Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Θλιβερές εικόνες από τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά - Ολοκληρωτική καταστροφή!


    Θλιβερές και εξοργιστικές εικόνες από τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά έφερε χθες (19-11-2019) στην δημοσιότητα το δελτίο τύπου της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», μέλη της οποίας επισκέφθηκαν πρόσφατα το ισοπεδωμένο βουνό.

  Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση τέτοιων «έργων» δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον. Βουνοκορφές κομμένες στη μέση, εκσκαφές, επιχώσεις, τεράστια πρανή, αμέτρητοι τόνοι από αδρανή υλικά αραδιασμένοι παντού, δαιδαλώδες οδικό δίκτυο σε απάτητες πλαγιές και κορυφογραμμές, πάσης φύσεως πλαστικά και μεταλλικά σκουπίδια, τερατώδεις ανεμογεννήτριες και πυλώνες που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο, και πολλά άλλα, «διακοσμούν» πλέον την κορυφογραμμή και τον όγκο των Ακαρνανικών, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος...

  Από χθες, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου οι αποκλειστικές εικόνες και τα βίντεο που ήρθαν στην δημοσιότητα για να μας ταρακουνήσουν και να μας κάνουν να δούμε κατάματα την αλήθεια. Δημοσιεύουμε κι εμείς με την σειρά μας το δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών, όπως και το οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε δημόσια, και υπενθυμίζουμε ότι σύντομα τέτοιες εικόνες θα δούμε στο Παναιτωλικό Όρος αλλά και σε όλη την Πίνδο...


Το δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών:

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνει ότι μέλη της Κίνησης επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Ακαρνανικά Όρη και κατέγραψαν αποκλειστικές εικόνες από την μόνιμη ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό, από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρίας «ΠΕΡΓΑΝΤΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ Α.Ε.».


Ο εν λόγω αιολικός σταθμός, έχει συνολική ονομαστική ισχύ 41,8MW και αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες "GE-130", της General Electric, με ονομαστική ισχύ 3,8MW έκαστη, ύψος πυλώνα 85m, διάμετρο ρότορα 130m και μήκος πτερυγίου 65m.


Για την εγκατάστασή του, απαιτήθηκε (μεταξύ πολλών άλλων) η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης και η κατάληψη-ισοπέδωση ολόκληρης της κορυφογραμμής «Ψηλή Κορυφή - Φλάμπουρα - Περγαντή», η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο της οροσειράς των Ακαρνανικών και γειτνιάζει με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) & περιοχή "Natura 2000" με την κωδική ονομασία "GR2310011 - ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ)", ενώ ένα μέρος της βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περγαντή - Ξηρόμερο (Μοναστηρακίου - Βάτου - Θυρίου)».


Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή αυτού του αιολικού σταθμού. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παραθέτονται παρακάτω, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, βίαιη και πρωτοφανή ισοπέδωση ενός παρθένου βουνού, η οποία αλλοίωσε ανεπανόρθωτα το (κάποτε όμορφο) φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον.


Αδιαμφισβήτητο, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα Ακαρνανικά έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο νταμάρι και βιομηχανική περιοχή, χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους κατάσταση μετά το πέρας του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού.

Φυσικά, αυτές οι 11 ανεμογεννήτριες δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 80 - 100 ανεμογεννήτριες συνολικά.


Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», στα πλαίσια αυτής της (μοναδικής, προς το παρόν) προσπάθειας για ανάδειξη και δημοσιοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που προέκυψε στα Ακαρνανικά, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους και όλους όσους διαβάσουν το παρόν δελτίο τύπου, να φροντίσουν ώστε η είδηση να εξαπλωθεί πανελλαδικά, αφού μελετηθεί λεπτομερώς το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό:


Άλμπουμ φωτογραφιών ΕΔΩ κι ΕΔΩ 
(141 φωτογραφίες. Μεγεθύνετε και διαβάστε την περιγραφή σε κάθε μία από αυτές)


Ο καθένας από εμάς ας αναλογιστεί εάν αυτό που έγινε στα Ακαρνανικά 'Ορη έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον ή για εμάς τους ίδιους...


_________


Ας δούμε μερικές φωτογραφίες και βίντεο
από την καταστροφή που προκλήθηκε στο βουνό:































ανεμογεννητριες ακαρνανικα καταστροφη












Τμήμα του δαιδαλώδους οδικού δικτύου (εικόνα από Google Earth).

Τμήμα της ισοπεδωμένης κορυφογραμμής (εικόνα από Google Earth).






Αν όλα τα παραπάνω ονομάζονται «προστασία του περιβάλλοντος»
τότε κάτι πάει στραβά...


 ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!


8 σχόλια:

  1. Στη νοοτροπία τις μπίζνας και στην επιβολή της μαφίας μονο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την λεήλασία της φύσης.
    κ αυτό με πολύ κόπο. Αλλά υπάρχουν παραδείγματα πετυχιμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/5/20, 8:08 π.μ.

    Να με συμπαθάτε αλλά να βλέπουμε και την θετική πλευρά των πραγμάτων. Χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ για ένα βιώσιμο κόσμο. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτές είναι οι τεχνολογίες που υπάρχουν και με τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε αυτά φτιάχνουμε. Να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Σύμφωνοι,χαθηκε μια κορυφογραμμή αλλά θα υπάρχει περισσοτερη καθαρή ενέργεια.Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες άλλες κορυφογραμμές για να αναπληρώσουν το κενό. Μην φοβάστε, εμπιστευτείτε την πολιτεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/5/20, 3:43 π.μ.

      Το προβλημα είναι ακριβώς αυτο, ότι η πολιτεια δεν σεβεται ουτε τους νομους της, και "υποχωρει" παντα στα μεγάλα συμφεροντα, που ειναι σε βαρος του περιβάλλοντος! Η Ελλάδα, με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας καλύπτει περίπου 2,5 φορές την κατανάλωσή της κι επίσης υπάρχει τεχνολογία στην ΕΕ που φιλτράρει τα αέρια λιγνίτη κατά 99,9% (έχει εγκατασταθεί και σε παλαιά μονάδα στη Μεγαλόπολη) και τέλος η ενέργεια δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις -διότι χάνεται. Συνεπώς, είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί δανειοδοτούνται μακροπρόθεσμα από τράπεζες οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε εύφορους κάμπους μικροϊδιοκτητών και οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε παρθένες περιοχές φυσικού κάλους, όταν η αποπληρωμή αυτών των δανείων συνδέεται με την τιμή της μεγαβατώρας που δεν είναι σταθερή αλλά αποδεδειγμένα πέφτει σε κάθε "απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών" (π.χ. οικονομικές καταστροφές, πανδημίες, κλπ καταστροφές...), οδηγώντας στην αιώνια παράταση των συμβάσεων ή/και στην υποδούλωση των μικροϊδιοκτητών και των περιοχών NATURA στις τράπεζες, που θα αναλάβουν στη συνέχεια τις αντίστοιχες περιοχές για την αντίστοιχη ΑΝΑΠΤΥΞΗ τους.... Με τον τρόπο που "φυτευουν" ανεμογεννητριες στην Ελλαδα, η ζημία ειναι μεγαλυτερη απο το όφελος σε αποτυπωμα CO2, αν λαβει κανεις υποψη του το χρονο ζωής και το κοστος (οικολογικης) απορριψής τους! (λόγω της ειδικής συνθεσης των υλικών για να αντεχουν, δεν ειναι απλα "σιδερο" να το ανακυκλωσεις εύκολα). Επι πλέον στην Ευρωπη πουθενα δεν τοποθετούν αναμογεννητριες πανω απο τα 1100 μετρα. Τελος, όπως με διαβεβαιωνε ήδη απο το 2012 φίλος που ειχε κανει σχετικο διδακτορικο στην Αγγλια, η τεχνολογια αυτη ήταν ξεπερασμενη εδω και πολλα χρονια, αλλα οι (κυριως Γερμανοι) κατασκευαστες τους, φροντιζουν να μην "πολυακουγεται"... Στην Γερμανια μάλιστα απο το 2019 έχει ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η τοποθετηση ανεμογεννητριών, ως ξεπερασμένων πια (όμως οι Γερμανικες κατασκευαστριες εταιρείες κάπου θα πρεπει να τις πουλήσουν...) Ειδικα για το συγκροτημα της Βορειας και Νοτιας Πινδου που λειτουργει ως το φυσικο κλιματιστικο της Ελλάδας, το προβλημα πολλαπλασιαζεται όσον αφορα την μακροπροθεσμη βλαβη του (Ελληνικου) κλιματος.

      Διαγραφή
  3. ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ...ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ?ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/5/20, 11:45 μ.μ.

    Επιτέλους πρέπει κάποιος να τους σταματήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/5/20, 4:55 π.μ.

    Η ολοκλήρωτικη καταστροφή που ειναι; Ο ανοιγμενος χωματόδρομος σε ένα φαλακρό βουνό χωρίς χλωρίδα; Λίγο έλεος, ένα γυμνό βουνό είναι , χωρίς πράσινο με έναν αγροτικό δρόμο όπως υπάρχουν χιλιάδες και πότε ποτέ κανείς δεν ενοχλήθηκε.
    Να ήταν κάνα δάσος να το συζητήσουμε, το γυμνό βουνό τι θα ζημιά έπαθε ακριβώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε πόσο πάνε πλέον οι μπαρουφες του κιλού που λέτε;; Ευτυχώς οι πολίτες πλέον ενημερώνονται και δραστηριοποιούνται δεν θα περάσει ούτε η καταστροφή των βουνών ούτε η ενεργειακή υποτέλεια από τα συμφέροντα που εξυπηρετείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή