Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Σήμανση και καθαρισμός μονοπατιού «Άγιος Βλάσιος - Ορθοπλαγιά Φαφούτα»


Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο 


  Μετά την έρευνα πεδίου και την επιτυχή ανάβαση στην ορθοπλαγιά της Φαφούτας τον Μάρτιο του 2020, η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου προχώρησε άμεσα στην αποπεράτωση της χαρτογράφησης και διάνοιξης αυτής της διαδρομής, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο μονοπατιών της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου και του συγκεκριμένου τμήματος της οροσειράς του Παναιτωλικού.

  Οι δράσεις για τον καθαρισμό του μονοπατιού πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2021, υλοποιώντας τμηματικά τόσο τον καθαρισμό όσο και την σήμανση. 

  Η διαδρομή, στο πρώτο της τμήμα (μήκους 1 χλμ.), είναι κοινή με την γνωστή πλέον διαδρομή που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με αφετηρία την τοποθεσία «Κλουρ», πάνω από το χωριό. Το τμήμα αυτό είχε συντηρηθεί από την ομάδα, κατά το έτος 2016.  Στη συνέχεια, διακλαδώνεται και αλλάζει κατεύθυνση ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που περνά στα βόρεια ριζά του βραχώδη όγκου του Προφήτη Ηλία και σύντομα οδηγεί στην θέση Βαλαώρα, απ' όπου ανηφορίζει ήπια μέχρι την δυτική βάση της ορθοπλαγιάς.

  Από το σημείο αυτό η κορυφή απέχει ελάχιστα, αλλά η διαδρομή ανηφορίζει αρκετά έως πολύ απότομα, ακολουθώντας το λούκι και την σήμανση που έχει τοποθετηθεί πλέον σε αυτό. Λίγο πριν την κορυφή, η διαδρομή περνά από ένα βραχώδες μπαλκόνι απ' όπου η θέα είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς  το βλέμμα καθηλώνεται στους χαώδεις, κάθετους γκρεμούς εκατοντάδων μέτρων, της Φαφούτας. Μετά από λίγα μέτρα και κάποια βραχώδη περάσματα, βρισκόμαστε στο τσιμεντένιο βάθρο της κορυφής, απ' όπου η καλύτερη επιλογή που έχουμε για να επιστρέψουμε στον Άγιο Βλάσιο, είναι το κλασσικό μονοπάτι που κατηφορίζει από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Παρά την μεγάλη κλίση που παρουσιάζει η ορθοπλαγιά, η διαδρομή σε καμία περίπτωση δεν είναι αναρριχητική, ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Σε αρκετά σημεία, βέβαια, απαιτείται η χρήση χεριών (scrambling), αλλά το επίπεδο δυσκολίας δεν είναι απαγορευτικό ακόμη και για όσους διαθέτουν μέτρια εμπειρία.

  Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων, οι οποίες περιελάμβαναν τον καθαρισμό και την σήμανση διαδρομής μήκους 1,7χλμ., η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου με χαρά παραδίδει προς όλους τους πεζοπόρους-ορειβάτες-επισκέπτες της περιοχής, ακόμα ένα μονοπάτι προς εξερεύνηση. Ένα μονοπάτι, που  θα σας οδηγήσει σε μοναδικής ομορφιάς τοπία, και ίσως σε μια από τις εντυπωσιακότερες γωνιές της οροσειράς του Παναιτωλικού.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθελοντική Ομάδα αφιερώνει προσωπικό κόπο, χρόνο, έξοδα και πάνω απ' όλα μεράκι, για να φέρει εις πέρας όλες τις δράσεις που οργανώνονται και υλοποιούνται, χωρίς την δημιουργία εσόδων. Για τον λόγο αυτό, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας οποιοσδήποτε μπορεί και θέλει να βοηθήσει με παρόμοιο τρόπο, ή απλά έχει την διάθεση έστω να συνοδεύσει τις μελλοντικές μας δράσεις (τηλ.: 6946871356).

 Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τον καθαρισμό & την σήμανση του μονοπατιού, φωτογραφίες από την καταγραφή της κυκλικής διαδρομής, καθώς και το ίχνος της διαδρομής καταγεγραμμένο στην εφαρμογή Wikiloc:


Φωτογραφίες από τον καθαρισμό & την σήμανση της διαδρομής:

Στο πρώτο τμήμα, μετά την διακλάδωση του μονοπατιού.

εθελοντικη ομαδα αγιου βλασιου
Προς Βαλαώρα.


Χαρακτηριστικό ξέφωτο λίγο πριν βγούμε στην δυτική βάση της ορθοπλαγιάς.


«Αραιή σήμανση μέσα στο λούκι». Η σήμανση μάς προειδοποιεί ότι από εδώ και στο εξής
πρέπει να ακολουθήσουμε το λούκι με την αραιή σήμανση μπροστά μας, για να μπούμε στην ορθοπλαγιά.

σημανση και καθαρισμος μονοπατιου ορθοπλαγια φαφουτα
Παράκαμψη του απότομου σημείου που συναντάμε μέσα στο λούκι (διακρίνεται πάνω δεξιά).


Σήμανση κατά την κατάβαση από τα ίδια.


Φωτογραφίες από την καταγραφή της διαδρομής:

Η διακλάδωση του μονοπατιού. Αριστερά: προς Προφήτη Ηλία. Δεξιά: προς ορθοπλαγιά Φαφούτα. Μελλοντικά, ίσως τοποθετηθούν και οι σχετικές ταμπέλες.

Είσοδος στο λούκι - προσέγγιση της ορθοπλαγιάς.

Το λούκι. Άλλοτε κινούμαστε μέσα σε αυτό και άλλοτε στα πρανή του, ανάλογα με τα εμπόδια που συναντάμε.

Στο λούκι.

Παράκαμψη (από αριστερά) απότομου σημείου στο λούκι.

Δάσος με υπέρ-αιωνόβια μαλόκεδρα, στην παράκαμψη.

Στην παράκαμψη, κοιτώντας το απότομο σημείο.

Στην παράκαμψη, κοιτώντας την συνέχεια.

Στην παράκαμψη, κοιτώντας προς τα πίσω.

Είσοδος ξανά στο λούκι.

Λίγο πιο πάνω, στο «μπαλκόνι»!

ορθοπλαγια φαφουτα παναιτωλικο ορος
Οι τρομεροί γκρεμοί της Φαφούτας.

αι λιας παναιτωλικο ορος αγιος βλασιος
Η συνέχεια, σε χαρακτηριστικό πέρασμα με μαλόκεδρα.

φαφουτα μονοπατι βουνο
Αριστερά η κορυφή...

Το τελευταίο πέρασμα.

Έξοδος στην κορυφογραμμή της Φαφούτας. Δεξιά το πέρασμα με τα μαλόκεδρα, και αριστερά στο βάθος η κορυφή του Προφήτη Ηλία (1.602μ.), με το εκκλησάκι, και ο Κούτουπας (1.795μ.).

Κορυφή Φαφούτα (1.568μ.). Στο βάθος οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού, η Τριχωνίδα, η Λυσιμαχία και ο Αράκυνθος (983μ.).

Κατεβαίνοντας προς το διάσελο. Απέναντι η κορυφή του Προφήτη Ηλία (1.602μ.).

Η πηγή που συναντάμε στο όριο του δάσους, κατεβαίνοντας προς Άγιο Βλάσιο.

ανω αγιος βλασιος αιτωλοακαρνανιας
Άνω Άγιος Βλάσιος. Η ορθοπλαγιά της Φαφούτας όπως φαίνεται μέσα από το χωριό.
Δεξιά, διακρίνεται το λούκι από το οποίο γίνεται η ανάβαση.


Καταγραφή και χάρτης της διαδρομής στο Wikiloc:

Powered by Wikiloc
*Κάντε κλικ πανω δεξιά στην λέξη Wikiloc για περισσότερες πληροφορίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου