Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ανάβαση στον Μπούμιστο Ακαρνανικών (με τον ΕΟΣ Αγρινίου)

 μπουμστος

  Μπούμιστος. Μπορεί να μην είναι το ψηλότερο βουνό του νομού μας, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθεί Αιτωλοακαρνάνας που να μην γνωρίζει ή να μην έχει ακούσει ποτέ του αυτή την ονομασία, έστω και σαν λέξη. Άλλωστε, ηχητικά και μόνο παραμένει αξέχαστη, αφού η διάλεκτός μας επιβάλλει την παράλειψη/αλλοίωση των φωνηέντων, με αποτέλεσμα από Μπούμιστος να μετατρέπεται σε  «Μπούμ'στος» ή στο ακόμα πιο ευκολομνημόνευτο «Μπούμ'στους»(!).

 Εκτός των παραπάνω βέβαια, ο Μπούμιστος είναι ξακουστός, ξεχωριστός και σημαντικός για πολύ σοβαρότερους λόγους. Ο Μπούμιστος δεν είναι βουνό, είναι θρύλος. Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας του Ξηρομέρου. Πρόκειται για έναν θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας, αγέρωχο μνημείο και δημιούργημα της φύσης που ορθώνει το επιβλητικό του ανάστημα αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων, φιλοξενώντας σπάνια & απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας όπως το όρνιο (Gyps fulvus), αλλά και το μοναδικό σε ολόκληρη την Ακαρνανία δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης.

  Αυτόν τον θησαυρό όμως, έχουν βάλει στο στόχαστρο οι δήθεν «σωτήρες του περιβάλλοντος» να τον τσιμεντώσουν και να τον ισοπεδώσουν μια για πάντα, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον όγκο του. Πλέον, σαν να μην έφταναν οι μεγάλες πολυεθνικές που σαρώνουν όλη την χώρα (δείτε εδώ), στο παιχνίδι έχουν μπει και οι σύγχρονοι (δήθεν) αγρότες του νομού μας, οι οποίοι αφού πρώτα κατέστρεψαν τα χωράφια τους τοποθετώντας φωτοβολταϊκά, τωρα θέλουν να ισοπεδώσουν και τα βουνά με ανεμογεννήτριες, μιας και το κυνήγι των επιδοτήσεων υπόσχεται πολλά και εγγυημένα κέρδη. Ήδη έχουν δοθεί, εντελώς παράτυπα (!), δεκάδες άδειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε γνωστό τοπικό αγροτικό συναιτερισμό, προκειμένου να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών, συμπεριλαμβανομένου και του Μπούμιστου...

  Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια του άρθρου, τόσο στην κορυφή του βουνού, όσο και λίγο χαμηλότερα, έχουν τοποθετηθεί νέοι ανεμομετρητές (ύψους 80m ο καθένας), πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπούμιστος βρίσκεται ακριβώς ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, όπως ακριβώς συνέβει πριν λίγα χρόνια με την Ψηλή Κορυφή και το Περγαντί. Συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα θα είμαστε όλοι μας, εάν δεν υπάρξουν άμεσα αντιδράσεις.

Ο Μπούμιστος μέσα από την πόλη του Αγρινίου.

  Το βουνό αυτό, αν και φτάνει μόλις τα 1.577 μέτρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμηλό, αλλά για μια παραθαλάσσια και κυρίως πεδινή περιοχή όπως αυτή της  Ακαρνανίας, το υψόμετρο αυτό είναι γιγαντιαίο. Δεν υπάρχει άλλωστε σημείο ολόκληρου του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας (ιδιαιτέρως του ορεινού), που να μην βλέπει τον Μπούμιστο ή την οροσειρά των Ακαρνανικών, γενικότερα. 

  Για τον λόγο αυτό η θέα από την κορυφή του είναι εκπληκτική, προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή την θέα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για πρώτη φορά πριν μερικα χρόνια (σχετ. άρθρο εδώ), αλλά επειδή μια φορά ποτέ δεν είναι αρκετή, βρεθήκαμε στις κορυφές του Μπούμιστου και φέτος, μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή με αφετηρία το χωριό Κομπωτή. Σχετική καταγραφή της διαδρομής μπορείτε να δείτε στην συνέχεια του άρθρου. Ας περάσουμε τώρα στις φωτογραφίες...

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής μέσα στη ρεματιά.

μπουμιστος αναβαση διαδρομες
Έξοδος (η τελική) απο τη ρεματιά.

ΕΟΣ αγρινιου αναβαση μπουμιστο
Μπαίνουμε στο υπερ-αιωνόβιο δάσος απο βελανιδιές, πουρνάρια και αριές, αλλά αρχίζουμε πλέον να έχουμε πολύ καλή θέα.

τζουμερκα  απο μπουμιστο
Ματιά προς Τζουμέρκα. Δεξιά το Καταφίδι ή Πυραμίδα (2.393μ.) και τέρμα αριστερά η Τσουκαρέλα (2.294μ), ψηλότερη κορφή του όρους Λάκμος.

καλανα ορη βαλτου αγραφα
Η Καλάνα (1.508μ.) και πίσω τα Δυτικά Άγραφα (Σαλαγιάννη, Ντεληδήμ', Τσουκασάκα, Φτέρη, Λούτσι και Λιάκουρα). Τέρμα δεξιά οι Χαλκιόπουλοι (Παλιό Χαλκιόπουλο) Βάλτου.

μπουμιστος κομπωτη διαδρομη
Μιάμιση ώρα μετά, φτάνουμε στην πρώτη ράχη λίγο χαμηλότερα απο την κορυφή Ζ'γουρ' («Σγουριούρι» στους χάρτες). Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και ξεκινάμε για τις δυο απέναντι κορφές, Προφήτης Ηλίας (1.492μ.) και Ταμπούρια (1.577μ.).

Προς Ταμπούρια. 

τζουμερκα αμβρακικος κολπος
Παρακάμπτοντας τον Προφήτη Ηλία. Στο βάθος Αμβρακικός κόλπος, Λάκμος και Τζουμέρκα.

Φάρδυ και σαφές μονοπάτι. Το μόνο τμήμα της συγκεκριμένης διαδρομής στο οποίο κινούμαστε άνετα.

διαδρομη μπουμιστος
Μπροστά μας το διάσελο και στο βάθος η κορυφή Ταμπόυρια... και οι δύο τοποθεσίες, δυστυχώς κατειλλημένες, για την «σωτηρία του περιβάλλοντος»!

τοπίο στον μπούμιστο έλατα και θάλασσα
Συμμετρία! Μοναχικά έλατα στις αφιλόξενες πλαγιές του Μπούμιστου. Στο βάθος ο Αίνος (1.627μ.).

κορυφη προφητης ηλιας μπουμιστος
Συνεχίζοντας στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής. Πίσω μας το διάσελο και η κορυφή Προφήτης Ηλίας (1.492μ.) και αριστερά το Ζ'γουρ' (1.327μ.).

όρος βελουτσα νησος οξειά
Στο βάθος η Βελούτσα ή Δίκορφο (929μ.), ο Κουτσιλάρης (433μ.) και η νήσος Οξειά.

οροπεδιο παλια κομπωτη ξηρομερου αχυρά
Θέα προς τα βόρεια. Κάτω χαμηλά ο μικρο-οικισμός Στεβενά, η Παλιά Κομπωτή και το οροπέδιο Κάμπος.

τοπία στα ακαρνανικά όρη
Στην κόψη. Απέναντι η Ψηλή Κορυφή (1.588μ.).

Απο κάτω μας, ένα μικρό... χάος!

ελατα δασος στον μπουμιστο
Ελατόδασος Μπούμιστου! Το μοναδικό, με όλη την σημασία της λέξεως, ελατόδασος στο Ξηρόμερο. Χάρη στην γεωγραφική του απομόνωση, το δάσος αυτό είναι εξίσου μοναδικό όσο το δάσος του Αίνου, στην Κεφαλλονιά.

κατουνα ξηρομερου απο ψηλα
Η Κατούνα Ξηρομέρου και στο βάθος τα Όρη Βάλτου (Μητσέλι, Καλάνα, Αντρώνης, Φονιάς) με τα  Άγραφα (Καράβα, Ντεληδήμ', Φτέρη, Λιάκουρα). Διακρίνονται επίσης τα χωριά Σαρδίνια και Αμπελάκι Αμφιλοχίας.

διασελο μπουμιστος προφητης ηλιας
Απέναντί μας, οι υπόλοιποι καταφθάνουν στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Στο βάθος η οροσειρά του Παναιτωλικού.

ΕΟΣ αγρινιου στον μπουμιστο
Προφήτης Ηλίας (1.492μ.). Η δεύτερη ομάδα, με φόντο τον Κατελάνο!

ελατα ακαρνανικα ορη
Αλλαγή φρουράς στις βόρειες πλαγιές του Μπούμιστου.

κορυφη μπουμιστος
Στο βάθος η κορυφή.

μαυρη ελατη στον μπουμιστο
Κι όμως, στο Ξηρόμερο φυτρώνουν έλατα!

ελατα στον μπουμιστο
Πανόραμα της εκπληκτικής θέας λίγο πριν την κορυφη.

δασος ελατης ακαρνανικα ορη
Ελατόδασος, με φόντο την Ψηλή Κορυφή (1.589μ.). Δυστυχώς, σχεδόν ολόκληρος ο όγκος του βουνού, μέχρι και το Περγαντί, έχει τσιμεντωθεί και ισοπεδωθεί προκειμένου να «σωθεί το περιβάλλον» (?) και να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (?)... ψάξτε να βρείτε τί απο αυτά ισχύει.

μπουμιστος κορυφη ταμπουρια
Κορυφή Ταμπούρια, τα τελευταία μέτρα.

ιόνιο πέλαγος θέα απο τον μπούμιστο
Από την κορυφή κοιτώντας δυτικά! Το Ιόνιο πέλαγος απλώνεται μπροστά μας.

αρχοντοχώρι ξηρομέρου
Το Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου, στους νότιους πρόποδες του βουνού.

μυτικας αιτωλοακαρνανιας νήσος κάλαμος
Ο Κάλαμος, με τον οικισμό της Επισκοπής στις παρυφές του, και ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας.

νυδρί λευκάδας
 Το βουνό της Λευκάδας, Ελάτη (1.182μ.) και κάτω το Νυδρί.

αγραπιδάκι ακαρνανικών τσερεκάς
Το Αγραπιδάκι (1.392μ.) και πίσω αριστερά ο Τσέρεκας (1.171μ.). Οι δυτικότερες βουνοκορφές των Ακαρνανικών, που δυστυχώς και αυτές θα ισοπεδωθούν για την «σωτηρία του περιβάλλοντος», αν και στους γκρεμούς τους, βρίσκεται μια από τις τρεις τελευταίες ενεργές αποικίες του απειλούμενου με εξαφάνιση σε Ελλάδα και Ευρώπη Όρνιου (Gyps fulvus).

άκτιο αεροδρόμιο πρέβεζα
Το Άκτιο και τμήμα της πόλης της Πρέβεζας.

Ο ορισμός της μοναξιάς.

Ακριβώς στην κορυφή έχει τοποθετηθεί πλέον αυτό το έκτρωμα (ανεμολογικός ιστός). Λογιών, λογιών παλιοσίδερα, εκατοντάδες μέτρα συρματόσχοινων, καλώδια, μπαταρίες, φωτοβολταϊκά πάνελ, διάφορα οργανα μέτρησης ανέμου/πίεσης/θεμοκρασίας, απο μόνα τους αποτελούν σκέτη ρύπανση σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ αυτά να βρεθούν, αν δεν έβαζε το χέρι του ο άνθρωπος με την απληστία του. Ο άνθρωπος, που εκτός όλων των άλλων, θέλει να «σώσει και το περιβάλλον» (?!?!!)

μπουμιστος κορυφη
Γενική άποψη ανατολικά της κορυφής.

Η Αμαλιαρή (1.464μ.) και στο βάθος η Νεμέρτσικα ή Δούσκο (2.486μ.), βουνό στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας.

αμβρακικος κολπος απο ψηλά θέα απο μπουμιστο
Στα βόρεια απλώνεται ο Αμβρακικός κόλπος. Διακρίνεται τμήμα της πόλης της Άρτας, καθώς και τα βουνά Τύμφη, Ξεροβούνι, Τσούκα Ρόσσα, Λάκμος, Τζουμέρκα και Κακαρδίτσα.

κατουνο ξηρομερου κομπωτη
Η Κατούνα και κάτω η Κομπωτή.

κραψη αμπελια παρακαμπυλιων
Παναιτωλικό Όρος. Ο Προφήτης Ηλίας (1.602μ.), με φόντο τον Κούτπα (1.795μ.) και την Χελιδόνα (1.974μ.). Διακρίνονται τα χωριά Άγιος Βλάσιος, Λάπατο, Κράψη και Κελλάκια.

Παναιτωλικό Όρος. Το Νεραϊδοβούνι (1.781μ.) με φόντο την Καλιακούδα (2.099μ.).

βουνα αιτωλιας
Παναιτωλικό Όρος. Η Κρημνίτσα (1.816μ.), ο Κατελάνος (1.924μ.), η Γκιόρλα (1.820μ.), η Ξάθου (1.810μ.) και ο Ζυγός (1.732μ.).

μπουμιστος βουνοκορφη αναβαση
Αφήνοντας την κορυφή.

στρουγκα στο βουνο
Παλιά στρούγκα στο μικρό οροπέδιο ανάμεσα απο τις δυο ψηλές κορφές.

αναβαση μπουμιστος
Ανάγλυφο!

μπουμστος βουνο φωτογραφιες
Στην κόψη.

μαύρη ελάτη ακαρνανικα ορη
Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica), με φόντο το Ιόνιο!

εοσ αγρινιου
Παράκαμψη Προφήτη Ηλία (1).

μπουμιστος διαδρομες
Παράκαμψη Προφήτη Ηλία (2). Στο βάθος τα Όρη Βάλτου και τα Άγραφα (Καράβα και Ντεληδήμ').

βουνα ξηρομερου
Γνήσιο, Ακαρνανικό τοπίο. Στο βάθος η Ψηλή Κορυφή (1.589μ.).

Στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία.

Στην ράχη Ζ'γουρ', αγναντεύοντας τις κορφές του Παναιτωλικού. Ενδιάμεσα ο ισοπεδωμένος Πεταλάς, κι αυτός θύμα της «σωτηρίας του περιβάλλοντος»...

καμπος ξηρομερου
Από την κορυφή Ζ'γουρ' (1.327μ.), ο κάμπος του Ξηρομέρου.

κομπωτη δημος ξηρομερου
Η Κομπωτή, ο δρόμος που ακολουθήσαμε και η στάνη (κάτω δεξιά), απ' όπου ξεκινήσαμε την ανάβαση.

κομπωτη ξηρομερου αιτωλοακαρνανιας
Η Κομπωτή.

μπουμιστος ξηρομερο
Τελευταία ματιά προς τις ψηλές κορφές του Μπούμιστου, πριν πάρουμε την απότομη κατηφόρα. Αριστερά ο Προφήτης Ηλίας (1.492μ.) και δεξιά στο βάθος τα Ταμπούρια (1.577μ.).

Η διαδρομή στο Wikiloc:

Powered by Wikiloc
*Κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη Wikiloc για περισσότερες λεπτομέρειες


5 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας. Καλή, δημιουργική και ορειβατική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/1/23, 11:13 π.μ.

    Μπράβο σας! Εξαιρετικές φωτογραφίες & κείμενο !! Όμορφες Διαδρομές να εχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/1/23, 1:49 μ.μ.

    Μπράβο!!!!!
    Καλή Χρονιά!!!
    Η παρουσία των φίλων του βουνού και της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας, απαραίτητη για την σωτηρία τους από την πράσινη ανάπτυξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/8/23, 11:09 μ.μ.

    Καλημέρα πολύ όμορφη διαδρομή , σκευτομαι φέτος που θα παραθεριζω Αμφιλοχία να το ανέβω, ερώτηση , γνωρίζουμε αν έχει τσοπανόσκυλα η διαδρομή? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε αυτό καθώς στον Μπούμιστο έχουμε ανέβει μόνο χειμερινούς μήνες. Υπάρχει μια πιθανότητα όμως να συναντήσετε γίδια ή πρόβατα συνοδεία τσοπανόσκυλων, οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένος.

      Διαγραφή