Στην εποχή όπου η περιοχή των Αγράφων έχει γίνει ευρέως γνωστή και αποτελεί προορισμό για ένα μεγάλο μερίδιο ταξιδιωτών και τουριστών, ευτυχώς ανακλύπτουμε ότι έχει πολλά ψωμιά ακόμα η «μετατροπή» του πανέμορφου και ευλογημένου τούτου τόπου σε τουριστικό θέρετρο. Μια τάση που δυστυχώς στην Ελλάδα αποτελεί διαστροφή, με καταστρεπτικές συνέπειες.
Επισκεπτόμενος κανείς άλλα, λιγότερο γνωστά χωριά του Δήμου Αγράφων τα οποία παραμένουν στην «σκιά» της αίγλης και της φήμης του ομώνυμου χωριού, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει πολλά να δει ακόμα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η επίσκεψη στους πραγματικά ξεχασμένους οικισμούς/χωριά της νότιας απόληξης της οροσειράς των Ανατολικών Αγράφων.
Από το Κερασοχώρι, έδρα του Δήμου Αγράφων, πήραμε τον δρόμο που διαδοχικά συναντά τα χωριά Γούρδεση, Χρύσω, Άγιο Δημήτριο, Μακρινιάγκ' και Γάβρενα (ή Γάβρινα) και βγήκαμε στο γιγάντιο «αδιέξοδο» του βουνού με την ονομασία «Προσλιάκ'», το οποίο «εποπτεύει» όλοκληρη την κοιλάδα που απλώνεται νότια αυτού. Παραπλεύρως, στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής κυλούν τα νερά του Γαβρενίτη (Γαβρινιώτικο ρέμα) που χύνεται στον Μέγδοβα, και παντού γύρω μας υψώνονται κατάφυτες πλαγιές και άγνωστες βουνοκορφές που εύκολα θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν τον πρόδρομο του ορεινού μεγαλείου που καραδοκεί βορειότερα.
Οι άνθρωποι που συναντησαμε, ελάχιστοι. Οι μόνιμοι κάτοικοι σχεδόν μηδενικοί και ηλικίας τέτοιας, που πολύ δύσκολα τους επιτρέπει να ξεχάσουν συνήθειες περασμένων δεκαετιών (κουβάλημα καυσόξυλων κτλ. στον ώμο). Η ησυχία, το κάλλος της φύσης, τα αυθόρμητα και συνεχή αισθήματα της εξερεύνησης και της ευγνωμοσύνης για το δώρο της παρουσίας μας εκεί, είναι που αφθονούν εδώ. Αφήνουν την καλύτερη ανάμνηση και κρατούν ζωντανή την προσδοκία να γίνουμε ξανά μάρτυρες και εξερευνητές των άγνωστων πτυχών της Ευρυτανικής γης.
Στην αρχή της διαδρομής, θέα προς το Βελούχι (2.313μ.).
Στα νότια, η εντυπωσιακή οροσειρά του Παναιτωλικού.
(Κατελάνος, Καταβόθρα, Μεγάλη Ράχη, Νεραϊδοβούνι, Παλούκι, Τσόκα, Κούτ'πας, Προφήτης Ηλίας)
Πανόραμα των βουνών που δεσπόζουν στα νότια... Καλιακούδα, Χελιδόνα και Παναιτωλικό.
Τυμφρηστός. Η Ψηλή Κορυφή (2.313μ.) και το Συμπεθερικό (2.115μ.).
«Κλεφτή ματιά» προς το Προσ'λιάκ' (1.862μ.), στο ύψος της Γούρδεσης.
Στην Χρύσω, κοιτώντας πίσω μας. Ένα πανέμορφο χωριό και τοποθεσία, κάτω απ' τις νοτιότερες κορυφές των Αγράφων, Ψηλή Ράχη (1.385μ.) και Καυκί (1.751μ.).
Η Χρύσω. Αριστερά δεσπόζει το Πυργάκι, όπου βρίσκονται οι Ιεροί Ναοί Αγίου Γεωργίου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, με το κοιμητήριο του χωριού.
Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σε χαρακτηριστική στροφή του δρόμου μετά την Χρύσω, έχουμε πανοραμική άποψη προς την κοιλάδα του Γαβρενίτη και της τοπικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, με τους δυο οικισμούς του (Μακρινιάγκ' και Γάβρενα). Πάνω, οι βουνοκορφές Μάραθος (1.606μ.), Προσ'λιάκ' (1.862μ.), Καυκί (1.726μ.) και Σουφλί (1.403μ.).
Μερική άποψη του χωριού.
Το δημοτικό σχολείο.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου.
Το εσωτερικό του Ναού.
Αφημένα στην μοίρα τους.
Κόποι μιας ολόκληρης ζωής, «αναπαύονται» λίγο πριν την οριστική κατάρρευσή τους.
Οι παλιές φωτογραφίες, απόλυτα εναρμονισμένες με την ερημιά και την εγκατάλειψη.
Μετρώντας μέρες...
Γάβρενα. Στην είσοδο του -πνιγμένου στο πράσινο- οικισμού συναντάμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, σημείο όπου κύρηξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1760.
Τα Γάβρενα από ψηλά (ανεβαίνοντας με τα πόδια στο Προσ'λιάκ'). Πάνω αριστερά η είσοδος στον οικισμό, με τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Κάπου στην επιστροφή, μετά τον Άγιο Δημήτριο. Απέναντι το Παυλόπουλο (δεξιά) και ο οικισμός Παπαδιά (Τέρνοβο, αριστερά), στις παρυφές του ομώνυμου βουνού Παπαδιά (1.512μ.). Στο βάθος δεξιά το Συμπεθερικό (2.115μ.).
Συμπεθερικό (2.115μ.), βουνοκορφή του Τυμφρηστού.
Η Χελιδόνα (1.974μ.).
Μετά την Χρύσω.
Αρκετά πιο κάτω, πριν κατηφορίσουμε προς την κοιλάδα του Αγραφιώτη και έχοντας αφήσει πίσω μας Κερασοχώρι και Κρέντη. Απέναντι, «μια γεύση» της αγριάδας των Δυτικών Αγράφων (Φούρκα, Πύργος, Πυραμίδα και πιο πίσω Λούτσι, Λιάκουρα και Καλόγερος).
Πολύ καλό, μπράβο σας
ΑπάντησηΔιαγραφή