Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Συντήρηση δικτύου μονοπατιών στο Παναιτωλικό όρος (καλοκαίρι 2023)

sintirisi monopation 2023

Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο 

από το blog της Εθελοντικής Ομάδας Αγίου Βλασίου: 

 Το περασμένο καλοκαίρι η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου πραγματοποίησε  σύνολο δράσεων για την συντήρηση των ορειβατικών μονοπατιών της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου, συνεχίζοντας την δραστηριότητά της στο συγκεκριμένο τμήμα του Παναιτωλικού όρους.

  Οι δράσεις αυτές αφορούσαν τόσο την βελτίωση της σήμανσης, όσο και τον απαραίτητο καθαρισμό (από την φυσική βλάστηση) των ορειβατικών διαδρομών που ξεκινούν από τον Άγιο Βλάσιο και κατευθύνονται προς την ορθοπλαγιά της Φαφούτας, τον Προφήτη Ηλία και τον Κούτπα.  
 
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

α) 13-6-2023: Απομάκρυνση πεσμένων κορμών ελάτων στο δασωμένο τμήμα των μονοπατιών και τοποθέτηση ξύλινων χειροποίητων ταμπελών στην διασταύρωση προς Φαφούτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι απομακρύνθηκαν πεσμένα έλατα σε συνολικά 10 σημεία, εκ των οποίων ορισμένα καθυστερούσαν και δυσκόλευαν αρκετά την διέλευση (παρόμοια  δράση δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν).

 Ο καθαρισμός των μονοπατιών από τα πεσμένα έλατα υλοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του κου. Νίκου Μαντζαφίνη, συντοπίτη μας από την Χούνη, με χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε ύστερα από την ευγενική προσφορά συγχωριανών μας, στην συνάντηση της 29ης Μαΐου 2022 (περισσότερα εδώ).

β) 18-7-2023: Καθαρισμός βλάστησης (τμηματικά) μήκους 1,6 χιλιομέτρων στο τμήμα θέση πανηγύρι - θέση Βούρλο.

γ) 19-7-2023: Αμφίδρομη συντήρηση σήμανσης μήκους 2,4 χιλιομέτρων και κατά τόπους καθαρισμός βλάστησης στο τμήμα θέση Κουλούρι - βρύση Προφήτη Ηλία.

δ) 2-9-2023: Αμφίδρομη συντήρηση σήμανσης μήκους  3,3 χιλιομέτρων και καθαρισμός βλάστησης στο τμήμα διασταύρωση προς Φαφούτα - ορθοπλαγιά Φαφούτας - Προφήτης Ηλίας - θέση Βούρλο.

Φωτογραφίες:





















  Η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου, συνεχίζει -διαθέτοντας ελάχιστα μέσα- να καταβάλλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε τα ορειβατικά μονοπάτια της περιοχής να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα προς το ενδιαφερόμενο πεζοπορικό - ορειβατικό κοινό.

  Παρά το γεγονός ότι από το 2016 και έπειτα οι δράσεις συντήρησης των μονοπατιών αλλά και οι επισκέψεις πεζοπόρων σε αυτά έχουν εντατικοποιηθεί, η ενίσχυση και η συνέχιση του εθελοντικού αυτού έργου κρίνονται απολύτως απαραίτητες. Σε διαφορετική περίπτωση η πλήρης εγκατάληψη των μονοπατιών είναι δεδομένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ορεινού όγκου του Παναιτωλικού και της περιοχής γενικότερα.

__________

Υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε βοήθεια από όλους όσους θέλουν να προσφέρουν μελλοντικά, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Οι ενδιαφερόμενοι ας επικοινωνήσουν μαζί μας:

Τηλ: 6946871356
email: ethelontesagiouvlasiou@gmail.com
facebook.com/ethelontesagiouvlasiou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου