Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Οδηγός πεζοπορίας - ορειβασίας, διαμονής & φαγητού σε Παναιτωλικό, Ναυπακτία, Ευρυτανία

Τουριστικος οδηγος Αιτωλοακαρνανιας


*Ο οδηγός θα εμπλουτίζεται ανά διαστήματα με νέες ιδέες/προτάσεις/βελτιώσεις.
** Εάν ενδιαφέρεστε να διαφημίσετε την επιχείρησή σας στον οδηγό, επικοινωνήστε μέσω email στο  katelanos@outlook.com ή στο τηλέφωνο 6946871356




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

      1. Βουνά
      2. Ποτάμια - Φαράγγια
      3. Λίμνες
      4. Χωριά - Οικισμοί
      1. Ξενώνες
      2. Ταβέρνες - Καφενεία
      3. Λοιπά καταστήματα





   Η ορεινή (και όχι μόνο) ζώνη του Παναιτωλικού Όρους, της Ναυπακτίας και της γειτονικής Ευρυτανίας, εκτός από μια πανέμορφη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελεί και έναν σχετικά άγνωστο αλλά πολλά υποσχόμενο προορισμό και πόλο έλξης για όσους η επαφή με την αυθεντική κι ανόθευτη πλευρά της άγριας φύσης, είναι αυτό που ψάχνουν... κι αυτοί είναι πολλοί, καθώς οι σύγχρονες ανάγκες τείνουν με μανία να αφανίσουν ακόμα και τα τελευταία ανέγγιχτα μέρη που μας απέμειναν, τα οποία γίνονται όλο και πιο περιζήτητα γι' αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό τους.

Τοπίο κοντά στην Κόνισκα (σύνορα Αιτ/νίας - Ευρυτανίας)
  Μετά από πέντε χρόνια εξερεύνησης και περιπλάνησης στον τόπο που αγαπήσαμε από μικρά παιδιά, κατανοήσαμε ότι ο φυσικός «πλούτος» που κρύβεται δίπλα μας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο του Αγρινίου, είναι κάτι που μερικοί θα αναζητούσαν στο εξωτερικό για να το συναντήσουν, επειδή δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να γνωρίσουν έστω την ύπαρξή του.

 Θεωρούμε λοιπόν, ότι είναι αναγκαία η καταγραφή & παρουσίαση των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος σε όσους θέλουν να τον επισκεφθούν, ώστε να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία και να αναζωογονηθούν μέσω της επισκεψιμότητας τα έρημα και παραμελημένα από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση χωριά των ορεινών αυτών περιοχών.

  Ο «οδηγός» που παρουσιάζουμε έχει σκοπό αφενός να βοηθήσει στην γνωστοποίηση παραμελημένων ορεινών όγκων και των χωριών που βρίσκονται σε αυτούς, και  αφετέρου να προτείνει σε ορειβατικούς συλλόγους αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο επισκέπτη, πεζοπορικές - ορειβατικές διαδρομές (και όχι μόνο) που ξεφεύγουν από τα «τετριμμένα» και «κλασσικά» που ήδη μπορεί να είναι γνωστά και να έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές, ενώ ο τόπος είναι ικανός να προσφέρει πολλά περισσότερα.



Χάρτης της περιοχής
  Η περιοχή στην οποία εστιάζει αυτός ο οδηγός, αφορά κυρίως το ανατολικό - βορειοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και το νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρυτανίας, χωρίς βέβαια να αποκλείονται ενδεχομένως άλλες περιοχές των δυο αυτών νομών.


1. BOYNA
 Τα κυριότερα βουνά που συναντούμε σ' αυτό το τμήμα είναι τα Όρη Ναυπακτίας (1.832μ.), η Οξυά (1.923μ.), το Παναιτωλικό (1.924μ.), η Χελιδόνα (1.974μ.), η Καλιακούδα (2.099μ.),  και ο Τυμφρηστός ή Βελούχι (2.313μ.).

  Μιμούμενη την αχανή οροσειρά της Πίνδου, και όντας το νοτιότερο κομμάτι της, αυτή η περιοχή αποτελεί μια ατέλειωτη «θάλασσα» βουνοκορφών, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες ορεινό συγκρότημα με πυκνά ελατοδάση, αμέτρητες ρεματιές, κρυστάλλινα νερά, απάτητες πλαγιές, βαθιά φαράγγια, και γραφικά χωριά που το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του χάρη και γοητεία, καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη γκάμα προσωπικών ή ιδιαίτερων προτιμήσεων για κάθε επισκέπτη.


αιτωλοακαρνανια αξιοθεατα βουνα
Η Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας με φόντο τις βουνοκορφές του Παναιτωλικού.
Όρη Ναυπακτίας, Παναιτωλικό, Χελιδόνα, Καλιακούδα, Τυμφρηστός, από την κορυφή Μακρυνόρος.
Μέρος της οροσειράς του Παναιτωλικού (1.924μ.).
Η Χελιδόνα (1.974μ.) και στο βάθος αριστερά ο Τυμφρηστός (2.313μ.).
Το Πλατάνι (1.777μ.) Παναιτωλικού Όρους με φόντο την Καλιακούδα (2.099μ.).

Η τελευταία βουνοκορφή του Παναιτωλικού προς τα ανατολικά (Άννινος), με φόντο τα Βαρδούσια και την Γκιώνα.


2. ΠΟΤΑΜΙΑ - ΦΑΡΑΓΓΙΑ
  Σημαντικότερα ποτάμια της περιοχής είναι ο Γιδομανδρίτης, ο Εύηνος, ο Καρπενησιώτης, ο Κρικελλοπόταμος, ο Τρικεριώτης και ο Μέγδοβας ή Ταυρωπός. Αυτοί, και άλλοι μικρότεροι ποταμοί δημιουργούν πολλά φαράγγια, τα εντυπωσιακότερα από τα οποία βρίσκονται κυρίως στους επιβλητικούς όγκους των βουνών Παναιτωλικό, Χελιδόνα και Καλιακούδα. Πρόκειται για τα φαράγγια «Πάντα Βρέχει», «Πλατανάκι», «Μικρό Πάντα Βρέχει», «Κλειδί», φαράγγι Τρικεριώτη και άλλα μικρότερα, τα οποία είναι από τα ομορφότερα του κεντρικού κορμού της Ελλάδας.

Κρικελλοπόταμος - Πάντα Βρέχει
Καλοκαιρινές βουτιές στον Τρικεριώτη.
(κοντά στα χωριά Αγαλιανός και Αμπέλια)


3. ΛΙΜΝΕΣ
  Εκτός από την Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί και τεχνητές λίμνες όπως αυτές των Κρεμαστών (η μεγαλύτερη της Ελλάδας), του Καστρακίου και του Ευήνου, οι οποίες δίνουν έναν ξεχωριστό «τόνο» στην ομορφιά του τοπίου συμπληρώνοντας την επιβλητικότητα των βουνών, με το υγρό στοιχείο.

Λίμνη κρεμαστών και Νότια Πίνδος (Δυτικά Άγραφα).
Γέφυρα Επισκοπής και τμήμα της λίμνης Κρεμαστών.
Η λίμνη Καστρακίου, από την Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας.


4. ΧΩΡΙΑ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ
  Αν εξαιρέσουμε την περιοχή του Καρπενησίου και μέρος της ορεινής Ναυπακτίας όπου υπάρχει ήδη τουριστική ανάπτυξη,  τα χωριά της περιοχής στην οποία εστιάζει αυτός ο οδηγός είναι ως επί το πλείστον σχετικά άγνωστα και παραμελημένα, «θύματα» της αστικοποίησης και της παράλληλης εγκατάλειψης από την αρμόδια τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια  (ακόμα και σε βασικά θέματα όπως υποδομές - οδικό δίκτυο).

Στριγανιά Αιτωλοακαρνανίας, όρος Παναιτωλικό. 
 Παρόλα αυτά, αξίζει σίγουρα να τα επισκεφτεί κανείς. Ειδικά για όσους οι περιηγήσεις τους δεν έχουν μόνο «τουριστικό» χαρακτήρα αλλά έχουν παράλληλα ως στόχο την καταγραφή & προβολή ενός νοσταλγημένου τρόπου ζωής και μιας «άλλης» Ελλάδας που αργοπεθαίνει σιωπηλά, τα χωριά αυτά, τα βουνά και οι οικισμοί τους, αποτελούν ιδανικό προορισμό.

   Η αυθεντικότητα αυτών των περιοχών και η σχεδόν μηδενική αλλοίωσή τους στο πέρασμα του χρόνου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, κάνοντας έντονη την αίσθηση της εξερεύνησης και της επαφής με το άγνωστο. Σε μερικά από αυτά τα χωριά υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες (αναφερόμαστε σ' αυτά, σε επόμενη ενότητα) που μπορούν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και να αποτελέσουν τα επίκεντρα εξερεύνησης ενός συνόλου υποψήφιων γειτονικών χωριών και αξιοθέατων. 

Το Άνω Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας, στους πρόποδες
του Παναιτωλικού Όρους.
Ορειβατικό (ελεύθερο) σκι στις πλαγιές του Παναιτωλικού...
Αριστερά στο βάθος, το Κάτω Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας.
Κάμπος, ένας από τους οικισμούς της Χούνης Αιτωλοακαρνανίας.
Στο βάθος η βουνοκορφή Κούτουπας, του Παναιτωλικού όρους.
Το Πεντάκορφο Αιτωλοακαρνανίας, με φόντο το Παναιτωλικό.
Άνω Άγιος Βλάσιος Αιτωλοακαρνανίας. Χειμωνιάτικο πρωινό με θέα προς λίμνη Κρεμαστών και Νότια Πίνδο.
Ο μικρός οικισμός Σκαλτίνα Παρακαμπυλίων, με το υπέροχο δάσος βελανιδιάς - ελάτου.
Στο βάθος το όρος Παναιτωλικό.

Άνω Άγιος Βλάσιος Αιτωλοακαρνανίας.
Όρος Παναιτωλικό.
  Γενικά, αν και οι εποχές πλέον είναι δύσκολες, σχεδόν σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά (είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι) μπορείτε να βρείτε καφετέριες, ταβέρνες και τα «κλασσικά», μικρά, παραδοσιακά καφενεδάκια που θα σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε μια στάση, να ξεκουραστείτε, να ανταλλάξετε μια κουβέντα και να έρθετε σε επαφή με τους ντόπιους, οι οποίοι είναι μεν λιγοστοί τον χειμώνα, αλλά φιλόξενοι. 

  Στην αμέσως επόμενη ενότητα αυτού του οδηγού (ενότητα Γ), μπορείτε να βρείτε προτάσεις για πεζοπορικές διαδρομές οι οποίες σχετίζονται (άμεσα ή έμμεσα) με αυτά τα χωριά. Ακόμη και αν δεν έχετε σκοπό την πεζοπορία ή την ορειβασία, αξίζει να περιηγηθείτε έστω οδικώς σε αυτά τα χωριά και να απολαύσετε ή να φωτογραφίσετε τα πανέμορφα και άκρως ενδιαφέροντα λόγω μεγάλης ποικιλομορφίας τοπία τους.


Μερικά από αυτά τα χωριά, είναι...

  Από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας:
ο Αγαλιανός, ο Ψηλόβραχος, τα Σκιαδαίικα, η Χούνη, τα Καραμαναίικα, ο Άνω Άγιος Βλάσιος, το Πεντάκορφο, η Καστανούλα, η Παλιοκερασιά, τα Σιτόμενα, η Αγία Παρασκευή, το Λαμπίρι, το Κάτω Λαμπίρι, η Στριγανιά, το Θέρμο, το Χαλίκι, ο Νεροσύρτης, ο Δρυμώνας, η Αμβρακιά, το Αργυρό Πηγάδι, η Κοκκινόβρυση, τα Αμπέλια, η Κόνισκα, ο Διπλάτανος...
και συνεχίζουμε στην Ορεινή Ναυπακτία: η Αράχωβα, η Κλεπά, το Λιβαδάκι, η Γραμμένη Οξυά, η Περδικόβρυση, τα Κρυονέρια, η Αμπελακιώτισσα, η Καστανιά, ο Πέρκος, η Περίστα, ο Πλάτανος, το Αχλαδόκαστρο, το Διασελλάκι, η Άνω Χώρα, η Κάτω Χώρα, η Ελατού, η Κεντρική, η Αναβρυτή, η Λεπτοκαρυά, ο Παλαιόπυργος, η Τερψιθέα, η Ποκίστα...

  Από την πλευρά της Ευρυτανίας:
η Φραγκίστα, τα Φιδάκια, η Επισκοπή, τα Αμπέλια, τα Αλέστια, η Φτελιά, το Σταυροχώρι, η Σαρκίνη, η Βελωτά, η Χελιδόνα, το Δερμάτι, ο Ασπρόπυργος, η Καταβόθρα, η Αρέντα, τα Εσωχώρια, τα Άνω Εσωχώρια, ο Προυσός, το Μικρό Χωριό, το Μεγάλο Χωριό, το Νόστιμο, το Βουτύρο, η Μυρίκη, ο Άγιος Νικόλαος, ο Τόρνος, η Καστανιά, ο Πρόδρομος, η Ροσκά, τα Δολιανά, τα Ψιανά, η Μεσοκώμη, η Σκοπιά, η Δομνίστα, το Κρίκελλο, η Άμπλιανη...


Χειμωνιάτικο πρωινό στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.
Πίσω, το επιβλητικό Κουκουρέχι Παναιτωλικού (1.746μ.)

Το Διασελλάκι Ναυπακτίας, όπως φαίνεται από το Αχλαδόκαστρο.
Πίσω, η πυραμιδοειδής  κορυφή Τριανταφυλλιά Παναιτωλικού (1.817μ.)
Ο Αρδίνης (1.699μ.), η Τσεκούρα (1.732μ.) και κάτω η Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας.
Το Δερμάτι Ευρυτανίας, και ο δρόμος Ασπρόπυργου - Προυσού.
Η Μεσοκώμη Ευρυτανίας, στα σύνορα με την Ναυπακτία.
Πάνω δεξιά ο Καρφοπεταλιάς (1.563μ.).

Η Αρέντα Ευρυτανίας με φόντο το Νεραϊδοβούνι (1.781μ.)
του Παναιτωλικού Όρους.
Τα Άνω Εσωχώρια Ευρυτανίας.





Κατεβαίνοντας από το Συμπεθερικό.
 Ακολουθεί η συνοπτική (αλλά περιεκτική, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες) παρουσίαση ορειβατικών/πεζοπορικών διαδρομών τις οποίες προτείνουμε ανεπιφύλακτα ως ιδανικές επιλογές που θα αφήσουν στον επισκέπτη/ ορειβάτη/περιπατητή τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και πανέμορφες εμπειρίες.

  Οι ώρες πορείας που αναφέρονται για κάθε διαδρομή είναι ενδεικτικές. Περιλαμβάνουν τις απαραίτητες ολιγόλεπτες στάσεις για ξεκούραση, και λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως καιρικές συνθήκες, βατότητα πεδίου και ατομική φυσική κατάσταση. Επίσης, οι ώρες πορείας όπως και η διανυθείσα απόσταση κάθε διαδρομής είναι συνολικές (δηλαδή περιλαμβάνουν και την επιστροφή). Όλες οι παρακάτω διαδρομές είναι μονοήμερες, και όπως θα δείτε καταλήγουν πάντα στο σημείο εκκίνησης (με εξαίρεση την διαδρομή Νο.21).

Από την ανάβαση στην Τσόκα.
  Τονίζουμε ότι τυχόν μικρο-αποκλείσεις σε υψόμετρα, αποστάσεις κτλ., όσον αφορά τα στοιχεία που παρέχει ο χάρτης του Wikiloc, οφείλονται στο περιθώριο σφάλματος του Google Earth, από το οποίο λαμβάνονται οι μετρήσεις. Τα υψόμετρα των κορυφών που αναφέρουμε παρακάτω (ως «μέγιστο υψόμετρο»), είναι τα ίδια με αυτά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, δηλαδή αυτά που γράφουν και οι επίσημοι χάρτες.

  Όλες οι παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές μπορούν να συνδυαστούν με εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές με αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο, παίρνοντας έτσι και μια γεύση από την ευρύτερη περιοχή και τα χωριά που σχετίζονται με την εκάστοτε διαδρομή. Τέλος, για κάθε μια από αυτές τις διαδρομές, θα βρείτε ολόκληρα άρθρα από το blog μας αφιερωμένα σε αυτές, τα οποία παρέχουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες/πληροφορίες.


[1]  Κορυφή Τσόκα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.662m
Απόσταση: 3km
Ώρες Πορείας: 3
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ



[2]  Άγ. Βλάσιος - Πρ. Ηλίας - κορυφή Κούτουπας - διάσελο Κυνηγού (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.795m
Απόσταση: 13,5km
Ώρες Πορείας: 8
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ



[3]  Άγ. Βλάσιος - κορυφή Προφήτης Ηλίας - κορυφή Φαφούτα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.602m
Απόσταση: 5,4km
Ώρες Πορείας: 4
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικά άρθρα: Δείτε εδώ


[4]  Διάσελο Κυνηγού - κορυφή Νεραϊδοβούνι (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.781m
Απόσταση: 6,2km
Ώρες Πορείας: 4
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[5]  Παλιοκερασιά - διάσελο Αρέντας - Κορυφή Καταβόθρα (Παναιτωλικό)

Ιδιαιτερότητα: Χειμερινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.752m
Απόσταση: 13km
Ώρες Πορείας: 4
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[6]  Κορυφή Κοφτερό - Καταβόθρα - διάσελο Αρέντας (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.680m
Απόσταση: 8,3km
Ώρες Πορείας: 4,5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[7] Κορυφή Κέδρος - οροπέδιο Νεραϊδοβουνίου - διάσελο Αρέντας (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.690m
Απόσταση: 7km
Ώρες Πορείας: 3,5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[8] Αραποκέφαλα - Κορυφή Τσίνα - κορυφή Καταβόθρα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.752m
Απόσταση: 17km
Ώρες Πορείας: 10
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[9] Κάτω Λαμπίρι - κορυφή Κρημνίτσα - κορυφή Κατελάνος - Βούρλο (Παναιτωλικό)

Ιδιαιτερότητα: Εαρινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.924m
Απόσταση: 14km
Ώρες Πορείας: 11,5
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[10] Aγ. Παρασκευή - κορυφή Γερακούλα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.644m
Απόσταση: 9,6km
Ώρες Πορείας: 4
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[11] Aγ. Παρασκευή - κορυφή Γιόρλα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.820m
Απόσταση: 7,5km
Ώρες Πορείας: 4
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[12] Σπαρτιάς - κορυφή Ντόμη (Παναιτωλικό)

Ιδιαιτερότητα: Χειμερινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.660m
Απόσταση: 11km
Ώρες Πορείας: 8
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ



[13] Κορυφή Αραποκέφαλα - κορυφή Τούμπα (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.680m
Απόσταση: 5,2km
Ώρες Πορείας: 3,5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[14] Τόρνος - κορυφή Τριανταφυλλιά (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.817m
Απόσταση: 10,6km
Ώρες Πορείας: 5,5
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[15] Δρυμώνας - κορυφή Μελιός - Νεροσύρτης (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο 
Μέγιστο υψόμετρο: 1.593m
Απόσταση: 17,3km
Ώρες Πορείας: 8
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[16] Κορυφή Κουκουρέχι (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.746m
Απόσταση: 10km
Ώρες Πορείας: 10
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[17] Ροσκά - κορυφή Πλατάνι (Παναιτωλικό)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.777m
Απόσταση: 7,5km
Ώρες Πορείας: 6
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[18] Κόνισκα - κορυφή Άννινος (Παναιτωλικό)

Ιδιαιτερότητα: Χειμερινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.702m
Απόσταση: 14km
Ώρες Πορείας: 11
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[19] Λεπτοκαρυά - κορυφή Μακρυνόρος - κορυφή Τσακαλάκι (Όρη Ναυπακτίας)

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.710m
Απόσταση: 6,1km
Ώρες Πορείας: 5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[20] Κορυφή Αρδίνης (Όρη Ναυπακτίας)

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.699m
Απόσταση: 6,7km
Ώρες Πορείας: 3,5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[21] Χωριό Χελιδόνα- κορυφή Χελιδόνα - Παλιό Μικρό Χωριό (Ευρυτανία)


Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 1.974m
Απόσταση: 12,5km
Ώρες Πορείας: 10,5
Σήμανση: Ναι (μερική)
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[22] Μεγάλο Χωριό - κορυφή Καλιακούδα (Ευρυτανία)

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 2.099m
Απόσταση: 14km
Ώρες Πορείας: 6,5
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Ναι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[23] Αγ. Απόστολοι - κορυφή Κουμπί - κορυφή Βελούχι (Ευρυτανία)

Ιδιαιτερότητα: Χειμερινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ δύσκολο
Μέγιστο υψόμετρο: 2.313m
Απόσταση: 12,3km
Ώρες Πορείας: 7
Σήμανση: Ναι
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ


[24] Αγ. Αθανάσιος - κορυφή Συμπεθερικό (Ευρυτανία)

Ιδιαιτερότητα: Χειμερινή ανάβαση
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Μέγιστο υψόμετρο: 2.115m
Απόσταση: 6,4km
Ώρες Πορείας: 5
Σήμανση: Όχι
Πόσιμο Νερό: Όχι
Χάρτης & Περιγραφή: Δείτε εδώ
Σχετικό άρθρο: Δείτε εδώ




  Σε αυτή την ενότητα, παρουσιάζουμε διάφορους ξενώνες, εστιατόρια, καφενεία και λοιπά καταστήματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τις σχετικές υπηρεσίες. Αν και (όπως είναι λογικό), δεν υπάρχουν ξενώνες σε κάθε χωριό, οι ήδη υπάρχοντες είναι ικανοί να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, και να αποτελέσουν τα επίκεντρα εξερεύνησης ευρύτερων περιοχών και υποψήφιων γειτονικών χωριών ή αξιοθέατων. 

  Υπενθυμίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα προστίθενται και άλλες επιλογές, εκτός από της ήδη υπάρχουσες. Εάν διαθέτετε κάποια επιχείρηση αυτού του τομέα, στην συγκεκριμένη περιοχή, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας ώστε να προστεθείτε στον οδηγό.

1. ΞΕΝΩΝΕΣ
  Οι παρακάτω ξενώνες, μπορούν σίγουρα να σας φιλοξενήσουν στην περίπτωση που μένετε μακριά αλλά έχετε την επιθυμία να πραγματοποιήσετε κάποιες από τις προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές αυτού το οδηγού... άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται πραγματικά «ένα βήμα» από τους πανέμορφους ορεινούς όγκους της περιοχής.


Ξενώνας - Εστιατόριο «Τριανταφυλλιά»


διαμονη αργυρο πηγαδι θερμου ξενωνας
   Στο Αργυρό Πηγάδι Θέρμου, στις υπώρειες των επιβλητικών βουνοκορφών της οροσειράς του Ανατολικού Παναιτωλικού, και σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, βρίσκεται η «Τριανταφυλλιά», ένα συγκρότημα παραδοσιακού καφενείου που προσφέρει και φαγητό και διαμονή, διαθέτοντας τρία υπνοδωμάτια.

  Απέχει κάτι λιγότερο από 30χλμ. από την κωμόπολη του Θέρμου, και μπορεί να προσεγγιστεί είτε από Μελίγκοβα - Νεροχώρι, είτε από Μελίγκοβα - Αμβρακιά. Διαχειριστής του ξενώνα είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ορεινή», με τηλέφωνο επικοινωνίας 6974517901 (περισσότερα για το χωριό και τον ξενώνα μπορείτε να δείτε εδώ). Κοντινότερες βουνοκορφές είναι η Τριανταφυλλιά και το Μέγα Ίσωμα, ενώ η περιοχή γενικά παρουσιάζει τεράστιο ορειβατικό - πεζοπορικό ενδιαφέρον.



Ξενώνας «4 Εποχές»

αγιος βλασιος αιτωλοακαρνανιας ξενωνας διαμονη
  Στον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, και σε υψόμετρο 840 μέτρων, βρίσκεται ο υπερσύγχρονος ξενώνας «4 Εποχές», οποίος διαθέτει έξι υπνοδωμάτια.

  Απέχει 36χλμ από το Αγρίνιο, και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ενώ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα πλήθος πεζοπορικών διαδρομών ή ορειβασίας στις βουνοκορφές Πρ. Ηλίας, Κούτουπας και Τσόκα του Παναιτωλικού Όρους. 


 Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του ξενώνα κ. Αντώνιο Κούρο στο τηλέφωνο 6946167616 και  δείτε  περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ξενώνα, εδώ.


Ξενώνας - Ταβέρνα «Οιχαλία»

  Ο ξενώνας - ταβέρνα «Οιχαλία», βρίσκεται στα Φιδάκια, ένα πανέμορφο χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων στους βόρειους πρόποδες του όρους Χελιδόνα, με μοναδική θέα στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. 

 Το χωριό φημίζεται για την καλαίσθητη αρχιτεκτονική και τα καλοδιατηρημένα, πετρόχτιστα οικήματά του, και ο ξενώνας αυτός δεν θα μπορούσε παρά να εναρμονίζεται πλήρως με το γύρω σκηνικό. 
Ακριβώς δίπλα στο χωριό βρίσκεται το «Πικροβούνι» της Χελιδόνας, με τις δυο του κορυφές, οι οποίες προσφέρουν ανεπανάληπτη θέα στην λίμνη και στα γύρω βουνά, αποτελώντας ιδανική επιλογή για ορειβασία. 

  Για επικοινωνία, καλέστε στα τηλέφωνα 22370 24554 & 6983095933, ή επισκεφθείτε την σελίδα του ξενώνα στο fidakia.gr για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω e-mail, στην διεύθυνση oihalia@fidakia.gr


Ξενώνας «Koniska Guesthouse»

  Μέσα σε μια κατάφυτη από έλατα περιοχή και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται ο πανέμορφος ξενώνας «Koniska Guesthouse», στον ορεινό οικισμό Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.

  Από την τοποθεσία του ξενώνα, η θέα προς το χωριό και την επιβλητική βουνοκορφή του Άννινου, μαγεύει. Με αφετηρία την Κόνισκα, ο επισκέπτης έχει πολυάριθμες επιλογές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, διάσχιση φαραγγιών κ.α. στο περίπλοκο και εντυπωσιακό συγκρότημα των βουνών Άννινος, Τσιμπλοβούνι, Πλατάνι και Κουκουρέχι, της οροσειράς του Παναιτωλικού. Σε απόσταση περίπου 30χλμ. από το χωριό, βρίσκεται το ξακουστό φαράγγι «Πάντα Βρέχει», ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι.


 Επισκεφθείτε το site αλλά και την σελίδα του ξενώνα στο facebook, ή επικοινωνήστε με την ιδιοκτήτρια του ξενώνα κα. Σοφία Μπορονικόλα στο τηλέφωνο 6975733114.


Ξενοδοχείο «Casa Di Neve Chalet»

  Στον Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας, 5χλμ. από το Καρπενήσι και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, βρίσκεται το "Casa di Neve Chalet", ένα ξενοδοχείο εφάμιλλο των chalet της Αυστρίας και της Ελβετίας με φοβερή, βουνίσια θέα, καθώς ο μεγαλοπρεπής όγκος του Βελουχίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, προσκαλώντας τον επισκέπτη να βρεθεί στις κορυφές του και να απολαύσει απίθανα τοπία. Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22370 22316  & 6976222950 ή επισκεφθείτε το site του ξενώνα, για περισσότερες πληροφορίες.


Ξενώνας «Η Γωνιά»

  Στο Νέο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, στην κοιλάδα της «Ποταμιάς», βρίσκεται ο παραδοσιακός ξενώνας «Η Γωνιά». Η τοποθεσία του, προσφέρει πανέμορφη θέα προς τα πυκνά ελατοδάση της περιοχής καθώς και στα βουνά Βελούχι και Καλιακούδα, ενώ ο όγκος της Χελιδόνας που ορθώνεται ακριβώς πάνω από το χωριό, προσφέρεται για άμεσες εξορμήσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Για επικοινωνία ή για περισσότερες λεπτομέρειες, καλέστε στο τηλέφωνο 22370 41393 ή επισκεφθείτε το site του ξενώνα.

   
Ξενώνας - Καφενείο «Η Κουκουμπέλα»

  Η αγάπη των Αλεστιωτών για το χωριό τους, τα Αλέστια Ευρυτανίας, εκδηλώνεται με το αστείρευτο ενδιαφέρον και τις δράσεις του συλλόγου τους, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές αυτού του τόπου. Μια από αυτές τις δράσεις, είναι η ανάπλαση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, το οποίο από το έτος 2017 λειτουργεί ως ξενώνας, με τρία αυτόνομα υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνια και αποθήκη.

  Στη μεγάλη αίθουσα του χώρου φιλοξενεί έκθεση με 150 σπάνιες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού περασμένων δεκαετιών. Στο χώρο του και στην υπέροχη αυλή του λειτουργεί το καλοκαίρι η «Κουκουμπέλα», το καφενείο του χωριού. Στα Αλέστια ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον παραδοσιακό νερόμυλο, τους καταρράκτες, να διασχίσει το Αλεστιώτικο φαράγγι που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών και να περπατήσει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών 20 χλμ. στις πλαγιές του Παναιτωλικού Όρους. Το δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε και συντηρείται με ενέργειες του Συλλόγου ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972713889 Καρακάσης Γιάννης και 6994039067 Κουτσιούκη Χρυσάνθη.


Ξενώνας «Τα Πέτρινα»

  Ο ξενώνας «Τα Πέτρινα», βρίσκεται στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Αποτελείται από αυτόνομες πέτρινες κατοικίες, αμφιθεατρικά χτισμένες, σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα και καστανιές, με απεριόριστη θέα στα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας που προσφέρονται για πανέμορφες εξορμήσεις.

 Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον κ. Παπαδημητρίου Δημήτρη καλώντας στα τηλέφωνα 2634041101 – 6936870381. Μπορείτε επίσης, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ξενώνα petrina.gr.


2. ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ
  Σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτάσεις, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες/καφενεία που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, αποτελούν ιδανικές επιλογές για ξεκούραση, φαγητό ή ποτό, και  έρχονται να συμπληρώσουν την λίστα των συνολικών παρεχόμενων υπηρεσιών εστίασης/διαμονής που μπορείτε να συναντήσετε στην περιοχή.  


Παραδοσιακή Ταβέρνα «Το Σπιτικό μας»

  Στο 14ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καλλιθέας-Προυσού, στο Άνω Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται «Το Σπιτικό μας», μια παραδοσιακή ταβέρνα - καφετέρια χτισμένη σε μια καταπράσινη & κατάφυτη από έλατα περιοχή, στις παρυφές των βουνοκορφών του Παναιτωλικού όρους.

  Λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου και διαθέτει πλούσια παραδοσιακή κουζίνα, την οποία μπορείτε να απολαύσετε στους όμορφα διακοσμημένους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους της, έχοντας μοναδική θέα στο παραδεισένιο ορεινό τοπίο που την περιβάλλει.

 Ιδιοκτήτης της ταβέρνας είναι ο κ. Τσίτος Βασίλειος, με τον οποίον μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6943956265. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και την σχετική σελίδα στο facebook, εδώ.


Καφενείο «Το Παραδοσιακό»

   Στην αφετηρία του ορειβατικού μονοπατιού που οδηγεί από τον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας προς την βουνοκορφή του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο της κ. Χρυσούλας Καπνιά, το οποίο είναι ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 Το κατάστημα λειτουργεί και ως μικρό παντοπωλείο, ενώ το καλοκαίρι διαθέτει και ψησταριά. Για επικοινωνία, καλέστε στα τηλέφωνα 26410 81341 και 6942552241.




3. ΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  Εκτός από τις υπηρεσίες εστίασης - διαμονής που περιλαμβάνονται στον παρόντα οδηγό, ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του  στην περιοχή είναι πιθανό να αναζητήσει και διάφορα άλλα καταστήματα όπως mini markets, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία κτλ.


Market Σωφρόνης

   Στο 23ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αγρινίου - Καρπενησίου, στην Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας, θα συναντήσετε την επιχείρηση των κ. Γεωργίου και Ευάγγελου Σωφρόνη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα καταστημάτων που διαθέτει mini market, βενζινάδικο, καφενείο, κρεοπωλείο, είδη γενικού εμπορίου κτλ. Περισσότερα για την επιχείρηση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: Market Σωφρόνης.
   




 
Από Ροσκά προς Πρόδομο Ευρυτανίας...
Αν σκοπός σας δεν είναι η πεζοπορία ή η ορειβασία, αξίζει να περιηγηθείτε έστω και οδικώς στην περιοχή που εστιάζει αυτός ο οδηγός. Ακόμα και με το αυτοκίνητο, οι απεριόριστες διαδρομές και τα μοναδικά, εξαιρετικής ομορφιάς τοπία που προσφέρει απλόχερα ο τόπος είναι σίγουρα σοβαροί λόγοι για να κάνουν κάποιον να έχει την επιθυμία να τον γνωρίσει. 



  Ειδικότερα, οι χωμάτινες διαδρομές για απλή ποδηλασία ή ποδήλατο βουνού στους ατέλειωτους και δαιδαλώδεις χωματόδρομους των επιβλητικών ορεινών όγκων της Ναυπακτίας, του Παναιτωλικού, της Χελιδόνας, της Καλιακούδας, του Τυμφρηστού και της Οξυάς, είναι από τις εμπειρίες που κάθε λάτρης τέτοιων δραστηριοτήτων πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του.

  Όλα τα χωριά που αναφέρονται σ' αυτό τον οδηγό, αλλά και ακόμα περισσότερα, πιο μικρά ή πιο άγνωστα, με όλους τους οικισμούς τους, συνδέονται μεταξύ τους με ένα περίπλοκο οδικό δίκτυο (και ενδεχομένως δύσκολο, σε εξεζητημένες περιπτώσεις) που διασχίζει απίστευτα μέρη (φαράγγια, διάσελα, κορυφογραμμές) δίνοντας μοναδικές εικόνες σε όποιον επιλέξει να κινηθεί σε αυτό.


Παναιτωλικό Όρος, δρόμος για Σταυροχώρι Ευρυτανίας

Ο δρόμος από Σκιαδαίικα Αιτωλοακαρνανίας προς τα Ευρυτανικά χωριά Φτελιά και Αλέστια...
Παναιτωλικό Όρος.
Από Φιδάκια προς Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας... στο βάθος η λίμνη Κρεμαστών.



  Ο παραπάνω οδηγός δεν αποτελεί μόνο μια συνοπτική περίληψη της μέχρι τώρα επαφής μας με την συγκεκριμένη περιοχή και την φύση γενικότερα, αλλά αποτελεί και μια διαπίστωση και απόδειξη της ύπαρξης ενός άγνωστου «θησαυρού» - φυσικού πλούτου ανυπολόγιστης αξίας.

  Ενός θησαυρού, τον οποίον αφενός πρέπει να γνωρίσουμε αναπτύσσοντας με αυτόν μια υγιή σχέση φύσης - ανθρώπου η οποία προϋποθέτει τον απαραίτητο σεβασμό, και αφετέρου να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να τον διατηρήσουμε ακριβώς ως έχει, αφήνοντας στην άκρη οποιοδήποτε ανθρώπινο συμφέρον βλάπτει ανεπανόρθωτα αυτόν τον πλούτο. Μόνο έτσι θα ωφεληθούμε πραγματικά από την επαφή μας με αυτόν... και εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές, οι οποίες είναι ισάξιοι συγκληρονόμοι, και δικαιούνται μελλοντικά όσα ακριβώς δικαιούμαστε τώρα εμείς.

  Ελπίζουμε ο παρών οδηγός, να αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη μιας τέτοιας υγιούς σχέσης φύσης - ανθρώπου, τουλάχιστον για την περιοχή του Παναιτωλικού όρους, της Ναυπακτίας και της νότιας Ευρυτανίας, όπως και στην μελλοντική υλοποίηση παρόμοιων ιδεών για άλλες περιοχές όπως τα Άγραφα, τα Ακαρνανικά, τα Όρη Βάλτου... αν και δυστυχώς αυτά αποτελούν πλέον «ορμητήρια»  επιχειρηματιών και πολυεθνικών της αμφιλεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πιο ήπιες μορφές εκμετάλλευσης περιοχών τόσο ευαίσθητων περιβαλλοντικά όπως αυτές.


Χρήστος Παρθένης, Τίμος Παρθένης
για την ομάδα 
«Κατελάνος & Περίχωρα»


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/3/20, 12:16 π.μ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ! πολλά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραιο οδοιπορικο σε μερη γνωριμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό και πληρέστατο αφιέρωμα.
    Συγχαρητήρια-ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλήρης και πρωτοποριακή πρόταση για ανθρώπους που συνειδητά επιλέγουν να ζήσουν με τη φύση, για τη φύση!!! Με συγκινήσατε ειδικά με τη φωτογραφία του ποδηλάτου στου κυνηγού...... Πόσες όμορφες παιδικές μνήμες μου ανακαλέσατε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σας μέσα από τη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην κάθετη δεξιά μπάρα του ιστολογίου μας (είναι αυτή με το εικονίδιο με τον πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες!). Εκεί αναδημοσιεύουμε, ανά καιρούς, αξιοσημείωτα θέματα από άλλα ιστολόγια.
    Με ένα "κλικ" επάνω στο εικονίδιο ο αναγνώστης μπαίνει απευθείας στο δικό σας ιστότοπο και στο θέμα που επιλέξαμε αυτή τη φορά.
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες.
    Φ.Ο.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ελπίζω το προσεχές καλοκαίρι να επιλέξω κάποιον από τους αναφερόμενους Ξενώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/11/22, 12:27 μ.μ.

    Μια παρα πολυ καλη προσπαθεια για τη διαφημηση του Παναιτωλικου κυριως,τοσο απο την Ευρυτανια οσο και απο την Αιτωλοακαρνανια!Κανατε αυτο που θα επρεπε να κανουν οι《αρμοδιοι》φορεις,με πολυ καλο αποτελρσμα.Ενω Ευρυτανια Αιτ/νια εχουν ισχυρους δεσμους απο την αρχαιοτητα,οι συγχρονοι Ελληνες φροντισαν ωστε οι 2 νομοι να ανηκουν σε διαφορετικες περιφερειες και αποκεντρωνενες διοικησεις(Ευρυτανια περφ.Στερεας,αποκ.Θεσσαλιας Στερεας,Αιτωλ/νια περιφ.Δυτικης Ελλαδος αποκ.Πελοποννησου Δ.Ελλαδος Ιονιων Νησων,λες και η Αιτ/νια δεν ειναι Στερεα).Αποτελεσμα ενω ειμαστε κοντα να ειμαστε...μακρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή