Στην σκιά του μεγαλοπρεπούς και πολυσχιδούς όγκου της Χελιδόνας, βρίσκεται η Τέμπλα, ένα ακόμη ορειβατικό «κεφάλαιο» της περιοχής δυτικά του βουνού που ακόμα παραμένει ανεξερεύνητο.
Πρόκειται για ορεινό όγκο με πολύ απότομη ανύψωση, τραχύ ανάγλυφο και αρκετά «αφιλόξενο» πεδίο σχεδόν σε όλες τις πλευρές του, ο οποίος στα ανατολικά χωρίζεται/ενώνεται με τον κύριο όγκο της Χελιδόνας μέσω του αυχένα «Βαθύ Διάσελο» (1.430μ.). Δημιουργεί τρεις κύριες κορυφές, σχεδόν ισοϋψείς (μέγιστο υψόμετρο 1.710μ.), και ενώνεται με μια ακόμη κορυφή της Χελιδόνας, το Πυργουλάκι, πριν καταλήξει στον Τρικεριώτη ποταμό ο οποίος ρέει στα νότια - νοτιοδυτικά. Τα κυριότερα ρέματα που πηγάζουν από την Τέμπλα είναι ο Αρβανίτης και το Χελιδονόρεμα (στα βόρεια και τα νότια αντίστοιχα), ενώ τα πιο κοντινά χωριά-οικισμοί είναι η Χελιδόνα (Λάστοβο), τα Αμπέλια, οι Βαμβακιές και η Αγία Βλαχέρνα (Ερκίστα) .
Παρά το γεγονός ότι απέχει ελάχιστα από τον γιγαντιαίο όγκο της Χελιδόνας, ο οποίος αποκρύπτει ένα μεγάλο τμήμα του ορίζοντα προς τα ανατολικά, η θέα από τις κορυφές της Τέμπλας είναι ανεπανάληπτη καθώς μια πληθώρα βουνοκορφών εμφανίζεται τριγύρω, όπου κι αν στραφεί το βλέμμα. Την παράσταση βέβαια, κλέβει η δυτική όψη της Χελιδόνας, με την «αλλόκοτη» κι απόκοσμη αγριάδα της που μόνο από την Τέμπλα μπορεί κανείς να αντικρίσει σε τόσο κοντινή απόσταση.
Παρά το γεγονός ότι απέχει ελάχιστα από τον γιγαντιαίο όγκο της Χελιδόνας, ο οποίος αποκρύπτει ένα μεγάλο τμήμα του ορίζοντα προς τα ανατολικά, η θέα από τις κορυφές της Τέμπλας είναι ανεπανάληπτη καθώς μια πληθώρα βουνοκορφών εμφανίζεται τριγύρω, όπου κι αν στραφεί το βλέμμα. Την παράσταση βέβαια, κλέβει η δυτική όψη της Χελιδόνας, με την «αλλόκοτη» κι απόκοσμη αγριάδα της που μόνο από την Τέμπλα μπορεί κανείς να αντικρίσει σε τόσο κοντινή απόσταση.
Οι κατολισθήσεις στο Βαθύ Διάσελο και ο όγκος της Τέμπλας, από τα ανατολικά. Κάτω δεξιά το ρέμα Αρβανίτης και αριστερά το Χελιδονόρεμα. |
Στους χάρτες απεικονίζεται το παλιό μονοπάτι Λάστοβο - Βαθύ Διάσελο - Παλιό Μικρό Χωριό, που ήταν και το συντομότερο πέρασμα απο το Λάστοβο προς τα χωριά της Ποταμιάς και το Καρπενήσι. Δυστυχώς, οι εκτεταμένες κατολισθήσεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα εκατέρωθεν του Βαθύ Διάσελου, έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει ένα τεράστιο κομμάτι του βουνού μετατρέποντάς το σε νταμάρι και παρασέρνοντας μαζί τους μεγάλο τμήμα του μονοπατιού.
Η Τέμπλα και το Βαθύ Διάσελο, από το Μοσχοπλάι. |
Μονοπάτι υπάρχει επίσης από την πλευρά της Αγίας Βλαχέρνας, για το οποίο προς το παρόν δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε λεπτομέρειες. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε την πρώτη διαδρομή, από την ανάποδη όμως κατεύθυνση και έχοντας πάντα μια επιφύλαξη κατά πόσο θα είναι εφικτό το απότομο ανέβασμα από το Βαθύ Διάσελο στην πρώτη ράχη της Τέμπλας. Περισσότερα, στην συνέχεια του άρθρου...
Το «καλωσόρισμα» στα υψίπεδα της Χελιδόνας!
Λίγο πιο δεξιά, ο όγκος της Τέμπλας με τις τρεις κορυφές του.
Βαδίζοντας πλέον στο μονοπάτι. Άνετο και ευκρινές, μας οδηγεί μέσα στο αραιό ελατόδασος.
Συνεχώς έχουμε απέναντί μας την πρώτη κορυφή της Τέμπλας (1.669μ.).
Μια πιο πανοραμική άποψη. Κάτω δεξιά το ρέμα Αρβανίτης και στο βάθος το Πικροβούνι (1.637μ.).
Φτάνοντας στο Βαθύ Διάσελο.
Στο Βαθύ Διάσελο κοιτώντας νότια. Από εδώ κατηφόριζε κάποτε το μονοπάτι προς το Λάστοβο...
Αρκετά απότομη και σαθρή ανηφόρα. Σε αυτό το τμήμα δεν υπάρχει κάποιο μονοπάτι, οπότε ανεβαίνουμε ευθεία πάνω τραβερσάροντας συνεχώς το λούκι, για να αποφύγουμε την κόντρα όσο γίνεται.
Άποψη προς τα πίσω.
Σύντομα φτάνουμε στην πρώτη ράχη. Απέναντι η Χελιδόνα, με την δασωμένη πλαγιά που διασχίσαμε.
Κοιτώντας προς την άλλη πλευρά.
Το Αστρί ή Αετοί ή Ζιούρα (1.852μ.), προέκταση των βουνών του Βάλτου προς τον νομό Άρτας.
Συνεχίζουμε ακολουθώντας μια γιδόστρατα.
Φτάνοντας ακριβώς κάτω από την πρώτη κορυφή της Τέμπλας, έκπληκτοι συναντάμε στα δεξιά μας έναν... συρμάτινο φράχτη (!) που μισοστέκει ακόμα όρθιος.
Στολίδια στις πλαγιές της Τέμπλας. Στο βάθος το Παναιτωλικό (1.924μ.).
Αφου περάσαμε τα... σύνορα, ακολουθούμε πιστά την γιδόστρατα η οποία τώρα παρακάμπτει την κορυφή. Στο βάθος το «Τρυπιοβ'νί» και οι κορυφές του ανατολικού Παναιτωλικού.
Απο κάτω μας, χάσκουν τα συντρίμμια της πλαγιάς. Απέναντι η Χελιδόνα, κανονικό νταμάρι...
Κόμπολος, το χαρακτηριστικό τελείωμα της νότιας ράχης της Χελιδόνας, πριν το Τρυπιοβ'νί. Πίσω του οι βουνοκορφές Στέγκος, Άννινος, Κουκουρέχι και Κουκουρεχόπουλο.
Μετά την πρώτη κορυφή, κοιτώντας πίσω.
Στην κόψη.
Βοσκοτόπια της Χελιδόνας με φόντο το Βελούχι (2.313μ.).
Κι άλλα στολίδια.
Λίγα μέτρα πριν την κορυφή.
Στην κορυφή της Τέμπλας (1.710μ.), κοιτώντας βορειοανατολικά.
Το Πικροβούνι (1.637μ.) και στο βάθος οι βουνοκορφές των Αγράφων.
Πικροβούνι, λεπτομέρεια. Ξεχασμένες στράτες της Αγίας Βλαχέρνας, οι δρόμοι μιας άλλης εποχής...
Η Τσούκα ή Ανάληψη (1.473μ.), με τα χωριά Ιτέα (Κρετσίστα), Άγιος Βλάσιος, Λεπιανά, Κεραμαριό και Ραπτόπουλο Ευρυτανίας. Στο βάθος η Μυρμιτζάλα (1.542μ.) και ο Κοκκινόλακκος (1.796μ.).
Δυτικά Άγραφα: Λούτσι (2.045), Λιάκουρα (2.041μ.) και Καλόγερος (1.725μ.).
Δυτικά Άγραφα: Ντεληδήμ' (2.163μ.), Αφορισμένη (2.060μ.) και Τσουκασάκα (1.980μ.). Στο βάθος η Καράβα (2.184μ.).
Ανατολικά Άγραφα: Το Προσ'λιάκ' (1.862μ.) και στο βάθος δεξιά οι Πέντε Πύργοι (2.004μ.).
Ανατολικά Άγραφα: Η Κόψη (1.940μ.) και τέρμα δεξιά ο Τραγόσταλος (1.845μ.).
Η θέα προς τα δυτικά και νότια. Στον ορίζοντα οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού.
Η δυτική κορυφή της Τέμπλας (1.710μ.). Η κατάβαση από αυτό το σημείο, για την απευθείας προσέγγιση της απέναντι ράχης, απαιτεί καταρρίχηση με σχοινιά. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης του γκρεμού, από τη νότια πλευρά της Τέμπλας και από αρκετά χαμηλότερο υψόμετρο.
Η τεχνητή λίμνη Κτεμαστών και κάτω ο Ψηλόβραχος Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Αγαλιανός Αιτωλοακαρνανίας.
Η Τσερκοβα Ευρυτανίας και τέρμα κάτω ο δρόμος από Αγαλιανό προς Προυσό.
Ακριβώς μπροστά μας το Πυργουλάκι (1.446μ.) και ενδιάμεσα ένα μεγάλο γούπατο με παλιά ερείπια και ίχνη απο πεζούλες... ίσως πρόκειται για κάποιο παλιό ξεκαλοκαιριό της Αγίας Βλαχέρνας (;). Στο βάθος η οροσειρά του Παναιτωλικού, με τα χωριά της νότιας Ευρυτανίας.
Κέδρος (1.654μ.), Νεραϊδοβούνι (1.781μ.), διάσελο Κυνηγού, Κούτπας (1.795μ.) και Παλούκι (1.605μ.). Στο κέντρο το Σταυροχώρι και κάτω το Πυργουλάκι (1.445μ.).
Το Παλούκι (1.605μ.) με φόντο τον θρυλικό Μπούμιστο (1.577μ.).
Το Σταυροχώρι (Διβίτσινο) Ευρυτανιας.
Η Καταβόθρα (Κορίκιστα) Ευρυτανίας, με την ομώνυμη κορυφή του Παναιτωλικού (1.752μ.).
Ο Κατελάνος (1.924μ.).
Ο Ασπρόπυργος (Αντράνοβα) Ευρυτανίας.
Η Βελωτά και κάτω η Βελωτούλα Ευρυτανίας.
Παρηγόρης Ευρυτανίας. Δυστυχώς, ερειπωμένος και ξεχασμένος πλέον οικισμός του Ασπροπύργου...
Η Χελιδόνα (Λάστοβο) Ευρυτανίας.
Πανόραμα της Χελιδόνας και Παναιτωλικού όρους.
Το Τρύπιο Β'νι (1.695μ.) της Χελιδόνας, με φόντο τις κορυφές του ανατολικού Παναιτωλικού.
Τα χωριά Καστανιά και Τόρνος Ευρυτανίας, κάτω από τις κορυφές Τριανταφυλλιά, Χαλίκι και Ξεροβούνι.
Η Τριανταφυλλιά (1.817μ.).
Μια βουνοθάλασσα άγριων κορυφών, που ελάχιστοι επισκέπτονται. Τρύπιο Βνι (1.695μ.), Πύργος (1.629μ.), Κεραμίδι (1.547μ.), Πλατάνι (1.777μ.), Στέγκος (1.625μ.), Κουκουρέχι (1.746μ,), Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.) και Άννινος (1.702μ.).
Στο κέντρο το Κεραμίδι (1.547μ.), βουνοκορφή του συγκροτήματος της Καλιακούδας.
Η δυτική πλευρά του όγκου της Χελιδόνας (1.974μ.). Επίσης άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά πλέον με σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά από το ομώνυμο χωριό (περισσότερα εδώ).
Χελιδόνα, λεπτομέρεια (1). Εκτεταμένες σάρες, σκόρπια έλατα εδώ κι εκεί, λούκια, χαράδρες, αποτομες πλαγιές, πατημένες μόνο από αγρίμια πλέον...
Σε ένα σύντομο άνοιγμα του καιρού!
Χελιδόνα, λεπτομέρεια (2).
Ομορφιές στα ψηλώματα της Τέμπλας.
Μιας και ο καιρός πρόκειται να χαλάσει, αφήνουμε για την επόμενη φορά την πλήρη διάσχιση της κορυφογραμμής και αποφασίζουμε να επιστρέψουμε. Μπροστά μας ξανά η όψη της Χελιδόνας, θα μας συντροφεύει μέχρι το Βαθύ Διάσελο.
Μαλόκεδρο (Juniperus foetidissima). Το περιζήτητο για την αντοχή του ξύλο αυτών των δέντρων, έκανε παλιότερα τους ανθρώπους να ανεβαίνουν σ' αυτά τα δύσβατα μέρη προκειμένου να το βρουν.
Δέος!
Ξανά στο Βαθύ Διάσελο.
Ξανά στην αφετηρία.
Κατηφορίζοντας προς Σελλά (1). Η Καλιακούδα (2.099μ.).
Κατηφορίζοντας προς Σελλά (2). Η βόρεια κορυφή της Χελιδόνας (1.931μ.).
Βίντεο της διαδρομής:
Η διαδρομή στο Wikiloc:
Powered by Wikiloc
*Για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη Wikiloc
Συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ και άρθρο! Πόσο πλούσια περιοχή από άποψη φυσικού κάλλους, μακάρι να υπήρχε χρόνος να επισκεφθούμε όλες αυτές τις κορφές...Μπράβο για άλλη μια φορά για την εξαιρετική δουλειά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία δουλειά. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια (Τάκης Ντάσιος)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια!!!Εξαιρετικο κειμενο,κατατοπιστικο,αριστο!και υπεροχες...ξεσηκωτικες😊φωτο! (Νικος Αλεξ Βαλης)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης Καρακάσης. Είστε καταπληκτικοί όπως πάντα. Φροντίζετε να μας ταξιδεύετε και να μας ανεβάζετε ψηλά στα πανέμορφα βουνά μας. Σας ευχαριστούμε για όλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχο! Συγχαριτήρια για τις εξαιρετικες φωτογραφιες! Μας γυριζουν πισω στον χρονο. Παλιες θύμησες και αναμνήσεις! Μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή