Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019

Τα χιόνια του... Ιουνίου!

  Μπορεί το καλοκαίρι να έφτασε, μπορεί η ζέστη απότομα να έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή, μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 13 Ιουνίου, αλλά... τα χιόνια στα βουνά καλά κρατούν!

  Βεβαίως, δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές ή ασυνήθιστο. Πολλά είναι τα βουνά της Ελλάδας που διατηρούν υπολείμματα από τα χιόνια του χειμώνα (οι λεγόμενες «χιονούρες») μέσα στις χαράδρες και στα σημεία που δύσκολα χτυπά ο ήλιος, και πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου χιονούρες καταφέρνουν να «επιβιώσουν» ολόκληρο το καλοκαίρι και να συναντήσουν ξανά το νέο χιόνι με την έλευση του επόμενου χειμώνα. Μάλιστα, μαρτυρίες γηραιότερων επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο ήταν γεγονός μερικές δεκαετίες πριν, ακόμη και στα βουνά της περιοχής μας, που δεν φημίζονται και τόσο για το υψόμετρό τους...

  Το υψόμετρο βεβαίως παίζει έναν ρόλο στο πως θα καταφέρει το παγωμένο χιόνι να διατηρηθεί ακόμη και το καλοκαίρι, αλλά οι κυριότεροι παράγοντες πέρα από τον χειμώνα που έχει προηγηθεί, είναι το ανάγλυφο του βουνού (λούκια, βάραθρα, χαράδρες) και ο προσανατολισμός του σημείου (οι βόρειες και οι ανατολικές πλευρές των βουνών διατηρούν το χιόνι περισσότερο καιρό απ' ότι οι νότιες και οι δυτικές).


  Ο Κατελάνος, το «δικό μας βουνό», η ψηλότερη βουνοκορφή της Αιτωλοακαρνανίας, είναι από τα βουνά που μπορεί να μην υπερβαίνουν το υψόμετρο των 2.000 μέτρων, αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει, ώστε να «κρατήσουν» χιονούρες ακόμη και στην δυτική τους πλευρά, ακόμη κι αν το ημερολόγιο κοντεύει να φτάσει στα μέσα Ιουνίου!

  Αυτές οι χιονούρες, είναι τα μοναδικά χιόνια που μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες να αντικρίσουν το καλοκαίρι, κι ας φτάνει το θερμόμετρο τους 36 βαθμούς Κελσίου, όπως έγινε σήμερα στο Αγρίνιο. Αυτές οι χιονούρες, είναι μια απόδειξη του μεγαλείου των βουνών.
Αυτές οι χιονούρες, είναι τα χιόνια του... Ιουνίου!Ο Κατελάνος σήμερα, 13 Ιουνίου 2019, όπως φαίνεται από το Αγρίνιο. Οι χιονούρες διακρίνονται καθαρά, με γυμνό μάτι.

κατελανος χιονουρες καλοκαιρι ιουνιος
Κοντινότερη ματιά. Σε πρώτο πλάνο, η Ακρόπολη των Θεστιέων (Βλοχός).

Καλοκαίρι ή χειμώνας?
13 Ιουνίου 2019 εναντίον 5 Ιανουαρίου 2019...

χιονουρες στον κατελανο το καλοκαιρι
Η κορυφή του Κατελάνου και οι σημερινές χιονούρες...
 Υψόμετρο, περίπου 1.700μ. και 1.630μ., σύμφωνα με το Google Earth.

χιονουρες κατελανος παναιτωλικου χιονια στα βουνα το καλοκαιρι
Μια κοντινότερη ματιά. Απ' ό,τι φαίνεται, θα αντικρίζουμε για αρκετές ημέρες ακόμα αυτή την εικόνα...

Τα βαθιά και εντυπωσιακά λούκια του Κατελάνου φορτωμένα με πολύ χιόνι, 
στις 15 Ιανουρίου 2019...
Υπολείμματα αυτού του χιονιού αντικρίσαμε από το Αγρίνιο σήμερα,
13 Ιουνίου 2019!

_____________


Ας δούμε μερικές ακόμα φωτογραφίες
τραβηγμένες στις 25 Μαΐου 2019:


παναιτωλικο χιονουρες
Άποψη από το Αγρίνιο.

Λίγο πριν μπει ο Ιούνιος!

κατελανος βουνο χιονουρες δυτικη πλευρά
Λούκια...δροσερά!

Η βόρεια - βορειοδυτική πλευρά του βουνού, την ίδια ημέρα.
Λήψη από τον οικισμό Σκαλτίνα

Ο Κατελάνος (1.924μ.) και η Γιόρλα (1.820μ.).2 σχόλια: