Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Όρος Νεμέρτσικα ή Δούσκο. Ένας απ' τους «φρουρούς» των συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας

   Nemërçka, ή Nemërçkë, ή Νεμέρτσικα ή Δούσκο, ή Αεροπός, ή Μερόπη. Αρκετές ονομασίες, ένα βουνό, δυο χώρες... Από τα (περίπου) 45 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους του, μόλις το 1/5 ανήκει στην Ελλάδα, ενώ όλο το υπόλοιπο βρίσκεται στην Αλβανία.

  Πρόκειται για έναν μακρόστενο, αρκετά επιμήκη και ενιαίο (με σαφή γεωγραφικά όρια) ορεινό όγκο/οροσειρά που εκτείνεται με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ, ανάμεσα στις επαρχίες Πρεμετής και Αργυροκάστρου, της νότιας Αλβανίας. Ο ποταμός Αώος (στα Αλβανικά: Vjosë), που πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου, περικυκλώνει την Νεμέρτσικα από τα βόρεια - βορειοανατολικά, ενώ την χωρίζει από το βουνό Τρεμπεσίνα (1.923μ.) στο ύψος της κωμόπολης «Κλεισούρα» (Αλβανικά: Këlcyrë), όπου βρίσκεται το ιστορικό και στρατηγικής σημασίας κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στενό της Κλεισούρας. Στα δυτικά, η κοιλάδα της Ζαγοριάς, χωρίζει την Νεμέρτσικα από τα γειτονικά και με παράλληλη κατεύθυνση βουνά Cajupi (2.145μ.) και Strakovecit (1.958μ.). Όλο αυτό το συγκρότημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί (και στην ουσία είναι) προέκταση της Πίνδου προς τα βόρεια.

Δορυφορική κάτοψη της Νεμέρτσικας. Διακρίνεται
καθαρά το νότιο τμήμα, με τις ψηλές κορυφές
και τις χαώδεις ορθοπλαγιές του.
  Ψηλότερη κορυφή της Νεμέρτσικας είναι το (εντός Αλβανίας) Papingut, ή Στρακαβέτσι, ή Παπίγκι, με υψόμετρο 2.486 μέτρα, ενώ η πέμπτη σε ύψος κορυφή ολόκληρης της οροσειράς (και η πρώτη του ελληνικού τμήματος) βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, με υψόμετρο 2.208 μέτρα, και την ονομασία Μερόπη.

 Σχεδόν το ήμισυ (σε μήκος) της οροσειράς έχει υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, και το 1/3 αυτής, το οποίο εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της, χαρακτηρίζεται από βαθιές, απάτητες χαράδρες και τρομερά χαώδεις ορθοπλαγιές που σε βάθος αγγίζουν ακόμη και τα 600 μέτρα καθέτως...

 Η συνολική ανύψωση - προεξοχή του βουνού από το επίπεδο της κοιλάδας του Αώου μέχρι το ύψος της κορυφής του, υψομετρικά ανέρχεται σχεδόν στα 2.000 μέτρα, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα και κατατάσσοντας το βουνό αυτό στην 44η θέση των Ευρωπαϊκών βουνών που έχουν την μεγαλύτερη προεξοχή, σε ολόκληρη αυτή την ήπειρο.

Το Papingut όπως φαίνεται από την κοιλάδα του Αώου.
Πηγη: palmtreeproduction.com
  Ενώ οι δυτικές πλαγιές είναι ομαλές και καταλήγουν ήπια στην κοιλάδα της Ζαγοριάς, στην ανατολική πλευρά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο (με τον τρόπο που περιγράφηκε στις  προηγούμενες παραγράφους), κάτι που  καθιστά την Νεμέρτσικα σαν την «δίδυμη αδερφή» του όρους Τύμφη (ή Γκαμήλα) το οποίο βρίσκεται λίγο πιο νότια και έχει σχεδόν το ίδιο υψόμετρο, ακριβώς τον ίδιο προσανατολισμό, την ίδια μορφολογία και τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά!

  Η Νεμέρτσικα αποτελείται από σχηματισμούς ασβεστολιθικών πετρωμάτων και φλύσχη, και η βλάστηση περιλαμβάνει πανέμορφα δάση δρυός, οστρυάς και γάβρου, μικτές συστάδες με σφενδάμια και λεπτοκαρυές καθώς και υποαλπικά λιβάδια στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Κοντινότερα ελληνικά χωριά στο βουνό είναι η Πωγωνιανή, οι Δρυμάδες, ο Κακόλακκος, η Μερόπη, ο Παλαιόπυργος, η Κάτω Μερόπη, η Μολυβδοσκέπαστος, το Αηδονοχώρι κ.α...

Η βόρεια όψη της Νεμέρτσικας. Άποψη από
το βουνό Τρεμπεσίνα.
Πηγή: wikiloc.com
  Η Νεμέρτσικα δεν είναι ένα «απλό» βουνό. Κι αυτό, δεν οφείλεται μόνο στο άκρως εντυπωσιακό ανάγλυφο, το τεράστιο μέγεθος ή το επιβλητικό ανάστημά της, αλλά και στο ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται, η ακριτική Βόρεια Ήπειρος, στιγματίστηκε από τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν εκεί κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, υπό τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εκείνης της χρονικής περιόδου. Όλα αυτά τα βουνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το έπος του '40 και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στον οποίο πολέμησαν γενναία οι πρόγονοί μας μερικές δεκαετίες πριν.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Νεμέρτσικα, μαζί με τα γειτονικά βουνά Μουργκάνα (Όρη Τσαμαντά), Όρη Λεσκοβικίου, Γράμμος, και άλλα μικρότερα, θεωρείται δικαίως ένας απ' τους «φρουρούς» των συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας...


ηλιορράχη ιωαννίνων νεμέρτσικα βουνό κόνιτσα τοπία
Γενική άποψη... του 1/3 της οροσειράς της Νεμέρτσικας, από την Κόνιτσα. Στο βάθος η Ηλιορράχη (Κουτσούφλιανη) Ιωαννίνων.

νεμέρτσικα πωγωνίου κόνιτσα αξιοθέατα βουνά της ηπείρου
Κοντινότερη ματιά στην εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα βορειοανατολική όψη του βουνού. Δεξιά το Papingut.

papingut nemercke όρος νεμερτσικα ψηλοτερη κορυφη
Papingut (2.486μ.), η ψηλότερη κορυφή της Νεμέρτσικας!

νεμέρτσικα πανόραμα οροσειρά βουνό κόνιτσα χιόνια
Πανόραμα του νοτιότερου και πιο εντυπωσιακού τμήματος της οροσειράς...
Τέρμα αριστερά η Μερόπη και τέρμα δεξιά το Papingut, κορυφές που απέχουν η μία από την άλλη 7,5χλμ. σε ευθεία.

Αριστερά η Μερόπη (2.208μ.) και δεξιά (σε πρώτο πλάνο) το κομμάτι της υπόλοιπης κορυφογραμμής που ακολουθεί και η συνοριογραμμή Ελλάδας - Αλβανίας.

Το Αλβανικό τμήμα του βουνού.

Ακόμη μια ματιά στο Papingut (2.486μ.). H ομοιότητα με το «Τσεκούρι» της Γκαμήλας, τουλάχιστον παραπλανητική!

κορυφη μεροπη όρος νεμέρτσικα ελληνική κορυφή
Η Ελληνική κορυφή Μερόπη (2.208μ.). Εκεί πάνω... βρίσκονται τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας!

Μερόπη, άποψη (1).

νεμέρτσικα βουνό πληροφορίες
Μερόπη, άποψη (2).


Μερόπη, άποψη (3).




Ας δούμε μερικές ακόμη απόψεις της Νεμέρτσικας
από άλλα σημεία της Ηπείρου:

λιμνη παμβωτιδα γιαννενα ηλιοβασιλεμα βουνο νεμερτσικα
Δειλινό στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων... στο βάθος η Νεμέρτσικα!
(αριστερά η Μερόπη, στη μέση η άγνωστη κορυφή και δεξιά το Papingut)

Η Νεμέρτσικα ξεπροβάλλει πίσω από την κορυφή Στούρος (1.622μ.) της Τύμφης,
 και το φαράγγι του Βίκου...
Άποψη από την κορυφή Γκουράσα, του όρους Λάκμος ή Περιστέρι.

Η Νεμέρτσικα όπως φαίνεται από το βουνό Τόμαρος ή Ολύτσικα, πάνω από την αρχαία Δωδώνη.

Η ομαλή, δυτική πλευρά της Νεμέρτσικας! Αριστερά το Papingut και δεξιά η Μερόπη. 
Άποψη από το όρος Μουργκάνα (Τσαμαντάς).
Πηγή: Panoramio.com

νεμερτσικα κορυφη μεροπη πυραμιδα ελληνικη βουνό
Άποψη της Ελληνικής κορυφής Μερόπη (2.208μ.), από την κορυφογραμμή που ταυτίζεται με τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.
Πηγή: Panoramio.com


2 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ! Η ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα απο τα ομορφοτερα και πιο αγρια βουνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή