ΑΕ» στις κορυφές Καταβόθρα, Νάνες και Τσίνα, αλλά απορρίφθηκε ή ανακλήθηκε προς το παρόν, για άγνωστους λόγους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι κάποια άλλη ή η ίδια εταιρία δεν θα ενδιαφερθεί ξανά για το συγκεκριμένο έργο.


ανεμογεννητριες παναιτωλικο ορος
Χάρτης του Παναιτωλικού Όρους με την οριοθέτηση των μελλοντικών αιολικών σταθμών σε Παναιτωλικό, Χελιδόνα, και Καλιακούδα.
Πράσινο: άδεια παραγωγής
Κόκκινο: απορριπτικές αποφάσεις
Κίτρινο : σε αξιολόγηση
Πηγή: http://www.rae.gr/geo/


  Για άγνωστους λόγους, στον χάρτη της ΡΑΕ δεν απεικονίζεται καθόλου ο αιολικός σταθμός που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς, πάνω από τα χωριά Τόρνος και Αργυρό Πηγάδι... ούτε υπάρχει κάποια δημοσιευμένη πληροφορία σχετικά με αυτό.


   Επειδή όλα αυτά τα μέρη και οι κορυφές που αναφέρθηκαν είναι στους περισσότερους εντελώς άγνωστα (σ' αυτό ακριβώς βασίζουν τα σχέδιά τους οι εταιρίες ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους), παραθέτουμε στη συνέχεια αποκλειστικές φωτογραφίες με την οριοθέτηση των παραπάνω αιολικών σταθμών, στις βουνοκορφές που θα ισοπεδωθούν βάναυσα και μη αναστρέψιμα για την υλοποίηση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια απεικόνιση δεν έχει υπάρξει ποτέ για κανένα απολύτως βουνό ή περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες:

Άποψη από την κορυφή Τσόκα. Μπροστά το Στενό και πιο πίσω Παλούκι, Κούτουπας κτλ. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος ελατοδάσους θα καταστραφεί προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι. Αριστερά ο Κούτουπας, δεξιά το Παλούκι και πίσω του η Τσόκα και η Μεγάλη Ράχη.
τσοκα ανεμογεννητριες
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι, λεπτομέρεια. Σε πρώτο πλάνο το Παλούκι και το Πετρωτό και πίσω η Τσόκα με την Μεγάλη Ράχη. Στον ορίζοντα οι βουνοκορφές των Αγράφων, στις οποίες επίσης πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί!
Άποψη από την Κορομηλιά. Η Τσόκα και το Στενό, με την τεράστια κατολίσθηση. Σ' αυτή την κορυφογραμμή θα μπουν ανεμογεννήτριες... ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα κοπεί όλο το βουνό παρασέρνοντας και τον αιολικό σταθμό μαζί του?
Άποψη από την κορυφή Κούτουπας. Απέναντι το Νεραϊδοβούνι...
Άποψη από την κορυφή Κέδρος. Αριστερά ο Προφήτης Ηλίας, στο κέντρο ο Κούτουπας και δεξιά το Παλούκι με την Τσόκα.
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι. Μπροστά η Καταβόθρα, οι Νάνες, η Τσίνα και πιο πίσω η Κρημνίτσα και ο Κατελάνος.

Άποψη από το Νεραϊδοβούνι. Δεξιά οι δύο κορυφές του Κέδρου και πίσω αριστερά η Καταβόθρα.

Άποψη από την κορυφή Κρημνίτσα. Στο κέντρο ο Κατελάνος, η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς και αριστερά στο βάθος η Ξάνθη.
Άποψη από την κορυφή Κρημνίτσα. Στο βάθος, από αριστερά προς τα δεξιά Τσίνα, Σουφλιά και Αραποκέφαλα.

Άποψη από την κορυφή Κατελάνος. Οι δύο κορυφές της Ξάνθης και η Γιόρλα.

Άποψη από κορυφή Αραποκέφαλα. Αριστερά η Ξάνθη, στη μέση ο Κατελάνος και δεξιά η Κρημνίτσα.
   

____________


  Βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες, κάποιοι σίγουρα θα καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής και θα ευαισθητοποιηθούν, κάποιοι θα μείνουν αδιάφοροι και κάποιοι θα προβληματιστούν αμφισβητώντας όσα παραθέσαμε. Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περαιτέρω την κατάσταση...


  • «Οι βουνοκορφές που απεικονίζονται, και στις οποίες θα μπουν ανεμογεννήτριες είναι γυμνές από βλάστηση. Γιατί ισχυρίζεστε ότι θα είναι καταστροφικές οι αιολικές εγκαταστάσεις;»

    Απάντηση:
  Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι κάποιοι (μη γνωρίζοντας) νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες μεταφέρονται με... ελικόπτερα στα σημεία εγκατάστασης (!!!). Αυτό δεν ισχύει φυσικά. Τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών μεταφέρονται με οχήματα τεραστίων διαστάσεων, και αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται χαράξεις νέων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα δάση προκειμένου να φτάσουν σε τόσο απομακρυσμένα σημεία όπως π.χ. οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού με υψόμετρο σχεδόν 2.000μ. Οι βάσεις σκυροδετούνται με εκατοντάδες τόνους μπετόν, χάλυβα και κυβικών νερού ανά ανεμογεννήτρια, αφού πρώτα έχει γίνει εκσκαφή σε μεγάλη έκταση, συνήθως μεγέθους ανάλογου ενός γηπέδου 5x5 και βάθους 3-4 μέτρων.

Μεταφορά ενός πτερυγίου ανεμογεννήτριας
   Επίσης, είναι αναγκαία η σύνδεση (υπέργεια ή υπόγεια) κάθε αιολικού σταθμού με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εκχερσώσεις και αποψιλώσεις δασών για τη δημιουργία δικτύου υψηλής τάσης... αποψιλώσεις δασών ελάτου (μιας και τώρα μιλάμε για το Παναιτωλικό), που όπως είναι γνωστό αναπτύσσονται πολύ αργά και συναντώνται σπανίως, και μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.

   Οι κατολισθήσεις που είναι συχνό φαινόμενο στα βουνά και που επιπρόσθετα θα προκληθούν έπειτα από τις εκχερσώσεις και τις χαράξεις των νέων δρόμων είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Στα βουνά οι κλίσεις είναι μεγάλες, το έδαφος ιδιαίτερα ασταθές και οι καιρικές συνθήκες, ακραίες. Ως αποτέλεσμα, χάνονται οι πηγές και αλλάζουν οι λεκάνες απορροής υδάτων επηρεάζοντας άμεσα την τροφοδοσία των ποταμών. Τέλος, αν παρατηρήσετε καλύτερα τις παραπάνω φωτογραφίες, θα δείτε ότι δεν είναι όλες οι κορυφές γυμνές... και αν είναι, είναι γυμνές από έλατα, όχι από σπάνια βότανα, θάμνους και χλόη που είναι αναγκαία για την κτηνοτροφία και την άγρια πανίδα, και που στο κάτω-κάτω δημιούργησε η φύση, γιατί να τα καταστρέψουμε;

  Αφού εξηγήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η κατασκευή αιολικών σταθμών στα βουνά καταστρέφει τα δάση, ας απαντήσει κάποιος ένα δικό μας ερώτημα... Βρίσκετε λογικό το γεγονός ότι προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές Co2 (διοξειδίου του άνθρακα), ξηλώνουμε π.χ. είκοσι δέντρα (που είναι γνωστό σε όλους ότι δεσμέυουν Co2) για να τοποθετήσουμε μια ανεμογεννήτρια, που πλέον έχει αποδειχτεί ότι είναι ανίκανη να κάνει το ίδιο;

Εκσκαφή βάσης ανεμογεννήτριας. Ακαρνανικά Όρη 2018.

Εκσκαφή βάσης ανεμογεννήτριας. Όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου, 2018.

Σκυροδέτηση βάσης ανεμογεννήτριας. Ακαρνανικά Όρη 2018.

Χάραξη νέου δρόμου σε παρθένο δάσος, για την κατασκευή αιολικού σταθμού.
 Ακαρνανικά Όρη 2018. 
Χάραξη νέου δρόμου σε παρθένο δάσος, για την κατασκευή αιολικού σταθμού.
 Όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου, 2018.




  • «Δεν με ενδιαφέρει το περιβάλλον, ούτε αν θα καταστραφούν τα βουνά. Δεν έχω καμία σχέση μ' αυτά. Λέω ναι στα αιολικά και σε όποια άλλη παρέμβαση που σκοπό έχει την παραγωγή ενέργειας»

Απάντηση:

   Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν τα βουνά και το περιβάλλον, και να είστε υπέρ των αιολικών, αλλά σίγουρα δεν θέλετε να σας εξαπατούν και να γίνονται πλούσιοι οι επιχειρηματίες με δικά σας χρήματα, σωστά;

  Ας αναπτύξουμε το θέμα. Μερικοί νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν... δωρεάν ρεύμα!!! Ότι, λογικά, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για εμάς, και φροντίζει για το περιβάλλον βάζοντας ανεμογεννήτριες και μοιράζοντας τζάμπα ρεύμα... αυθόρμητη λογική του «για να τις βάζουν καλό θα είναι, αυτοί κάτι ξέρουν, άλλωστε γίνονται και μελέτες».

Κορυφή Κλόκοβας, πάνω από το Αντίρριο.
   Όντως, αυτοί κάτι ξέρουν, αλλά αυτό το «κάτι» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος να επωφελούνται οι ίδιοι. Το ρεύμα που παράγεται (όταν και αν παράγεται, γιατί άλλοτε φυσάει και άλλοτε όχι) από τα αιολικά, πωλείται σε μια καθορισμένη τιμή η οποία είναι ακριβότερη από την τιμή του ρεύματος που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Δηλαδή, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει από ιδιώτες επιχειρηματίες ρεύμα ακριβότερο απ' ότι το πουλάει, και αυτή την ζημιά την πληρώνει ο καταναλωτής!!! Δείτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ το λεγόμενο «ΕΤΜΕΑΡ» (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων)... με αυτό προσπαθούν να καλύψουν το οικονομικό κενό. Συνοψίζοντας, αυτό που γίνεται με τα αιολικά, είναι να μπαίνει (χωρίς να ρωτηθεί ο καταναλωτής) ένας πρόσθετος φόρος στο ρεύμα που πληρώνουμε, με το πρόσχημα ότι μειώνονται οι ρύποι μέσω της χρήσης μιας πιο «καθαρής» μορφής ενέργειας, ενώ δεν μειώνονται ουσιαστικά ΚΑΘΟΛΟΥ, και επιπρόσθετα καταστρέφεται και το περιβάλλον!

  Έτσι, οι εταιρίες έχουν εγγυημένο κέρδος και δεν παίρνουν απολύτως κανένα ρίσκο τοποθετώντας αλόγιστα ανεμογεννήτριες σε απίστευτα δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλα υψόμετρα, πουλώντας πανάκριβο ρεύμα στα... κορόιδα και κατασπαταλώντας υλικούς και οικονομικούς πόρους, οι οποίοι φυσικά καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση άλλων προβλημάτων...



  • «Γιατί θέλετε να εμποδίσετε τέτοια έργα; Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, έχουμε ανάγκη από χρήματα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας»
Απάντηση:

     Δεν είμαστε τρελοί, φυσικά και θέλουμε να υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία. Αλλά όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, που έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη όλων αλλά και στο περιβάλλον, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να το εμποδίσουμε παρά να το αμελήσουμε προκειμένου να έχουν δουλειά 15-20 άτομα για έναν ή δύο μήνες ανά έργο. Οι εργολάβοι αν δεν δουλέψουν στα αιολικά, θα δουλέψουν κάπου αλλού. Όσο για τις εταιρίες... σίγουρα ξέρουν κι άλλους τρόπους να γεμίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς!

   Όταν μετά από είκοσι χρόνια τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα σαπίζουν στις βουνοκορφές,  όταν θα έχει ξεσκεπαστεί η απάτη, όταν θα πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα χωρίς να το έχουμε όποτε θέλουμε και όταν τα παιδιά μας θα ρωτούν «Γιατί οι προηγούμενες γενιές επέτρεψαν κάτι τέτοιο; Γιατί τους έπιασαν στον ύπνο;» τότε ας απαντήσουμε «Είχαμε ανάγκη από έναν μισθό, από μερικά χρήματα»... αλλά μάλλον κάτι μας διαφεύγει: Τότε ίσως και να μην υπάρχουμε, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε... το πρόβλημα όμως σίγουρα θα υπάρχει!



Κέδρος Παναιτωλικού (1.654 και 1.641μ.), και οι δύο αυτές κορυφές θα καταπατηθούν για χάρη της πράσινης ενέργειας...


  • «Γιατί διαμαρτύρεστε για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών, αλλά για το πρόβλημα με τον λιγνίτη δεν αναφέρετε τίποτα;»

Απάντηση:

   Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι πουθενά στον πλανήτη, δεν μειώθηκε η χρήση λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας επειδή εγκαταστάθηκαν αιολικοί σταθμοί. Αυτό είναι πλήρως αποδεδειγμένο και χρόνια δοκιμασμένο! Ο λιγνίτης σίγουρα δημιουργεί προβλήματα, αλλά τουλάχιστον είναι αποδοτικός όσον αφορά την παραγόμενη ενέργεια. Δεν ωραιοποιούμε τον λιγνίτη, αλλά τουλάχιστον δεν βγήκε κανένας να μας τον παρουσιάσει ως  φιλικό προς το περιβάλλον ενώ δεν είναι, όπως συμβαίνει επανειλημμένως με τα αιολικά.



  • «Ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς τι έχετε να προτείνετε ως λύση;»
Απάντηση:

  • Αρχικά προτείνουμε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης αδειών και οι εργασίες εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Να επανεξεταστεί ορθά, αμερόληπτα, και λαμβάνοντας υπ' όψη όλες τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις η νομιμότητα όλου αυτού του εγχειρήματος για προστασία του περιβάλλοντος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω του ύπουλου τρόπου που αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Χωρίς «λαδώματα», «μίζες», πολιτικά συμφέροντα και, κυρίως, με γνώση του απλού πολίτη.

  • Προτείνουμε, τα υπέρογκα χρηματικά ποσά και οι οικονομικοί πόροι που προορίζονται για τις ΑΠΕ, και που τόσα χρόνια καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοεπιχειρηματιών, να δοθούν για έρευνα και ανάπτυξη νέων και λιγότερο βλαβερών μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και για βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων.
  • Προτείνουμε ολόκληρος αυτός ο ορεινός όγκος του Παναιτωλικού Όρους να προστατευτεί και να παραμείνει ακριβώς ως έχει. Να προβληθεί στο κοινό η σπάνια ομορφιά και οικολογική του αξία. Να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν όλα τα  ορειβατικά μονοπάτια με την στήριξη του δήμου και της περιφέρειας, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ορειβατικούς συλλόγους, και να επωφεληθούν έτσι τα ερημωμένα χωριά από την ήπια αυτή μορφή τουρισμού.

Επιπρόσθετα, θα ήταν προτιμότερο ο Έλληνας να πάψει να παριστάνει τον έξυπνο και να υποστηρίζει με πλήρη άγνοια όλη αυτή την απάτη των αιολικών ζητώντας «καθαρή ενέργεια», ενώ κάθε φορά που βρίσκεται στο αυτοκίνητό του και οδηγεί, πετάει με μεγάλη ευκολία από το παράθυρο τα σκουπίδια του...


ΚΑΛΟΥΜΕ :

ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΥ & ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ,
ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
& ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ, 
ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
& ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ανεπανόρθωτα το Παναιτωλικό Όρος και οποιοδήποτε άλλο βουνό στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, και να λάβουν σοβαρά υπόψη όλα όσα αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο.


ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟΥΜΕ 
ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ:



Αγαλιανός
Ψηλόβραχος
Χούνη
Καραμαναίικα
Άγιος Βλάσιος
Κυπάρισσος
Πεντάκορφο
Καστανούλα
Κερασιά
Σιτόμενα
Ποταμούλα
Σαργιάδα
Σκουτερά
Αγία Παρασκευή
Αγία Βαρβάρα
Περιστέρι
Κυρα Βγένα
Σπαρτιάς
Στριγανιά
Λαμπίρι
Αργυρό Πηγάδι
Νεροσύρτης
Δρυμώνας
Κόνισκα
Αμπέλια (Θέρμου)
Προυσός
Ασπρόπυργος
Τόρνος
Καστανιά
Αρέντα
Καταβόθρα
Εσωχώρια
Σαρκίνη
Σταυροχώρι
Αλέστια
Φτελιά


ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Να ενημερωθούν και να προωθήσουν το παρόν άρθρο, καθώς και να απαιτήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση τα αυτονόητα, για την προστασία πρώτα του περιβάλλοντος και έπειτα της τσέπης τους


ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΤΣΙ:

Ξεροβούνι Ναυπακτίας


ΑΛΛΑ, ΕΤΣΙ:


Βουνοκορφές Παναιτωλικού... Κέδρος και Καταβόθρα

Βουνοκορφή Τσίνα
Στις πλαγιές της Καταβόθρας... με θέα προς Κέδρο, Νεραϊδοβούνι, Κούτουπα, Προφήτη Ηλία
Βουνοκορφή Άννινος
Βουνοκορφή Ξάνθη

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ!
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ...


Η ομάδα
«Κατελάνος & Περίχωρα»


25 σχόλια:

  1. Ήμουν επιφυλακτικός, αλλά πλέον πείστηκα χωρίς κανένα δισταγμό. Και το χωριό μου η Καστανιά (που δεν την αναφέρετε) θίγεται από τυχόν εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κορυφή Τριανταφυλλιά, που σε αυτό το χωριό ανήκει κατά το πλείστον τοπογραφικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και θίγεται και η Καστανιά... το συμπλήρωσα μόλις

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/9/18, 3:20 μ.μ.

    Είναι προφανές ότι το άρθρο προέρχεται από κάποιον ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με τις απε, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την οικονομία και τα ορυκτά καύσιμα. Απλά το έγραψε κάποιος ο οποίος είναι καλός στην έκθεση, διότι δεν επιθυμεί την αισθητική υποβάθμιση του Παναιτωλικου όρους (ένα πράγμα σαν τους χρυσαυγητες που δεν θέλουν τους Πακιστανούς γιατί είναι "μαύροι").
    Παρόλα αυτά θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε όλα όσα γράφονται στην παραπάνω έκθεση, αλλά διαβάζοντας τις "λύσεις" και ειδικά αυτά περί αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει με κάποιον ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με το αντικείμενο...
    Από κάποιον νέο μηχανολόγο μηχανικό, ο οποίος δεν έχει δουλέψει ποτέ στο αντικείμενο, αλλά τυχαίνει να το έχει διδαχθεί, με επιστημονικές μελέτες και τεκμηριώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προφανές ότι το παραπάνω ανώνυμο σχόλιο προέρχεται από κάποιον που έχει ΑΜΕΣΗ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ σχέση με τις ΑΠΕ. Πρώτα απ' όλα, χαίρομαι που σχολιάσατε το άρθρο γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις, όπως δίνεται και η ευκαιρία στους αναγνώστες του άρθρου να γίνουν μάρτυρες τέτοιων συζητήσεων. Σας παρακαλώ, μην σβήσετε το σχόλιο.

      Δεύτερον. Αναφέρετε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις στο Παναιτωλικό όρος (όπως και σε κάθε παρόμοιο βουνό που μπαίνουν ανεμογεννήτριες) προξενούν (για εσάς) μόνο αισθητική υποβάθμιση! Αυτό και μόνο αυτό σας ενοχοποιεί και σας εντάσσει στην κατηγορία των "μη τυχαίων" ανθρώπων που αναφέρεται μέσα στο άρθρο, γιατί, ακόμα και ένα μικρό παιδί βλέποντας εικόνες από κατασκευή αιολικών σταθμών καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ για μια φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και παρέμβαση. Κατεδαφίζονται ολόκληρα βουνά (πχ. όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου Ιωαννίνων) κι εσείς βλέπετε μόνο αισθητική υποβάθμιση... μάλιστα, τι να πω; Την υποβάθμιση όμως την παραδέχεστε!!! Μάθετε λοιπόν, ότι κι αυτή η υποβάθμιση είναι υπεραρκετή να κάνει τον κόσμο να σιχαθεί τα αιολικά γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι μόνο την δικιά σας συνείδηση.

      Τρίτον. Υπό άλλες συνθήκες, θα συμφωνούσατε 100% και όχι εν μέρει (όπως ο ίδιος παραδέχεστε τώρα) με όσα γράφονται στο άρθρο γιατί κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει και γιατί είναι όλα αλήθεια. Οι «άλλες συνθήκες» που αναφέρω έχουν να κάνουν, φυσικά, με το αν δεν είχατε καθόλου σχέση με τις ΑΠΕ... και όταν λέω σχέση, εννοώ οικονομική (είτε άμεση, είτε έμμεση).

      Τέταρτον. Μπορεί να μην σας νοιάζει καθόλου το περιβάλλον και το σέβομαι, άλλωστε πιστεύω το κρίμα είναι στο λαιμό σας... κι εσείς σ' αυτόν τον πλανήτη ζείτε, όχι σε άλλον. Το οικονομικό της υπόθεσης δεν το αναφέρατε όμως ΚΑΝ!!! Δεν μπήκατε καν στον κόπο έστω να διαψεύσετε όσα αναφέρονται στο άρθρο περί οικονομικής απάτης (όχι ότι μπορείτε βέβαια), όπως συνηθίζεται από άτομα του κύκλου σας, αλλά μόνο θίξατε την ασχετοσύνη μου, που συμπεράνατε μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ???

      Προτείνετε κι εσείς λύσεις αν θέλετε, πως και κάθε αναγνώστης! Δεν σας εμποδίζει κανένας. Σας προτρέπω και σας παρακαλώ να το κάνετε. Δεν βγήκαμε να το παίξουμε έξυπνοι μέσα από το άρθρο. Το αν οι λύσεις που προτείνονται είναι «άσχετες» με την πραγματικότητα (φυσικά δεν το πιστεύω αυτό για τις συγκεκριμένες, αλλά και γενικά για τις απόψεις της ομάδας μας), δεν εμποδίζουν ΚΑΝΕΝΑΝ να καταλάβει ότι πρόκειται για τεράστια απάτη και κομπίνα, όλη αυτή η ιστορία με τα αιολικά.

      Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
      Χρήστος Παρθένης.

      Διαγραφή
    2. Και ο 8-19-2018 3.20 μμ είναι αγράμματος περί τα ενεργειακά. 1) Τα αιολικά (όλα μαζί, στον κόσμο) λιγότερο από 1% της παγκόσμιας ενέργειας. Είναι ΑΣΗΜΑΝΤΑ. 2) Στο λιγότερο από 1%, έχουν μετρηθεί και έχει δημοσιευθεί κατά κόρον ότι δεν μειώνουν εκπομπές -- που για μη αγράμματους σημαίνει "δεν εξοικονομούν καύσιμα". Στην Ρόδο και Κρήτη, που δεν μπορούν να κρυφτούν, ΑΥΞΗΣΑΝ την χρήση πετρελαίου, αλλά αντί για φθηνό μαζούτ τώρα απαιτούν ντήζελ και JetA 3) Φυσικά, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, και απεναντίας απαιτούν περισσότερες, αλλά με φυσικό αέριο -- εισαγωγής, στην Ελλάδα. 4) Προκαλούν αστάθειες στα δίκτυα που απαιτούν "απορρίψεις" (εξαγωγές επι πληρωμή, σε γείτονες, αν αυτοί το επιτρέψουν). 5) Υπάρχουν ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και οι επιδοτήσεις είναι ο αυτοσκοπός. Με άλλα λόγια, "παπαγάλο, θες μαϊντανό?"

      Διαγραφή
  3. ΚεΠΑΡΘΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΓΝΩΣΤΑΣΕ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ 1)Η ΧΩΡΑ ΣΤΕΡΗΤΑΙ ΧΟΡΩΘΕΤΗΣΗΣ Η ΡΑΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 2)Ο ΛΙΓΝΗΤΗΣ ΑΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΕΟΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΟΣΗΣΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΦΙΛΤΡΑ 3)ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!!!4)ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 5)ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ MAIL ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ vasochalastani@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά που πρέπει να αναφερθούν αλλά δυστυχώς δεν χωρούν σε ένα άρθρο. Σας ευχαριστούμε για την Στήριξη!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/9/18, 11:01 μ.μ.

    Αν και σχεδον δεκαετιας η μελετη, διαβαστε την να σας λυθει καθε απορια, μονο δυο σχολια θα κανω, για τις επιπτωσεις του λιγνιτη ρωτηστε κατοικους περιοχων μεγαλων σταθμων παραγωγης, αλλωστε για ποσο θα υπαρχει λιγνιτης?

    http://ikee.lib.auth.gr/record/124151/files/PAPALAZARIDOU.pdf

    Επισης σε ολες αυτες τις χωρες που εχουν εγκαταστησει μεγαλες μοναδες ανεμογεννητριων υπαρχουν απατες? δηλαδη ειναι κοροιδα και αυτοι?
    Κι ενα τελευταιο, για τους δρομους προσβασης στις ανεμογεννητριες στα παρθενα δαση θα βοηθουσαν και την προσβαση της πυροσβεστικης σε περιπτωση πυρκαγιας, ή μηπως όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρεται μέσα στο άρθρο ότι όλοι αυτοί οι οικονομικοί πόροι που σπαταλώνται για εγκατάσταση αιολικών σταθμών, με άμεσο αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι εταιρίες και ΟΧΙ να προστατεύεται το περιβάλλον ουσιαστικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκσυγχρόνιση των «παραδοσιακών» μονάδων παραγωγής ενέργειας, γιατί είτε θέλουμε είτε όχι, σε αυτές βασιζόμαστε ακόμα για να έχουμε ενέργεια, όχι στις ανεμογεννήτριες και στον κοπανιστό αέρα. Αυτό δεν είναι σημαντικό πιστεύετε? Το να πεσουμε με τα μουτρα κατευθειαν στις ΑΠΕ, χωρις να εχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις και προηγηθεί οι ανάλογες ενδελεχείς μελέτες όλης της κατάστασης και των επιπτώσεων, βολεύει μόνο τις εταιρίες που βάζουν αιολικά και κανέναν άλλον. Ας κοπούν οι χρηματοδοτήσεις απο την ΕΕ για εγκατάσταση αιολικών, και θα δούμε ποιές από αυτές τις εταιρίες θα είναι τόσο ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον.

      Για ψαξτε, και θα δείτε ότι και στο εξωτερικό υπάρχει η απάτη, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν απ' ό,τι στην Ελλαδα. Άλλωστε, πολλές από τις εταιρίες που βαζουν αιολικά στην Ελλάδα, είναι θυγατρικές εταιριών με έδρα στο εξωτερικό, αλλά το πρόσφορο έδαφος που βρίσκουν είναι εδώ σ' εμάς, όχι εκεί, όπου πήραν χαμπάρι όλοι τι γίνεται. Τωρα που αρχιζουν και σαπιζουν οι αμετρτητοι αιολικοι σταθμοι και φαινεται ότι αυτό που έγινε ήταν μια τρύπα στο νερό, κοιτανε να δουν πως θα τα μπαλώσουν, κι εδω στην Ελλαδα χαιρομαστε για την αναπτυξη που θα ερθει μεσω των αιολικων!

      Ο λιγνητης αναφέρατε ότι δεν θα υπάρχει για πάντα... συμφωνώ. Οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν για πάντα??? Ο μέσος χρόνος ζωής ενός αιολικού σταθμού είναι 15 με 20 χρόνια. Μετά αφήνεται στην τύχη του και σπανίως αποκαθίσταται (όσο γίνεται να αποκατασταθεί, να είμαστε ακριβείς...) η περιοχή στην οποία βρίσκονταν ο αιολικός σταθμός. Ο αέρας πάλι, θα υπάρχει πάντα, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σ' αυτόν για να έχουμε ενέργεια, τουλάχιστον με τον τρόπο που εφαρμόζεται τώρα.

      Όσο για τους δρόμους... η περίπτωση πυρκαγιάς στα (σίγουρα όχι πλέον) παρθένα δάση με ανεμογεννήτριες που αναφέρατε, μάθετε πως θα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, γιατί δεν είναι καθόλου λίγες και αμελητέες οι περιπτώσεις που αιολικοί σταθμοί πήραν φωτιά από μόνοι τους!!!

      Επίσης, οι δρόμοι δίνουν πρόσβαση στον καθένα από εμάς, να βρεθούμε σε μέρη που ποτέ δεν θα πατούσε άνθρωπος το πόδι του, με ότι αυτό συνεπάγεται για ρύπανση του περιβάλλοντος (ειδικά οι Έλληνες είναι πολύ γνωστοί για την «οικολογική» τους συνείδηση), αιτίες πυρκαγιών, ανεξέλεγκτο κυνήγι κτλ.

      Επίσης, δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας δρόμος που ανοίχτηκε σε παρθένα περιοχή θα κάνει καλό σε ένα δάσος, επειδή ΙΣΩΣ βοηθήσει στην κατάσβεση φωτιάς ΑΝ και ΟΤΑΝ πιάσει φωτιά (που μπορεί και να μην πιάσει ποτέ... κανένας δεν το ξέρει αυτό!)

      Διαγραφή
    2. Οι ΑΠΕ όλης της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη. Η μείωση χρήσης λιγνίτη στην Ελλάδα, έχει γίνει α) με αέριο, β) με την ύφεση και γ) με εισαγωγές. Από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Με το 1/3 των χρημάτων που πετάμε σε αιολικά θα είχαμε σύγχρονες αποδοτικές μονάδες με τα πιο σύγχρονα φίλτρα, σκεπασμένους ταινιόδρομους και θα περίσσευαν για παιδεία και υγεία.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/9/18, 6:20 π.μ.

    Είμαι ο πρώτος ανώνυμος...
    Όπως σας είπα και πριν γνωρίζω κάποια πράγματα σχετικά με τις ΑΠΕ και τα αιολικά πάρκα, διότι έχω σπουδάσει ως μηχανολόγος μηχανικός.
    Ο λιγνίτης της Ελλάδας δεν είναι πλέον κάτι το οποίο συμφέρει: ας πούμε πως έχει πολύ χώμα μέσα μαζί με κάρβουνο με αποτέλεσμα να μην έχει καλή απόδοση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει βαριά φορολογία στα ορυκτά καύσιμα (και πολύ σωστά έκανε) με αποτέλεσμα να μην συμφέρει και πάλι (μπορείτε να δείτε ντοκιμαντέρ και εκπομπές σχετικά με το θέμα).
    Όλα αυτά που γράφεται στο άρθρο σας είναι περίπου σωστά, (πέφτουν πολλές μίζες για να φτιαχτεί ένα τέτοιο έργο, όπως και σε όλα τα έργα), εκτός από την ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ που γράφεται για τον λιγνίτη! (Συγνώμη για τον τρόπο, αλλά εκτός των άλλων, έχω φίλους που ζουν στην Πτολεμαΐδα).
    Όσων αφορά την αισθητική υποβάθμιση, γράφω παραπάνω, οτι εσείς δεν μπορείτε να την ανεχτείτε, με αποτέλεσμα να ψάχνετε να βρείτε διάφορες αιτίες, οι οποίες είναι ανύπαρκτες μπροστά στον καρκίνο του λιγνίτη, την μεταφορά του πλούτου από την Ευρώπη στις Αραβικές-Αμερικανικές χώρες (πετρέλαιο),κ.α.
    Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ακτινοβολία (όπως και ο υπολογιστής μας παράδειγμα, το ρολόι που φοράμε, κ.α.). Τα ποσοστά όμως είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν μας επηρεάσουν, ούτε εμάς, ούτε τα ζώα που ζουν εκεί! Μεγαλύτερο πρόβλημα στην πανίδα μπορεί να προκαλέσει ο σχετικός θόρυβος που προκαλούν (μην κάνετε πάλι την τρίχα, τριχιά με τον θόρυβο) παρά η ακτινοβολία!
    Τέλος να σας πω, ότι έχω πάει αρκετές φορές στο καταφύγιο, στην κορυφή Κόκα και οτι πραγματικά είναι μαγευτικά. Ακόμη το σπίτι μου έχει θέα από Κόκα μέχρι Κατελάνο. Τα δικηγορίστικα συμπεράσματα πιστεύω πως δεν χρειάζονται!
    Το περιβάλλον με νοιάζει και έχω καταλάβει εδώ και χρόνια οτι δεν θα υπάρχει τόπος για τις επόμενες γενιές αν συνεχίσουμε να υπερκαταναλωνουμε αυτά που μας προσφέρει! Και εννοείτε πως αυτό θα πρέπει να συμβεί και με τα αιολικά πάρκα! Και εννοώ πως δεν γίνετε να καταστρέψεις ολόκληρο το δάσος του Αμαζονίου για να βάλεις 2 ανεμογεννήτριες, διότι το αποτέλεσμα είναι πάλι μηδέν...
    Θα πρέπει η ΡΑΕ να ελέγξει αν συμφέρει οικονομικά και οικολογικά να γίνει το κάθε έργο, και όχι αν θα αρέσει στον βοσκό να έχει ανεμογεννήτρια στην κορυφή που βοσκάνε τα κατσίκια του!
    Και εδώ το σημείο που και εσείς θα πρέπει να μελετήσετε και να ελέγξετε: αν δηλαδή οι μελέτες που έγιναν τηρούν τα κριτήρια, και αν όντως είναι οικολογικές και όχι μόνο οικονομικές! Δεν μπορείτε όμως να το κάνετε καθώς δεν έχετε τις γνώσεις, και αντ' αυτού, στέκεστε σε μία σαθρή επιχειρηματολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα απ' όλα, εγώ δεν σας πρόσβαλλα επειδή δεν συμφωνώ με τις απόψεις σας. Καταλαβαίνω ότι όσα προτείνονται (και ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ σε κανέναν) μέσα στο άρθρο μπορεί να μην είναι τα ιδανικά ως λύσεις και να μην φαίνονται λογικά σε εσάς, αλλά ο όρος «επικίνδυνη ηλιθιότητα» μας προσβάλλει, και πιστεύω μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη φράση ως χαρακτηρισμό. Θα καταλαβαίναμε τι θέλατε να πείτε, δεν είμαστε επικίνδυνοι ηλίθιοι.

      Αφού λέτε ότι γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με τις ΑΠΕ και τα αιολικά, σίγουρα θα μπορείτε να ενημερώσετε και να προτείνετε στους φίλους σας από την Πτολεμαΐδα, να μην έχουν τις ελπίδες τους βασισμένες στα αιολικά για την εξάλειψη του προβλήματος με τον λιγνίτη, γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβει πουθενά, όσο βαριά φορολογία και να επιβάλλεται για την χρήση του. Τα αιολικά απαιτούν την υποστήριξη θερμοηλεκτρικών σταθμών για να λειτουργήσουν, επομένως, πώς με τα αιολικά θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα? Αυτό είναι σκέτη κοροϊδία.

      Άρα τα αιολικά είναι στην ουσία κάτι επιπρόσθετο, που χρησιμοποιείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, αλλά αντί να το αντιμετωπίσει, όχι μόνο το βοηθά να συνεχιστεί, αλλά δημιουργεί κι άλλα προβλήματα όπως αποσταθεροποίηση του συστήματος, αύξηση της τιμής του ρεύματος και αναμφισβήτητα ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, ειδικά στην Ελλάδα (σε αντίθεση με το εξωτερικό), όπου σκοπεύουν να μην αφήσουν βουνοκορφή για βουνοκορφή ανέγγιχτη. Και όλα αυτά, με μόνους κερδισμένους αυτούς που τα εγκαθιστούν, κανέναν άλλον.
      Τουλάχιστον, ας κάνουν ό,τι κάνουν οι εταιρίες, αλλά όχι (κυριολεκτικά) ΌΠΟΥ ΝΑ 'ΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΝΑ 'ΝΑΙ, και σε παρθένες περιοχές τέτοιας ομορφιάς που όλοι θαυμάζουν και που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν συνεχώς με πολύ πιο ήπιους τρόπους και παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου, και όχι μία και «φαρμακερή» χωρίς άλλα περιθώρια εκμετάλλευσης, όπως η εγκατάσταση αιολικών! Η άμεση λύση είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ τέτοιων εγχειρημάτων και της ορθότητάς τους όπως αναφέρεται στο άρθρο, και να σταματήσει επιτέλους η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών λογικής «αέρα πατέρα» και «βάλτο τώρα όπου να 'ναι και μετά βλέπουμε».

      Όσο για τις μελέτες... μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα, σχεδόν πανομοιότυπες για κάθε έργο, και «στα μέτρα» κάθε επιχειρηματία ώστε να εγκριθεί το έργο. Με το ανάλογο παραδάκι να πέφτει σε αυτόν που κάνει την μελέτη και αδιαφορώντας πλήρως για την ορθότητα και απόδοση του έργου... αρκεί να να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ.

      Συνοψίζοντας, η συζήτηση μεταξύ μας έχει να κάνει κυρίως με την ορθότητα των λύσεων που προτείνονται και με την «σαθρή επιχειρηματολογία» του άρθρου. Για την ύπαρξη του προβλήματος ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, άλλο που εσάς δεν σας νοιάζει και τόσο, και άρα ψάχνετε να βρείτε ατέλειες στα προσωπικά επιχειρήματα και προτεινόμενες λύσεις που στο κάτω κάτω, κάθε άνθρωπος μπορεί να εκθέσει.

      Κλείνοντας, αν δεν σας αρέσουν τα επιχειρήματα και οι λύσεις μας, πρόβλημά σας. Δεν τις επιβάλλαμε σε κανέναν. Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΕΊ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΛΗΦΘΕΙ, κι ας είναι μόνο το περιβάλλον που θα σωθεί, όχι η τσέπη του καθενός. Μετά από εμάς θα ζήσουν κι άλλοι. Το περιβάλλον ανήκει και σ' αυτούς και πρέπει να διασωθεί.

      Διαγραφή
    2. ανώνυμε, έχεις σπουδάσει "επιδοτήσεις" και "λαμογιές". Υπάρχεις επειδή τα αιολικά είναι α) υποχρεωτικά και γ) επιδοτούμενα. Είσαι ένας απλός μικρός δοσίλογος.

      Διαγραφή
  6. Η διανοιξει δρομων μεσα σε δασος (και ποσο μαλλον τεραστιων σε πλατος δρομων που χρειαζονται για να περασουν τα τεραστια φορτηγα και οι μπουλντοζες που θα τοποθετησουν τις ανεμογεννητριες) ειναι τεραστια οικολογικη καταστροφη απο μονη της. Οι θεσεις εργασιας μετα το τελος των εργασιων ανερχονται σε 6-10 ατομα που θα συντηρουν και θα επισκευαζουν τις ανεμογεννητριες. Και ας μην ξεχανμε τον αντικτυπο που θα εχει στον τουρισμο. Ολοι μιλαμε για την αμολυντη ορεινη φυση, το ανοθευτο ορεινο τοπιο της αιτωλικης π.χ γης. Πιο ανοθευτο τοπιο και πια αμολυντη φυση, οταν στα κορφοβουνια που φαινονται απο παντου θα ειναι παραταγμενα γιγαντιαια "παιδικα ανεμηστηρακια".. Ο τουρισμος και ειδικα ο ορεινος βασιζεται πολυ σε αυτα που βλεπει το ματι. Δεν ειναι χαζοι οι Ιταλοι που δεν βαζουν αιολικα παρκα στους Δολομιτες. Τα περισσοτερα αιολικα παρκα του εξωτερικου (και μαλιστα προχθες διαβαζα για το τεραστιο παρακτιο αιλικο παρκο τις Μ. Βρετανιας) ειναι στην θαλασσα. Περσι παρακολουθησα μια ενημερωση των φορεων της Αιτωλοακαρνανιας για τις ανανεωσημες και οι ομιλητες λεγανε οτι η ταση στις ανεμογεννητριες ειναι στα νησια και στις βραχονησιδες τις Ελλαδας (βλεπε Αγιο Γεωργιο) κατω απο το Σουνιο. Επισης η Αιτωλοακαρνανια συμφωνα με τους ομιλητες, εχει τεραστιες και το τονιζω, τεραστιες δυνατοτητες στην εκμεταλευση της Βιομαζας, οποτε οριστε εναλλακτικες.
    Αν οι ανεμογεννητριες ειναι αναγκη ας βαλει ο καθενας στο σπιτι του, στην επιχειρηση του, ο Δημαρχος στην πλατεια του χωριο του, να παραγει το ρευμα του οταν φυσαει, χωρις διανοιξει δρομων κλπ. και χωρις να καρπονεται ο καθε μετοχος της καθε Α.Ε. ολο το χρημα καταστρεφοντας ανεπανορθωτα την φυση που την εχουμε δανειστη απο τα παιδια μας.
    Καλη συνεχεια και συγνωμη για το επος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/9/18, 5:10 π.μ.

    δεν ειμαι υπερ των α/γ στα βουνά μας γιατι δεν με εχουν πεισει για το αντιθετο, ισα ισα που μεχρι τωρα είναι ξεκάθαρο το οφελος στο να παραμεινει το βουνό αναλλοιωτο , να μας πουν με αποδείξεις και επιχειρήματα οτι το τοπικό αλλά και γενικό όφελος ( τοσο για το περιβάλον οσο και οικονομικό ) θα είναι πολύ μεγαλύτερο απο τη ζημιά που θα προκαλέσουν και οτι δεν ειναι ενα ακόμα κερδοσκοπικό παιχνίδι στο όνομα του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής - αν και μεταξύ μας απο καταβολής κόσμου ποτε το κλίμα δεν ηταν "σταθερό", εχουν υπάρξει περίοδοι που η ευρωπη ειχε τροπικά δάση και άλλοτε οι παγετωνες εφταναν εωσ τις παρυφές της μεσογείου , δεν λέω οτι δεν υπάρχει θέμα αλλά μάλλον εδώ πρόκειται περι κανιβαλισμού και εξαπάτησης για κερδοσκοπία , ξυπνάτε υπάρχει νόμος για την προστασιά των ανηλίκων απο την εκμετάλλευση αλλά δεν υπάρχει νόμος για την προστασία των ηλιθίων απο την εκμετάλλευση , πρωτα αποδείξεις για το αν οντως θα υπαρχει επιπλέον οφελος σε σεχη με τη ζημια και αν μας το αποδείξουν και γιναι το εργο αλλα το αποτελεσμα θα ειναι δαφορετικο να υπαρξει εξοντωτικη τιμωρια η οποία θα έχει νομοθετηθεί πριν αρχισουν τα εργα , γιατι ο φοβος φυλαει τα ερμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. chryssoula sarafidou13/9/18, 1:21 μ.μ.

    Μήπως ο ανώνυμος Α και ο ανώνυμος Β ειναι τελικα ο ΚΑΝΕΝΑΣ ??? γιατί δεν λένε το όνομα του εργοδότη τους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κοιτάξτε για να ειμαστε ακόμα πιο σαφείς , όταν τα βουνά γινονται μπακλαβάδες, τότε χάνεται η βιοποικιλότητα γιατι πολυτεμαχίζονται η επιφάνεια και δεν υπάρχουν ευκολες μετακινησεις πανίδας κυρίως, και υποβαθμίζετα το γεννετικο υλικό καθε πληθυσμού,και τελικά εκφυλίζεται. Αυτός ειναι ο λόγος που στην Ευρωπη όταν κάνουν αυτικινητόδρομος σε παρθένες περιοχές φτιάχνουν πάντα τούνελ πάνω απο τα οποία διατηρείται η ..φύση και να έχουμε επικοινωνία ζωικών πληθυσμων. Επίσης τα κοπαδια δεν μπορουν να μετακινηθούν σε όλο το χώρο επειδη απο τις πολύ πλατειες διανοίξεις δρόμων έχουμε δημιουργια υψομετρικών διαφορων 5-7 μέτρων τουλάχιστον. Τα νερά των πηγών χάνονται, με συνέπεια ξερένονται και οι ρεματιές. Κατά την διάνοιξη των δρόμων ειναι ειναι τόση η σκόνη που σηκώνεται και επικάθεται σε όλα τα φυτα της περιοχής, ώστε τα καθιστα επικινδυνα για τα κοπάδια που βόσκουν. Ειμασταν με αυτοκίνητο στην κορυφη του Κάβα Ντόρο, και όταν φύσαγε ειμασταν αναγκασμενη να σταματάμε, δεν υπήρχε ορατότητα.Τα ζώα αυτά θα παρουσιάσουν σοβαρά αναπνευστικά πρόβλήματα τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η κτηνοτροφία ντε φάκτο θα υποβαθμιστεί. Οπως βλέπεται κύριοι ανώνυμοι-κανένες, υπάρχουν θέματα που είστε εξ ισου αδαείς και υπερόπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/9/18, 3:35 π.μ.

    Σε αυτά τα βουνά κύρια ασχολία είναι η κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, δασοκομία (και κάποιοι ασχολούνταν με την αξιοποίηση των νερών~οι νερουλάδες~). Αυτές οι δρασηριότες ήταν επαγγέλματα που ανήκαν στη πρωτογενή παραγωγή και στήριζαν το ΑΕΠ της χώρας. Βέβαια οι ντοπιοι αποφάσησαν να δραστηροποιηθούν επαγγελματικά με άλλους τομείς παραγωγής και έχουν ξεχάσει τι σημαινει φύση και ποιος ο πλούτος της για την οικονομία του τόπου. Ωστόσο, η εξόρυξη λιγνίτη ανήκει και αυτή στο πρωτογενή τομέα με τις βιομηχανιές εργολαβίας στο δευτερογενή τομέα. Κάπως αντίστοιχα στις ανεμογεννήτριες οι εταιρείς που αναλαμβάνουν το εργο στο τριτογενή τομέα και οι βιομηχανίες εργολαβίας εγκατάστασης στο 2γενή. Παράλληλα δεν αντικαθιστούν οι ανεμογγενήτριες πλήρως στο 100% η ένα μέρος αυτής τη παραγωγής ρεύματος της εγχώριαα οικονομίας οσο οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και τα κέντρα εξόρυξης λιγνίτη, καθώς δεν εγγυάται κανείς την αποτελεσματικότητα της απόδοσης τέτοιοων εγκαταστάσεων και άν πράγματι αυτή η παραγωγή ρεύμστος θα απευθύνεται στην Ελλάδα η σε κάποιους ιδιώτες του Εξωτερικού. Ευλογοφανές λοιπόν το συμπέρασμα, από τα όσα συμβαίνουν- πως ο εξωτερική απειλή που είναι οι εταιρείες, είτε κρατικά δημόσιες είτε ξένες με συνεργασία των υπουργείων, βρήκαν απλώς εύκολο και "γόνιμο" έδαφος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Με φυσικό τρόπο, από τη στιγμή που οι κατά τόπους περιβαλλοντικοί κ' πολιτικοί φορείς με την απάθεια του λαού για αξιοποίηση του τόπου (και όχι προσωπικά ο καθένας για το χωράφι του αλλά για τη παραγωγή και το κέρδος στο ΑΕΠ της χώρας που να συμβάλει και στη κατά τόπους ε ργή οικονομία μια περιοχής) από και σε ολους τους τομείς παραγωγής του, έφεραν ως παράγωγο τη βεβήλωση του βουνού και τις επιπόλαιες τακτικές απόκρουσης για την εγκατάστασή τους!! Άραγε ποιος είναι ο καλύτερος εχθρός του βουνού η εταιρεία ή ο καταγόμενος από περιοχή του βουνού που το άφησε στο έλεος της εταιρείας;;!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το θέμα δεν είναι να δαίμοναποιήσουμε τις ΑΠΕ και την αιολική ενέργεια, ούτε να αθωώσουμε την παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη, αλλά να καταδείξουμε ότι η δημιουργία των ΒΑΠΕ (βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) είναι το ίδιο καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας. Το σημείο κλειδί στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ο γιγάντια κλίμακα αυτών των έργων η οποία ευθύνεται για τα περισσότερες από τις καταστροφικές συνέπειες που περιγράφει το άρθρο. Ενώ θα συμφωνήσω με την κριτική που γίνεται από την ομάδα σας στο καταστροφικό έργο, θα διαφωνίσω με την προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν λύση η συνέχιση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας δεν πρέπει να μας οδηγεί σε αδιαφορία για ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί σε περιοχές όπως η Πτολεμαϊδα. Σε ένα τοπικό κίνημα κατοίκων που υπερασπίζεται το περιβάλλον δεν ταιριάζουν λογικές “μακριά από την αυλή μου και δεν με νοιάζει”, αλλά η προσπάθεια να σκιαγραφήσει λύσεις που θα έχουν διαπερνιούνται από περιβαλλοντική ευαισθησία, από κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού, από την αυτοοργάνωση και την συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους, από μια προσπάθεια να καλύπτονται ολιστικά και σε τοπικό επίπεδο οι κοινωνικές ανάγκες όπως η παραγωγή ενέργειας ή η διαχείριση των σκουπιδιών.
    Ενώ θα πρέπει να αντιδράσουμε με όλη μας την δύναμη στην καταστροφή επένδυση που αναλύσατε στο άρθρο θα ήταν ενισχυτικό στον αγώνα να ξεκινήσει μια συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες και στα χωρία της περιοχής, με πιο συνδυασμό μικρών ΑΠΕ (μικρά αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας κλπ) με ποια χωροθέτηση και φυσικά κάτω από τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο των χωριών θα μπορούσαν να φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα ενεργειακής αυτονομίας.
    Ένα δεύτερο σημείο που δεν θίγεται στο άρθρο σας είναι η κριτική στην κατανάλωση ενέργειας στην οποία μας ωθούν τα κοι9νωνικά πρότυπα και ο τρόπος παραγωγής- κατανάλωσης τον οποίο μας έχουν επιβάλει. Αν συνεχίσει να αυξάνει η ζήτηση της ενέργειας η καταστροφή του περιβάλλοντος είτε με λιγνίτη, είτε με τις την εξόρυξη πετρελαίου, είτε με ΒΑΠΕ ή μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα θα συνεχίζεται με μη αναστρέψιμο τρόπο.
    Το σύνθημα του ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος “σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά” θα πρέπει να είναι, νομίζω ο μπούσουλας μας στην κριτική και την επιχειρηματολογία μας.
    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
    Κώστας Σβόλης
    από τον Αϊ Βλάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σβόλη, απόλυτα σεβαστή η διαφωνία σας σχετικά με όσα αναφέρονται στο άρθρο για τον λιγνίτη (και όχι μόνο... τον λιγνίτη τον αναφέρουμε ως συντομία για την περιγραφή όλων των «συμβατικών» μεθόδων παραγωγής ενέργειας), και καλά κάνατε και την εκφράσατε. Άλλωστε δεν είμαστε αυθεντίες στο να προτείνουμε λύσεις.

      Στον λιγνίτη καταλήξαμε όχι γιατί μας αρέσει προσωπικά σαν μέθοδος παραγωγής ενέργειας, αλλά γιατί, πολύ απλά, μέχρι τώρα είτε θέλουμε είτε όχι, είναι μια μέθοδος που όσο και να μην είναι επιθυμητή, από αυτήν έχουμε ενέργεια και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουμε κι άλλο να έχουμε. Όσο για τις μικρές ΑΠΕ, έχετε απόλυτο δίκιο και σκεφτήκαμε κι αυτές να τις αναφέρουμε στο άρθρο, όπως και πολλές άλλες σκέψεις γενικότερα, αλλά ήδη έχει «φορτωθεί» αρκετά και είναι κουραστικό για τον αναγνώστη.

      Το συμπέρασμα ότι η ομάδα μας, μέσω όσων αναφέρει, είναι υποστηρικτής της λογικής «μακριά από τον τόπο μας η καταστροφή, κι απο 'κει και πέρα ας γίνει ο,τι θέλει», απορώ από που το βγάλατε και λυπάμαι, και παράλληλα προβληματίζομαι γιατί σημαίνει ότι κάπου δεν τα λέμε καλά. Εμείς δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Το ότι διώχνουμε από το Παναιτωλικό τα αιολικά και την καταστροφή που φέρνουν αναπόφευκτα μαζί τους, δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μεταφερθούν π.χ. στον Ερύμανθο, το Βελούχι, το Βέρμιο κτλ. ή ότι θέλουμε να συνεχίσει η Πτολεμαΐδα να τραβάει όσα τραβάει. Το περιβάλλον και την φύση η ομάδα μας τα σέβεται χωρίς σύνορα.

      Η καταστροφή στην Πτολεμαϊδα έχει ήδη γίνει (φυσικά και θα ήταν επιθυμητό να σταματήσει)... το θέμα είναι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα σταματήσει ξεκινώντας μια άλλη καταστροφή (εννοώ τα αιολικά στα βουνά, φυσικά), και επίσης το θέμα είναι να σώσουμε πάση θυσία όσα δεν έχουν καταστραφεί: το Παναιτωλικό, τα Άγραφα, την Αργιθέα, τα Όρη Βάλτου, την Πίνδο γενικότερα και οποιοδήποτε άλλο βουνό και παρθένο οικοσύστημα.

      Ο απόλυτος έλεγχος της ορθότητας του εγχειρήματος για διασωση του περιβαλλοντος απο ΑΠΕ καθως και ένα λογικό κι αυστηρό σχέδιο χωροθέτησης αυτών, είναι η λύση στο πρόβλημα του "που τις βαζουμε τις ΑΠΕ", και σίγουρα σε βαθος χρονου θα φανει κι αν έτσι θα έχουμε καποιο αξιολογο αποτελεσμα.

      Εγω φυσικα πιστευω οτι οι ΑΠΕ, στο σταδιο που βρισκονται και ετσι οπως εφαρμοζονται τωρα, ειναι εντελως αναποτελεσματικές και για κλαματα, όπως και τεραστια κοροϊδια & απατη. Πιστευω θελουμε πολυ δρομο ακομα για πραγματικα αποτελεσματικες ΑΠΕ, και μεσα σ' αυτο το δρομο πρεπει σιγουρα να μην γινουν τραγικα και μη αναστρέψιμα λαθη οπως η εγκατασταση αιολικων σε παρθενες και πανεμορφες περιοχες οπως το Παναιτωλικό.

      Χρήστος Παρθένης

      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ Χρήστο
    Καταρχάς συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε μέσα από την ομάδα και το μπλοκ σας. Σας παρακολουθώ καιρό τώρα και πραγματικά με γεμίζει χαρά και δύναμη ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να βαδίζουν τα μονοπάτια των βουνών, των αγώνων και της κοινωνικής δράσης. Σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί και ελπίζω κάποια στιγμή να τα πούμε και από κοντά.
    Η τοποθέτηση μου για την λάθος στάση που κάποιες φορές εκπίπτουν τα τοπικά κινήματα των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, ήταν μια γενική επισήμανση ενός υπαρκτού κινδύνου. Δεν θεωρώ ότι στο άρθρο σας υποδηλώνεται ρητά μια τέτοια πρόθεση, όμως θα μπορούσε κάποιος να την θεωρήσει ότι υποβόσκει στην τοποθέτηση υπερ του λιγνίτη και την απουσία αναφοράς στις μικρές και υπό κοινωνικό έλεγχο ΑΠΕ.
    Το σχόλιο μου είχε στόχο την ενδυνάμωση των επιχειρημάτων της ομάδας και όχι την υπονόμευση του αγώνα που πρέπει να δώσουμε.
    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
    Κώστας Σβόλης
    Υ/Σ συμμετέχοντας στην συντακτική ομάδα ενός σαϊτ που θα «εκπέμψει» στον «ιντερνετικό αέρα» ελπίζω να συνεργαστούμε για την ανάδειξη του θέματος.
    Κώστας Σβόλης
    από τον Αϊ Βλάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια, την συμμετοχή σας στη συζήτηση και τον χρόνο που διαθέσατε! Ευχαρίστως να συνεργαστούμε!

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια για το blog και την προσπάθειά σας. Είμαι στην ψυχή Αλεστιώτης και παρ'όλο που διαμένω στο εξωτερικό, δεν περνάει βδομάδα που να μην σκεφτώ το χωριό μου και να περιμένω πως και πως το καλοκαίρι για να ξαναβρεθώ εκεί. Καταλαβαίνω από πρώτο χέρι οτι η ομορφιά του τόπου μας βασίζεται ακριβώς στο οτι είναι παρθένος και ανακούμπητος. Δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να κάθομαι στην πέτρινη αυλή και να βλέπω απέναντι τη ράχη....και τις ανεμογεννήτριές της.

    Παρ'όλα αυτά δε μπορώ να μην σχολιάσω τα πολλά άστοχα επιχειρήματα όσον αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Για τα πρακτικά, είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και οχι, δεν δουλεύω για καμία εταιρία Υψηλής Ενέργειας.

    Κατ'αρχάς, εφ'όσον παρουσιάζεστε ως υπέρμαχος της φύσης είναι αδιανόητο να ευλογείτε και να προτρέπετε τη συνέχεια της χρήσης μονάδων λιγνίτη, που είναι αποδεδειγμένα η πιο καταστρεπτική για το περιβάλον μέθοδος παραγωγής ενέργειας που υπάρχει, μακράν της δεύτερης. Επίσης παρουσιάζετε μεγαλοποιόντας τις καταστροφές που θα δημιουργηθούν από τα τεράστια φορτηγά και τους δρόμους που θα χαραχτούν για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες. Πριν μερικά χρόνια στα Αλέστια έγινε το υδροηλεκτρικό έργο, με όλα τα μεγάλα φορτηγά και τους δρόμους που αναφέρετε. Σας πληροφορώ οτι δεν αλλαξε τίποτε απολύτως στο δάσος τριγύρω. Ένας δρόμος τριών μέτρων πλάτους δεν μπορεί να αλλοιώσει τα ατελείωτα στρέματα δάσους, και από το χωριό μου, εκτός κι αν ξέρει καποιος ακριβώς που βρίσκεται ο δρόμος και κινήσει για να τον βρει, θα ορκιζόταν κανεις οτι δεν υπάρχει κανένα υδροηλεκτρικό έργο στην περιοχή. Οι δρόμοι απλά και ξάστερα δεν είναι αρκετά μεγάλοι ωστε να διαταράξουν καμία ισορροπία και τα φορτηγά θα εξαφανιστούν μετά από 3-4 μήνες και δεν θα τα ξαναδει κανείς. Οι "εκατοντάδες τόννοι τσιμέντου" θα είναι ως επι το πλείστον υπόγειοι και ουτε κατα διάννοια δεν θα φαίνονται πάνω από τα ελάτια από οποιοδήποτε χωριό ή οικισμό. Κι αν δεν βάλει ο κάθε ιδιώτης κάθε χρόνο γκρέιντερ να τον ανοίγει, ο δρόμος θα πνιγεί στα ελάτια σύντομα ούτως ή άλλως. Η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αν είναι υπόγεια, θα είναι μηδαμινής έκτασης (χαντάκια πλάτους και βάθους μισού μέτρου. Αν είναι υπέργεια τότε σίγουρα δεν θα είναι πιο εμφανής από τους στύλους της ΔΕΗ που υπάρχουν για την τροφοδοσία των χωριών ούτως ή άλλως.

    (1/2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πρόβλημα του Παναιτωλικού με τις ανεμογεννήτριες δεν είναι πρόβλημα μόλυνσης, καταστροφής, τσιμεντοποίησης ή οποιουδήποτε άλλου τρόμου που περιγράφετε. Το πρόβλημα είναι η αισθητική αποκαθήλωση του τόπου μας, που η αγριάδα των βουνοκορφών του είναι το μεγαλύτερο στολίδι του. Η αιολική ενέργεια είναι από τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας που υπάρχουν και είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, σε πλήρη αντίθεση με τα εργοστάσια λιγνίτη. Αυτό είναι γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Προσπαθώντας να επικοινωνήσετε το ανάποδο δεν βοηθάει το επιχείρημά σας και αποτρέπει απο το να δει κανεις με σοβαρό μάτι την προσπαθειά σας. Το οτι το δικό μας βουνό δεν υποφέρει από τα κοιτάσματα λιγνίτη δεν σημαίνει πως δεν υποφέρουν άλλοι βιότοποι. Αντί να αναλώνεστε σε αυτό, θα έχετε καλύτερη τύχη, πιστεύω, αν επικεντρωθείτε σε πραγματικά επιχειρήματα:

    1. Ισχύει πως δεν θα ελλατωθούν οι μονάδες λιγνίτη με την κατασκευή ανεμογεννητριών. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας χωρίζονται σε σταθμούς βάσης (base stations) και σταθμούς ενίσχυσης (auxilliary stations). Οι σταθμοί βάσης (ορυκτά καύσιμα, υδροηλεκτρικά, πυρηνικοί σταθμοί) χρησιμοποιούνται για την κυρια τροφοδότηση των πόλεων, επειδή μπορούμε να ελέγξουμε πότε και πόσο θα τους δουλέψουμε, ενώ δε μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα φυσάει ο αέρας τις ώρες που χρειαζόμαστε πιο πολύ ρεύμα (και επίσης η αποθήκευση ενέργειας για αργότερα είναι πολύ κοστοβόρα και μπελαλίδικη). Οι σταθμοί ενίσχυσης (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, γεννήτριες πετρελαίου στα νησιά κλπ) χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ωρών αιχμής ή έκτακτων αναγκών. Συμπερασματικά, η ύπαρξη της αιολικής ενέργειας δεν συνεπάγεται την παύση της ενέργειας από ορυκτά επειδή εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

    2. Η ιδιωτική "πρωτοβουλία". Ενώ η ανεμογεννήτρια από μόνη της δεν θα είναι βλαβερή προς το Παναιτωλικό, η ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή είναι σίγουρο οτι δεν θα έχει στο μαυλό της το καλό του τόπου. Εάν και εφ'όσον τελικά βγουν οι άδειες και δημιουργηθούν οι σταθμοί, επιβάλλεται να μην επιτρέψετε την κατασκευή τους αν δεν έχει καταστεί σαφές πλαίσιο για τον τρόπο εργασίας της εκάστοτε εταιρίας με σεβασμό προς το βουνό και ετήσια οικονομική αποζημίωση στα χωριά και τους δήμους που θα επηρρεαστούν από τις αλλαγές. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να διατεθούν για αναδάσσωση και εμπλουτισμό του περιβάλλοντος.

    3. Η αιολική ενέργεια κοστίζει περισσότερο. Πολύ περισσότερο. Αυτό από μόνο του δε θα έπρεπε να είναι επιχείρημα, καθως σε ένα οποιοδήποτε σοβαρό κράτος θα είχαμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε το ρεύμα μας, αλλά δεδομένου οτι οι αγαπημένες μας κυβερνήσεις μας φέρανε στο τέλμα, είναι αρκετά επίκαιρο δυστυχώς.

    (2/2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κωστας Μαμασουλας11/10/18, 12:46 μ.μ.

    οι ανεμογενητριες που τοποθετουντε σε ολη την χωρα μας δεν εχουν σχεση ουτε με την ανάπτυξη ούτε με την μείωση των εκπομπων αεριων ουτε με την αυταρκια σε ηλεκτρική ενέργεια .Τοποθετούντε μονο και μονο για της επιδοτησεις που εχουν. Το ρεύμα που παράγουν το κοστολογούν στα 295 ευρω το ΜW. Εαν παρακολουθησετε την αγορα του αερα που αγοράζει η χωρα μας αυξανετα καθε χρονο ενω αυξανωντε και οι νεες ανεμογεννιτρηες που τοποθετούνται .Η χωρα μας είναι μια ασήμαντη κηλίδα στον διεθνη χαρτη εκπομπων αεριων ρυπων και οι χωρες που ρυπαίνουν είναι εκτος .Αλλο ένα χαρακτηριστικο της ανηθικότητας των νόμων είναι ότι τα υδροηλεκτρικα έργα της δεη ο νόμος δεν τα θεωρεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή